Gy. Szabó Csilla, 2022.10.10. |

A síroller Magyar Kupa utolsó állomását a hazai szövetség családi napján rendezték meg a Normafánál. Versenyzőink tizennyolc érmet nyertek, közülük nyolc volt arany. Az utánpótláskorúak közül Holló Martin nyújtott kiemelkedő teljesítményt, hiszen a két legjobb magyar felnőtt sífutó mögött ért célba. A családi napon valamennyi szakág bemutatkozott, az érdeklődők pedig ki is próbálhatták a nekik megtetsző sporteszközöket.

A nyári szezonban ritkábban hallottunk Lágler Kristófról, legsikeresebb felnőtt sífutónkról, ám a Magyar Kupa-sorozat befejező állomásán ő is rajthoz állt. Nagy riválisával, a Veszprémi SÍ Egylet versenyzőjével, Kónya Ádámmal ők indultak a mezőny éléről, s végül utóbbi győzelmével fejeződött be a futam.

„Az idei évemet korántsem jellemezte a korábban tőlem megszokott profizmus – beszélt nehézségeiről a befutót követően Lágler Kristóf, aki tavaly télen, az olimpiai kiküldetésért is a veszprémi sífutóval mérkőzött, s akkor is Kónya került ki győztesen kettejük párharcából. – Ha sikerült volna kijutnom a téli ötkarikás játékokra, az természetesen komoly hajtóerőt jelentett volna a számomra. A civil életemben is változtak a dolgok, több munkám van, s ezért a napi kétszeri edzésekre már nem is jutott időm. A téli szezon közeledtével azonban változtatni szeretnék a dolgokon, a tavalyi szintemet próbálom majd megközelíteni, amihez természetesen a gyakorlások számár is emelnem kell majd. Ami a mai versenyt illeti, indulás előtt a felszerelésemmel voltam elfoglalva, ezért nem tudtam ideálisan bemelegíteni. Ez meg is látszott az eredményemen, hiszen egy jellemzően hosszútávú tempót hoztam a rövidnek számító kétezer méteren.”


Holló Martin ismét a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel

 

Kónya Ádám és Lágler Kristóf mögött ért célba a mindössze 15 esztendős, és az ifjúsági I-es kategóriában győztes Holló Martin, aki az egész idényt végig versenyezte, s korosztályában egyszer sem talált legyőzőre a Magyar Kupa-sorozatban. Most is magasra tette önmaga számára a lécet, a Honvéd Zalka nála két évvel idősebb, válogatott versenyzőjét, Szőllős Dánielt szerette volna leginkább legyőzni.

„Ismét sikerült Daninál jobban futnom, s ezzel bizonyítani, hogy az utánpótláskorú fiúk között én vagyok a leggyorsabb – értékelte szombati teljesítményét Holló Martin, aki szerényen azért azt is megjegyezte, hogy a felnőtteket, Ádámot és Kristófot, természetesen még nem tudja „lenyomni”. Bár egyértelműen ez a hosszútávú célja. – Jó formában éreztem magam, a verseny előtt és alatt is minden a legnagyobb rendben volt. Most ráadásul a száraz időjárás is kedvezett, legutóbb a nedves pálya azért csúszóssá tette az utunkat, ami sírollerrel nem túl kellemes. Az az igazság, hogy valójában jobban szeretem az edzéseket, a versenyeken picit azért szoktam izgulni.”

Holló Martin eredményein szerencsére ez a pici drukk egyáltalán nem látszik meg, hiszen szombaton valamennyi korosztályos válogatott fiút maga mögé utasította, ráadásul nem is kevéssel. Fiatal sífutónk pedig már a két hét múlva esedékes szezonzáró target sprint viadalra készül, amelyen ismét nyerni szeretne. A futással szerinte nem is lesz gond, az általa kevésbé kedvelt lövésen múlik majd minden. Szavait pedig igazolja a szövetség nemrégiben megszervezett fizikai felmérőjének eredménye, amelyen mindenki legnagyobb meglepetésére a két felnőtt sífutót, Kónya Ádámot és Lágler Kristófot is maga mögé utasította a 3.000 méteres futás teszten.


A legfiatalabb leányok mezőnyében, Nádudvari Júlia Márta lett bajnok

A női versenyt Laczkó Evelin Vivien távollétében Kanczler Zsófia nyerte meg, akit a nyáron betegség akadályozott a felkészülésben, s ezért nem is tudott igazán jó időt futni.

„Sajnos elkaptam a koronavírust, s azóta ez volt az első versenyem – tudtuk meg Kanczler Zsófiától, akin éppen a miskolci target sprint Hungarian Opent követően tört ki a betegség, jóllehet Laczkó Evelin Viviennel a sorozat történetének első női magyar érmeit nyerték. – Szerencsére viszonylag könnyen átvészeltem, a sportteljesítményemre azonban nagyon rossz hatással volt a leállás. Az egyhónapos teljes eltiltás fényében tehát nem is volt olyan rossz ez a mai verseny. Bízom benne, hogy a következő target sprint viadalra már jobb formában leszek, mert ez a szakág különösen közel áll a szívemhez. A klasszikus sífutást is szeretem természetesen, ám abba sokkal nehezebb belelendülni, mint mondjuk a sírollerbe, ami viszont a nagy kedvencem. A hideg és a jeges pálya számomra mindig plusz nehézséget szokott jelenteni a szezon elején.”

A 3 kilométeres távot teljesítő idősebbek női mezőnyében, az ifjúsági korú Bozóki Laura futotta a legjobb időt, 0:09:12-vel.

Szabad stílusú síroller Magyar Kupa. 4. futam.
Budapest, Normafa Látogatóközpont.

A Vasas SC sportolóinak eredményei.

Gyermek I.
Fiúk:
1. Holczer Bálint 0:07:14, 2. Holló Nándor 0:07:29.
Leányok: 1. Nádudvari Júlia Márta 0:07:49.
Gyermek II.
Leányok: 1. Fekete Dorottya Eszter 0:06:53, 3. Bozóki Barbara 0:07:38, 4. Maus Virág 0:07:49.
Serdülő I.
Fiúk:
2. Fekete Boldizsár 0:06:11, 3. Gergely Márton 0:06:16, 4. Maus Márton 0:06:18.
Leányok: 1. Gergely Laura 0:06:04, 2. Gergely Lujza Piroska 0:06:09.
Serdülő II.
Fiúk:
2. Ferbár Csongor 0:04:58.
Leányok: 2. Bozóki Tamara 0:06:21 ... 4. Csikász Panni 0:06:55.
Ifjúsági I.
Férfiak: 1. Holló Martin 0:07:12 … 3. Kunos László 0:08:24, 4.Tóth-Hetényi Zsombor 0:10:52.
Leányok: 1. Bozóki Laura 0:09:12, 2. Kovács-Oroszlán Anna 0:09:38.
Felnőttek.
Férfiak:
2. Lágler Kristóf 0:06:21.
Nők: 1. Kanczler Zsófia 0:12:51.
Master I.
Nők:
1. Makhult-Zámbó Viktória 0:10:23.

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések