Gy. Szabó Csilla, 2022.09.24. | Kosárlabda

Izgalmas hajrában győzte le női élvonalbeli együttesünk a nagy rivális Ludovika Csatát, az új idény első fordulójában. Tóth Orsiék végig kezükben tartották az irányítást, a végén mégis egylabdás meccs lett a találkozóból. 

NŐI NBI/A. Alapszakasz. 1. forduló.
Vasas Akadémia
– Ludovika Csata 58-56 (16-6, 17-20, 10-11, 15-19)

Vasas: Papp (12/3), Madár E. (5/3) Tóth (9), Nunn (8), Szerencsés. Csere: Pardee (16/12), Budácsik, Smailbegovic (4), Salamon (2), Madár K. (2).

Csata: Brown (17/3), Horváth (11/9), Fueringh (18/3), Czank, Gyöngyösi. Csere: Barnai (3), Szabó (3/3), Kastl, Boros (4), Jahni, Toman.


Akadémiánk első idei kosarát Tóth Orsolya dobta, amely egyben a Csata elleni presztízsmérkőzés első találata is volt. A labdát szerző Papp Klaudiától kapta a tökéletes passzt a találkozó második percében. Őt amerikai légiósunk Shaquilla Nunn követte a pontszerzésben. A hazaiak gyorsan válaszoltak, s kisvártatva átvették a vezetést. Nunn újabb találatával ismét mi kerültünk előnybe, majd szinte állva hagytuk ellenfelünket, tíz pontos vezetéssel zártuk az első negyedet (16-6).

A második játékrész is Tóth kosarával indult, s ezzel már tizenkét ponttal vezettünk. A csatások azonban szívósan faragták a hátrányukat, amely a negyed közepére két pontosra olvadt. Papp, Katrina Pardee, Madár Eszter és Madár Kata kosarainak köszönhetően azonban megnyugtató, hétpontos előnnyel vonulhattunk (33-26) pihenőre.

A harmadik negyed nagy részében biztosan őriztük előnyünket, ellenfelünk egyszer tudott csupán két pontra felzárkózni.

A hajrá azonban igen izgalmasan alakult. A végjátékban ugyan végig akadémistáink vezettek, de ez az előny többször egypontosra csökkent. Az utolsó percre is így fordultunk, ezért Milos Pavlovic a Vasas Akadémia szerb vezetőedzője időt is kért. A játéktérre visszatérve Pardee büntetőt harcolt ki, majd mind a kettőt érvényesítette, s így hárompontosra nőtt az előnyünk. Az egész meccsen remekül dobó csatás, Sam Fuehring részéről érkezett a válasz, és alig harminc másodperccel a lefújás előtt ismét csupán egyetlen ponttal vezettünk. Az ellentámadásban előbb Tóth, majd Madár Eszter hagyta ki dobását, ám mindkét esetben ott volt Nunn, aki végül büntetőt harcolt ki magának. S bár a két lehetőségből csak egyet használt ki, egy másodperccel a meccs vége előtt, ez már nem változtatott a mérkőzés sorsán.

Női élvonalbeli csapatunk nagyszerűen kezdte tehát a bajnokságot, a nagy rivális Ludovika Csata legyőzésével értékes pontokat szerzett.


Tóth Orsolya (balról) 9 ponttal járult hozzá csapatunk győzelméhez

Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Úgy gondolom, a mai napon mi voltunk egy fokkal felkészültebbek. Ugyanakkor nem voltunk kellőképpen fegyelmezettek. A védekezésben nagyjából tartottuk magunkat a megbeszéltekhez, de sok egyéni hibával játszottunk, amin mindenképpen javítanunk kell a folytatásban. Az igazsághoz azonban az is hozzá tartozik, hogy a felkészülési időszakot is beszámítva, gyakorlatilag ez volt az első találkozó, amelyen teljes volt a keretünk. Éppen ezért nagyon örülök a győzelemnek. Végig kezünkben volt az irányítás, s bár a Csata is nyomás alatt tartott minket, s végül egylabdás meccs lett belőle, összességében elégedett vagyok. A tavalyi rájátszás adta a meccs pikantériáját, ezért különösen örülök annak, hogy megvédtük a hazai pályát.”

Shaquilla Nunn, a Vasas Akadémia játékosa:

Felkészülten és győzelemre éhesen érkeztünk a mai mérkőzésre, az elmúlt hetekben azért dolgoztunk, hogy megteremtsük a kellő csapategységet. Van néhány új eleme a kirakósnak, én is ezek közzé tartozom. Jelenleg az a legfontosabb, hogy a pályán és azon kívül egyaránt jól össze tudjunk szokni. Örülök, hogy sikerült nyernünk, ez azt bizonyítja, hogy jó úton járunk.

Fotók: Jani Martin/Vasas Akadémia


Hirdetések