Jenkei Dániel, 2022.07.23. | Vívás

Elképesztő teljesítményt nyújtott, így világbajnoki címmel tér haza Kairóból a magyar női kardcsapat, a vasasos Katona Renátával, illetve Pusztai Lizával, Battai Sugárral és Szűcs Lucával felállva.

Nem számított kifejezetten vb-éremesélyesnek a női kardcsapatunk, az egyéni után pedig talán még kevésbé vártunk csodát… Azt pedig, hogy a magyar négyes végül világbajnok lesz, talán a lányokon kívül senki sem gondolta...

Mindenesetre pénteken már látszott, hogy összerakták magukat, és szépen hozták az első két kört a mieink, előbb az üzbégeket, majd a bolgárokat verték meg egészen simán, néhány apró megingást leszámítva.

És ha már csodáról írtunk fent, akkor ezt szombatra tartogatták, mert arra tényleg nincsenek szavak, ahogy a nyolcas táblától az aranyig menetelt a magyar egység.

Először egy egészen fordulatos és izgalmas meccsen sikerült 45-43-ra megverni az esélyesebb olaszokat a legjobb nyolc között. Legyünk önkritikusak, vasasos vívónknak, Katona Reninek itt nem ment jól, de a társak fantasztikusan kisegítették... 

... Hogy aztán a spanyolok elleni elődöntőben a mi lányunk legyen az egyik vezér, és vívjon többek között egy öt-nullát. Az asszó pedig egyébként is elképesztően sima volt a mieink javára, így következhetett a világbajnoki döntő.
 


Az aranyért a világranglista-vezető franciákkal néztünk farkasszemet, és bizony csak dörzsölte az ember a szemét, amikor tíz fölé nőtt az asszó közepén a magyar előny. Gárdos Gábor jót húzott, még úgy is, hogy ezúttal Reni nem vívott, de ez a négy lány tényleg igazi egységet alkotott ezen a napon, bárki kapott bizalmat, élni tudott vele.

Az utolsó két asszóra még  jutott némi izgalom, de végül 44-40-nél Pusztai Liza csak feltette az i-re a pontot, jöhetett a mámor, a női kardvívás első magyar vb-aranya, és a kairói világbajnokság második vasasos vb-címe után. 

Hát, nem semmi!

Gratulálunk mindenkinek, különösen Katona Renátának, és edzőjének, vasasos szakosztály-igazgatónknak, Dr. Boros Györgynek!

 

Negyedik lett a férfi párbajtőrcsapat
Pénteken is örülhettünk egy szép Vasas-vonatkozású eredménynek a kairói vb-n, hiszen negyedik lett a vasasos Nagy Dávid és Koch Mátéval, illetve Siklósi Gergellyel és Andrásfi Tiborral felálló férfi párbajtőrcsapat. A mieink, a két piros-kék vívó remeklésével fontos asszót nyertek Korea ellen a nyolc között, így a célkitűzést tulajdonképpen elérték, persze azért némi bánatra is volt okuk Halla Péter tanítványainak, hiszen ezután az érem nem jött össze, a bivalyerős franciák, majd a japánok ellen nem sikerült a bravúr.

Hirdetések