Jenkei Dániel, 2022.11.15. | Vívás

A szezonnyitó berni párbajtőr világkupán rögtön dobogóra állhatott a Koch Mátét és Nagy Dávidot is soraiban tudó férfi párbajtőrcsapat, emellett a kardozók is megkezdték a vk-szezont, és utánpótlásban is folyamatosan születnek a Vasas-sikerek.

A mögöttünk hagyott hétvégén teljes gőzzel beindult a nemzetközi vívóélet, hiszen párbajtőr és kard fegyvernemben is szezonnyitó világkupa-viadalokat rendeztek.

A férfi párbajtőrözők Bernben kezdték el, az egyéni versenyen magyar siker született, Andrásfi Tibor révén, a vasasos élversenyzőink közül Koch Máté a remek ötödik helyet csípte el, Bányai Zsombor 26., Nagy Dávid pedig a 38. lett. 

A csapatverseny a megszokott módon a Nagy-Koch páros szereplésével zajlott, mellettük Siklósi Gergely és Andrásfi Tibor szerepelt. E négyes számára kulcsfontosságú, hogy minél többször megmutassa magát jó eredményekkel a párizsi olimpiáig tartó úton. Ez most abszolút sikerült, hiszen a mieink előbb USA-t, majd Izraelt győzték le, utóbbit mindössze egy tussal, majd az elődöntőben a franciákkal szemben maradtunk alul, szintán egytusos dráma végén, hogy aztán az olaszokat felülmúlva összejöjjön az oly fontos bronzérem.

A kardozóknál Algír volt a közös helyszín mind női, mind férfi vonalon.

A friss csapatvilágbajnok Katona Renátáék a negyeddöntőben kikaptak az olaszoktól, utána viszont megcsípték az ötödik helyet, egyéniben pedig Reni a 75. helyen végzett.

A férfiaknál Szilágyi Áron ezen az állomáson nem vett még részt, de a vasasos érintettség megmaradt csapatban, hiszen ifjúsági olimpiai bajnokunk, Rabb Krisztián került be a válogatottba.  A magyar négyes végül a hatodik helyet szerezte meg, miután a negyeddöntőben 45-44-re kikapott Irántól, a helyosztókon pedig előbb megverte USA válogatottját, majd egy újabb szoros asszóban alulmaradt az olaszokkal szemben.

Ami az egyénit illeti, Rabb Krisztián végül 49. lett, tehát a főtáblára feljutott, és a legjobb harminckettőbe jutáshoz is nagyon közel állt...

 

Utánpótlássikerek futószalagon

A felnőttek mellett a vasasos fiatalokról sem szabad elfeledkezni, hiszen hétvégéről hétvégére jönnek a kiváló eredmények.
Kósa Miklós tanítvána, Spiesz Anna junior Magyar Kupa-állomáson diadalmaskodott, ugyanitt Csonka Dorottya ötödik, míg Bende Barbara hetedik lett. A fiúknál pedig Dallos Benedek szerzett bronzérmet.
Egy hétvégével korábban a junior férfi párbajtőrözők MK-fordulójában remekeltek a vasasos sportolók. Halla Péter tanítványa, Kulcsár Viktor győzött, Somfai Péter vívói közül pedig Hirtling Márton harmadik, míg Antal Máté nyolcadik lett.
Kadet kardban is Vasas-aranyaknak örülhettünk, a lányoknál a Sárközi Gergely által edzett Domonkos Emese nyert ismét, Csonka Dorottya a hatodik lett. A fiúknál pedig Kósa Miklós tanítványa, Monori Mátyás győzött, méghozzá úgy, hogy a döntőben vasasos csapattársát, Bíró Barnabást múlta felül.

fotó és borítókép: hunfencing

Hirdetések