Jenkei Dániel, 2022.09.23. | Vízilabda

Gyermekcsapatunk edzője nyáron U18-as világbajnoki címig vezette a korosztályos válogatottat, a Magyar Edzők Társasága és az upsport.hu ezt jutalmazta most egy komoly díjjal. Ez a hét pedig egyébként is mozgalmas utánpótlás vízilabdában, hiszen vasárnap már kezdődik kiemelt korosztályos csapataink számára a bajnokság.

Elsőként a friss díjazottunkkal, Kovács Róberttel beszélgettünk.

 

- Augusztus hónap utánpótlásedzője lettél. Gratulálunk!
Ezúton is köszönöm a jelölést, ami már önmagában nagy dolog volt, hiszen ha csak a vízilabdát nézem, ott is több nagyon komoly utánpótlássiker született a nyáron, elismerésem minden kollégának. Nagyon örültem ennek a díjnak, jó volt újra felidézni a világbajnokság emlékezetes pillanatait, nagy motivációt ad a folytatásra. 


- Egy biztos, mozgalmas nyaratok volt.
Hosszú és fárasztó időszak volt, és azt hiszem, ezt minden korosztályos válogatott edző nevében mondhatom. Mi február környékén kezdtük el a közös munkát az U18-as válogatottal, még bőven a klubszezon alatt, majd egy hathetes nyári felkészülés végén utaztunk ki Belgrádba. Ez a világbajnokság egyébként Ausztráliában lett volna eredetileg, de amikor kiderült az új helyszín, én cseppet sem bánkódtam, sőt, lehetőséget láttam abban, hogy a legnagyobb rivális otthonából hozzuk el az aranyat.


- Mennyire volt ez reális cél előzetesen?
Benne volt a fejekben, hiszen sokra hivatott a korosztály, az elmúlt évek világversenyein is dobogón végeztek, de is tény, hogy van a mezőnyben hat-hét nagyon erős csapat, így tudtuk, hogy semmit sem adnak ingyen. Pláne nem a belgrádi oroszlánbarlangban… Ehhez képest óriási boldogság volt, hogy úgy nyertünk világbajnokságot, hogy a tornán egy percig sem játszottunk hátrányban.



- Edzői pályafutásod legkiemelkedőbb pillanata volt a megnyert döntő?
Erre egyértelműen igen a válaszom, óriási élmény volt, a szerbek nagyon kitettek magukért a rendezés terén, igazi show-t varázsolták az uszodában. Rengeteg néző volt, köztük sok magyar, ott voltak a szülők, de az én családom, a feleségem és a két kisgyermekem is élőben élhette át az aranyérem megszerzését. Nyilván ez mindenkinek hatalmas pluszt adott.

 


fotó: MVLSZ


- Mennyire volt nehéz átprogramozni magadat utána a Vasas gyerekcsapatára?
Nem sok időm volt ezen gondolkozni, hiszen szombaton hazajöttünk Belgrádból, hétfőn pedig már Martfűn voltam a Vasassal egy tornán. Hadd köszönjem meg egyébként itt is Takács Bálint edzőkollégámnak, aki egész nyáron vitte a csapatomat, amíg én a válogatottal voltam. Nyilván átállni a klubcsapatra egy teljesen más munka, de ennek ugyanúgy megvannak a szépségei, szóval nagyon motivált vagyok, és kicsit később majd a pihenésre is nyílik lehetőségem. Az még várhat.


- Milyen lesz a vasasos csapatod?
Vasárnap kezdünk a Honvéd ellen, és az új gyerekcsapatról azt kell tudni, hogy az ASI kötelékéből érkeztek, egyelőre pedig azt látom, hogy egy nagyon jó szellemiségű, fegyelmezett társaság, ami tökéletes kiindulópont a közös munkához. Erre fogunk elkezdeni építkezni, az első hónapokban a fizikális alapokon és a taktikán dolgozunk, és persze azon, hogy maximálisan elsajátítsák a sportághoz való megfelelő hozzáállást, ami a későbbi fejlődésüket is segíti. 


- Tóth Martin Zétényről szerettelek volna még kérdezni, aki az U16-osokkal lett világbajnok, és Nálad kezdett pár éve a vasasos gyerekcsapatban.
Nagyon büszke Zétire, és bízom benne, hogy a közös munkánk is hozzájárul ahhoz, hogy immár korosztályos világ –és Európa-bajnoknak mondhatja magát. Jó példa minden fiatal számára, hogy kitartó munkával egyre komolyabb célokat lehet elérni. Bízom benne, hogy továbbra is ilyen ütemű lesz a fejlődése a Vasasban.

 

Készen állnak az ifik és a serdülők is

Hosszú alapszakasszal kezdődik vasárnap az országos ifjúsági, serdülő és gyermek bajnokság, a mieink először a Honvéddal néznek farkasszemet a Komjádi-uszodában. A későbbiekben aztán hamarabb különválnak a korosztályok, a végén pedig a korábbi évekhez hasonló nyolcas döntővel zárulnak majd a pontvadászatok.
Bóbis Máté ificsapatába a rendkívül tehetséges 2005-ös korosztály került fel az idei szezonra, és az együttes rögtön nyert is egy érmet a felkészülési jelleggel kiírt nyári Ifjúsági Magyar Kupában. 

Mindannyian tudjuk, hogy tehetséges korosztályról van szó, ahogy azt is, hogy sok munkára és alázatra lesz még szükség, hogy elérjük a céljainkat. A Magyar Kupa jó volt arra, hogy lemérjük, hol tartunk. Voltak kifejezetten jó periódusaink, ahogy hullámvölgyek is, de azért érmet nyerni mindig jó dolog. Az elődöntőben közel voltunk az UVSE-hez is, láttam biztató jeleket, és összességében is jó a játékosaim hozzáállása. Szépen haladunk előre, a Honvéd ellen szeretnénk megnyerni az első meccset hétvégén. 

A serdülőcsapatunkat továbbra is Homonnai Dániel vezeti, aki szintén új játékosokkal dolgozhat együtt az előttünk álló szezonban:

- Kőkemény, maratoni felkészülésen vagyunk túl, amiből két hetet Marcaliban töltöttünk edzőtáborban. Többségében napi két víziedzéssel és szárazföldi foglalkozásokkal készültünk. Hasznosak voltak a Magyar Kupa-meccsek is a felkészülés szempontjából, négy meccsből kettőt megnyertünk, kettőt pedig elveszítettünk. Formálódó, teljesen új csapatom van, kell még idő az összecsiszolódáshoz, de látom a csillogó szemeket edzéseken, ez pedig már bőven elég alapként. Hétvégén szeretnénk is rögtön visszavágni a Honvédnak, de azt hangsúlyozom, hogy az első időszakban még az építkezésen, a taktikai dolgok gyakorlásán lesz a hangsúly. A legfontosabb hogy folyamatosan fejlődő pályán mozogjunk.

 

Borítókép: Mura László, upsport.hu


Hirdetések