Gy. Szabó Csilla, 2022.10.02. | Tenisz

Három ezüst- és egy bronzérmet nyertek a Vasas teniszezői a szombaton befejeződött felnőtt országos bajnokságon, amelyet a hölgyeknél a Körmöczy Zsuzsa, a férfiaknál pedig a Gulyás István vándorserlegért írtak ki. Az érmeink számához azonban egy továbbit is bátran hozzáadhatunk, hiszen a férfi egyes döntőben, az MTK színeiben ugyan, de ott volt egyik Folyondár utcai edzőnk, Kovács Márk is. 

Az egyhetes torna egyik nagy esélyesének számított a női mezőny második kiemeltje Tóth Amarissa Kiara, aki alig egy héttel korábban, karrierje legnagyobb győzelmét aratta a Budapest Ladies Open 125 ezer dollár összdíjazású WTA-tornán. A Vasas SC 19 éves teniszezője a selejtező első fordulójában 6:4, 6:1-re verte a világranglista 140. helyén álló szlovák Kuzmovát. A találkozó után a fiatal játékos honlapunknak örömmel újságolta, hogy egy új játékstílust gyakorol, a felszálló ágból, erősen, laposan megütött labdákkal nem hagy időt az ellenfeleinek. De mivel még csak a gyakorlási fázisban van, a második fordulóban a hasonlóan előkelő helyen rangsorolt brazil Alves (WTA 165.) ellen már nem sikerült a bravúr. Tóth Amarissa azonban a 627. helyről így is a 617.-re lépett előre. Miközben igen értékes tapasztalatokkal gazdagodott.

Az ob-n a tőle várható magabiztossággal, mindössze három játékot veszítve jutott el a döntőig, ahol egy nem várt ellenfél várta a szegedi Drahota-Szabó Dorka személyében. Az első kiemelt Szabanin Natália a legjobb nyolc között visszalépett, így a közel hathónapos sérülésből visszatérő Drahota-Szabó ellen szerette volna Amarissa a harmadik egyéni felnőtt ob-címét megszerezni. Ettől nem is járt túl messze, hiszen 6:1, 5:3-as vezetésnél meccslabdája is volt, ám a Sportmánia teniszezője ettől kezdve egyre kevesebbet hibázott és rendkívül agresszív játékkal fordítani tudott. A minden eldöntő harmadik szettben is kiélezett maradt a küzdelem, eleinte Drahota-Szabó vezetett, majd Tóth Amarissa. Végül előbbi koncentrált jobban, utóbbinak pedig az ezüstéremmel kellett beérnie.


Kisantal Botond és Sávay Zalán (balról) nagy csatában maradt csak alul a rutinos töbsszörös páros ob-győztes Nagy, Borsos kettőssel szemben. Fotó: Magyar Tenisz Szövetség

Az új országos bajnok Vasas játékos ellen zárta és nyitotta a viadalt, hiszen az első fordulóban a mindössze tizenhárom esztendős Nemcsek Gréta volt az ellenfele. A győzelmet követően meg is említette fiatal játékosunkat, aki az első szettben igencsak meglepte őt érett és határozott játékával. A 6:4, 6:0-as vereségen tehát nincs mit szégyellnie a Vasas fiataljának, hiszen ellenfele egy évvel ezelőtt még 656. volt a felnőtt női világranglistán.

Teniszszakosztályunk másik két hölgyjátékosa közül Gyene Csenge a selejtezőből küzdötte fel magát a főtáblára, amelyen az első fordulóban szenvedett vereséget, míg Juhász Janka a legjobb tizenhatban végzett. Gyene Csenge a párosok mezőnyében Nemcsek Grétával indult, de nem volt túl sok szerencséjük a sorsolással, hiszen a győztes első fordulót követően, a másodikban a későbbi bajnok Bíró Melinda, Kis-Czakó Eszter kettőssel találkoztak, akiktől 6:3, 6:2-es vereséget szenvedtek.

Az egyéni versenyben Sávay Zalánhoz sem volt túl kegyes a sors, hiszen a férfi főtábla első meccsén azonnal a torna favoritjával, Fajta Péterrel (ATP 477.) nézett farkasszemet. Az első szettben remekül állta a sarat, hiszen 6:4-re veszítette el, a másodikban azonban meg kellett hajolnia ellenfele nagyobb tudása előtt (6:1).


Kovács Márk (jobbról), a Vasas SC edzője, a férfi egyes eredményhirdetését követően Nagy Péterrel és ifj Gulyás Istvánnal

Másik két fiatal teniszezőnket Hornung Gábort és Kisantal Botondot már az első fordulóban összesorsolták, kettejük párharcából utóbbi került ki győztesen (6:3, 6:3). A következő körben Kisantalt a TM-es Sztasák Jonatán állította meg. A három fiú párosban vigasztalódhatott, mindannyian egy-egy éremmel. Hornunk az elődöntőben Kurucsa Dominik oldalán, a későbbi győztes Nagy Péter, Borsos Gábortól szenvedett 6:0, 6:2-es vereséget. Hasonló sors várt az addig remekül menetelő második kiemelt Sávay, Kisantal kettősre is, immáron a döntőben. Igaz ők alaposan megnehezítették az addig kényelmesen, kétszettes győzelmekkel haladó rutinos korábbi bajnokpáros dolgát. A fináléban 6:1, 4:6, 10-8-as vereséget szenvedtek, s ezzel ezüstérmesek lettek.

A Vasas Körmöczy Teniszakadémia edzője, Kovács Márk régóta nem versenyzett már, ezért a selejtezőkből vágott neki az ob-nak. Korábban egyszer sem sikerült túljutnia a felnőtt országos bajnokság első fordulóján, ezért most nem is tűzött ki mást célt maga elé, mint a selejtezőkön túljutva, néhány meccset nyerni. A néhány meccsből azonban pontosan négy lett a főtáblán. A döntőben a harmadik ob-címére pályázó, rutinos, egykori Davis Kupa-játékos Nagy Péter lett az ellenfele, aki változatos teniszezéssel 6:2, 6:2 arányban nyerte a finálét.

 


Hirdetések