Jenkei Dániel, 2022.09.02. | Vízilabda

Edzőtáborokkal és az utánpótlás Magyar Kupa küzdelmeivel indult el a 2022/23-as vízilabda utánpótlás szezon. Földi László szakmai igazgatóval beszélgettünk.

- Az előző szezonban számos biztató fejleményt tapaszthattunk a vízilabda-utánpótlásunkban. Hol tart most összességében a munka, a hosszú távú építkezés?

Továbbra is az alapok lerakása a legfontosabb a fiataloknál, különösen azért, mert a mai vízilabdában jóval több újdonságot kell befogadni, mint korábban. Ehhez a fizikális és technikai képességek fejlesztése mellett nagyon jó alkalmazkodó-készség szükséges. Erre építjük elsősorban a képzésünket, immár az előkészítő korosztálytól kezdve, a cél pedig természetesen az, hogy eljutassuk a saját neveléseinket a felnőtt szintig.


- Mi a piramis alja? Mikortól lehet a Vasasban vízilabdázni?

Hétéves kortól várjuk a gyerekeket. A tavalyi évben Kuna Ildikó kezdett el egy remek munkát a legkisebbek toborzásával, most pedig már Szedlmayer Ildikó is erősíti a szakosztály ilyen téren. Ez által egy nagyon fontos, új lábat hoztunk be az utánpótlásunk életébe, aminek köszönhetően immár a gyerek IV. korosztályban is tudunk csapatot indítani. További jó hír az idei szezon előtt, hogy újra fog indulni az Angyalföldi Sportiskolával a fiókcsapat-együttműködésünk, ez pedig dupla merítési lehetőséget eredményez.

 


- Hogyan áll fel a szakmai stáb az idősebbeknél?

A struktúra hasonló a tavalyi évhez, az országos ificsapatot Bóbis Máté viszi tovább, a serdülőkkel Homonnai Dániel foglalkozik, míg a gyermekcsapatot Kovács Róbert edzi. Takács Bálint közösen készíti fel budapesti gyermek és serdülőcsapatunkat, Besenyei Richárd pedig az ifiket, és új arcként bekapcsolódik a szakmai munkába Tóth Kristóf, aki egyéni képzést tart majd rendszeresen a játékosainknak, elsősorban a centereknek.


- Volt ok nyáron a büszkeségre is. Kovács Róbert U18-as szövetségi edzőként, míg Tóth Martin Zétény az U16-os magyar csapat játékosaként tért haza világbajnoki aranyéremmel.

Nagyon örülünk ezeknek a sikereknek, hiszen nemcsak a konkrét főszereplőknek, hanem az egész szakosztálynak, az összes csapattársnak erőt adnak. Tóth Martin Zétény két éve került hozzánk Hódmezővásárhelyről, és óriásit fejlődött a Vasasban, mondhatom, hogy sikerült nagyon jól felépíteni, amit mutat a mostani eredmény. Ha megőrzi az alázatos hozzáállását, akkor szerintem benne abszolút sok lehet. Kovács Robiról pedig csak felsőfokon tudok nyilatkozni, nagyon régóta dolgozom vele együtt, nem volt könnyű a Vasasba csábítani, de nagyon örülök, hogy sikerült. Ő egy olyan karakter, aki abszolút alkalmas arra, hogy a gyerekkorosztályban átadja a kulcsfontosságú tudást, emellett pedig, ahogy látjuk, az idősebekkel is képes egészen kiemelkedő eredményekre. A büszkeség mellett persze lehet azon morfondírozni, hogy miért csak ennyi érintettünk volt a válogatottakban, de sokszorosan összetett kép, a nagyon erős 2005-ös korosztályunknak például nem volt világeseménye idén nyáron.


- Akik nem a válogatottakkal készültek, azok számára hogyan nézett ki a nyári felkészülés?

Nagyon hasznos edzőtáborokkal kezdtünk. Öt hetet töltöttek a csapataink Marcaliban és volt egy hét Cegléd is, ami azt jelenti, hogy minden országos csapatunk legalább két hetet együtt tudott készülni. Közben pedig elindult a nyári utánpótlás Magyar Kupa, amelynek a létjogosultsága azért kicsit kérdéses, mi a magunk részéről igyekeztünk inkább augusztusra tenni a mérkőzéseinket, amikor már kicsit több munka van a srácokban. Jelen állás szerint az ificsapatunk jut tovább valószínűleg a következő körbe, de ahogy utaltam rá, az eredmény itt abszolút másodlagos.

 


- Milyen lesz az éles verseny, a kiemelt bajnokságok következő szezonja?

Hasonló lesz a lebonyolítás az országos bajnokságokban, ami az alapszakaszt illeti, utána viszont hamarabb szétválnak az egyes korosztályok, és saját jogon, a saját eredményeik alapján szerepelnek tovább. Szerintem ez egy jó változtatás, mi a Vasas részéről abszolút szorgalmaztuk is, hiszen voltak kevésbé szerencsés elemei a tavalyi középszakasznak. A végén pedig mind az ifi, mind a serdülő, mind a gyermek bajnokság nyolcas döntővel zárul majd, ahogy az előző szezonban is. A csapataink magja együtt maradt, a kiemelkedő serdülőkorosztályunk kulcsjátékosai immár az ifik között bizonyíthatnak, mi pedig dolgozunk töretlenül tovább, megadva olyan lehetőségeket is szakosztályon belül, mint a tehetséggondozó programunk.

 

Világbajnok szavak
Tóth Martin Zéténytől, friss U16-os vasasos világbajnokunktól kértünk mini élménybeszámolót:

Egy nagyon izgalmas időszak után most nagyon boldog vagyok. Már önmagában azért is sokat kellett küzdenem, hogy bekerüljek a csapatba, utána pedig még az elutazás előtt negatív covid tesztet is kellett produkálni… Ez is okozott bőven izgalmat és sajnos nem is mindenkinek sikerült a csapatból… Aztán persze maga a világbajnokság is rengeteg kiélezett pillanatot tartogatott, leginkább a szerbek elleni elődöntő, amit ugye ötméteresekkel nyertünk meg. Az én legjobb meccsem pedig szerintem a döntőben volt, ahol góllal is tudtam segíteni a csapatot a hazai vízben játszó görögök ellen, erre különösen büszke vagyok. Elképesztő hangulat volt, sosem játszottunk még ilyen atmoszférában, mint amilyet a helyi szurkolók teremtettek. Azonban nem ijedtünk meg, úgy fogtuk fel, mintha minket biztatnának. Próbáltunk ebből is előnyt kovácsolni. Egy ilyen csodás siker után természetesen azt mondom, hogy megérte ez a két hónap kőkemény munka és az egész nyarunk feláldozása, sőt, olyannyira fel vagyok dobva, hogy már alig várom, hogy jövő héten visszatérjek a Vasasba. Nagyon sokat köszönhetek a klubnak és az ottani edzőimnek is, hogy két év alatt tudtam annyit fejlődni, hogy benne lehessek egy világbajnok válogatottban. És ha már hála, akkor természetesen köszönet a válogatott edzőknek, a stábnak és a fantasztikus csapattársaimnak, hogy együtt átélhettük ezt a csodálatos győzelmet."

Hirdetések