Jenkei Dániel, 2022.08.10. | Úszás

Mindkét vasasos versenyzőnk döntős reményekkel vesz részt a kontinensviadalon, edzőikkel beszélgettünk.

A legendás római Foro Italico sportközpontban rendezik a 2022-es úszó Európa-bajnokságot augusztus 11. és 21. között.

A magyar csapatba két vasasos úszó is bekerült, és egyikük sem turistaszerepre készül az olasz fővárosban.

Szabó-Feltóthy Eszter némiképp peches módon maradt le a tavalyi olimpiáról és az idei budapesti világbajnokságról, most azonban ott lesz a 200 hát mezőnyében az Eb-n. 20 éves úszónőnk rendelkezik a negyedik legjobb idővel a mezőnyben, így a döntős szereplés abszolút reális lehet, ám ehhez már a csütörtöki előfutamban is nagyon oda kell tennie magát.

 

Edzője, Dr. Egressy János így beszélt erről:

- A csütörtöki előfutam valóban kulcsfontosságú lesz, már ott nagyon jól kell úszni, hogy benne legyen a két továbbjutó magyar versenyzőben. Úgy gondolom, ha ez sikerül, utána a döntőt is el fogja érni. Azért is vagyok bizakodó, mert nagyon jó felkészülés van mögöttünk, egyetlen edzés sem maradt ki, és Esztert nagyon ambiciózusnak és elhivatottnak látom. Az, hogy nyitott medencében lesz a verseny, a hátúszók számára nem feltétlenül előny a tűző nap miatt, de erre is készültünk külön, ráadásul egy olyan tényezőről van szó, ami mindenkit ugyanannyira érint.


Női 200 háton az előfutamokat és a középfutamokat augusztus 11-én, míg a döntőt augusztus 12-én rendezik.

 


A másik vasasos versenyzőnk, Gyurinovics Fanni más utat járt be, hiszen ő a tokiói olimpián és az idei vb-n is részt vett, és remekül hely is tállt mind egyéniben, mind a váltókban.

Rómában a tervek szerint 100 gyors egyéniben is indul, de a 4x100-as női, illetve mix gyorsváltón lesz a hangsúly, ahogy ezt  Fanni edzője, Lőrinczi György is megerősítette:

Nagyon jó kis váltók állhatnak össze mindkét számban, és azt gondolom, hogy az érem sem elképzelhetetlen, így mi is elsősorban a váltóúszással kapcsolatos apróságok csiszolására helyeztük a hangsúlyt a világbajnokság óta. Gondolok itt a repülőrajtra, a fordulókra, a víz alatti kidelfinezésekre, vagy éppen a váltásokra. Minden rendben zajlott, semmi sem hátráltatta Fannit, így szerintem a lehető legjobb formáját tudja majd nyújtani az Eb-n. Nagyon várjuk már a versenyeket!


Fanniért egyéniben már rögtön az első napon, augusztus 11-én szoríthatunk, a női gyorsváltóval augusztus 13-án, a mixváltóval pedig augusztus 15-én úsznak.

 


Hirdetések