Gy. Szabó Csilla, 2022.07.22. | Tenisz

Az U14-es egyéni Európa-bajnokság leánymezőnyében Vasas-duó képviselte a magyar színeket. Benke-Giosanu Izabella és Nemcsek Gréta egy-egy mérkőzést nyert egyesben, párosban pedig együtt a negyeddöntőig menetelt. Klubunk szakemberéről, a válogatottat elkísérő Bocskay Józsefről sem megfeledkezve, egyenesen Vasas-trióval büszkélkedhettünk Most városában.

A korosztályos egyéni Európa-bajnokságokon két-két játékos képviselheti a résztvevő nemzeteket, s mivel kontinensünkön igen magas a versenytenisz színvonala, az Eb eredményei mindig hasznos iránymutatást adnak a fiatalok és edzőik számára. A Vasas teniszszakosztályának vezetője, Bocskay József is ezért örült a lehetőségnek, hogy sportolóinkat ő kísérhette el a válogatott erőpróbára.

„Számomra is fontos, hogy lássam, hol tart a top 10, miben jobbak nálunk, miben kell fejlődnünk a jövőben – kezdte értékelését Bocskay József, aki az elutazás előtt arra is felhívta a figyelmet, hogy a kedvező sorsolás többnyire elengedhetetlen a jó eredményhez, s ebben a tornán történtek azonnal igazolták is szavait – Az biztos, hogy a legjobbak már ebben a korban nagy sebességet diktáltak, ráadásul pontosan, hiba nélkül. Játékosaink láthatóan fel tudták venni a versenyt ellenfeleinkkel, a kötelezőt gyakorlatilag hiba nélkül hozták, ám a sorsolás szeszélye révén, már a második meccsükön erősebb, a korosztályos világranglistán náluk előrébb rangsorolt teniszező ellen játszottak. Mindketten kifejezetten jól játszottak, aminek nagyon örülök. Gréti ellenfele, a szlovák Pohankova pénteken már a legjobb négy közé jutott, s a többieket nagyobb arányban verte.”

A párosok versengésében azonban Iza és Gréti alaposan kitettek magukért, hiszen az első papírforma szerinti győzelmet követően, a hetedik kiemelt olasz kettős ellen már nem nekik állt a zászló. A Vasas teniszezői azonban fittyet hánytak az esélyekre és egy nagyon jó első szettet követően, egy gyengébb második dacára is nyerni tudtak.


Benke-Giosanu Izabella (elől) és Nemcsek Gréta az U14-es Eb megnyítóján, szakemberünk Bocskay József pedig a fiatalok mögött.

„Mindketten kifejezetten jól játszottak, Iza nagyon jól röptézve fejezte be a pontokat, Gréti pedig az alapvonalról sokszor sakkban tartotta az olaszokat, miközben ragyogóan szervált és nagy tempót is diktált – tért át a párosokra Bocskay József. – A második szettben sajnos hullámvölgybe kerültünk, így a harmadikra maradt a döntés. Egy gyönyörű első pontot követően azonban ellenfeleink egy-négyre elhúztak. Ekkor egy ajándékpontot kaptunk tőlük, ami felrázta a lányokat, s kisvártatva hét-négyre fordítottak. Hét-hétnél azonban egy egyszerű figurával Iza befelé szervált, Gréti pedig belépett és azonnal megölte a visszajövő labdát. Ezt egy fantasztikusan megnyert röptecsata követte, majd az ellenfél kettős hibájával az első meccslabdánkat értékesítettük. Amit kiemelnék, az az összhang, a lelkesedés, az egymás erősítése, biztatása. Az olaszok ellen, ez mind tökéletesen működött, tökéletesen kiegészítették egymást.”

Bocskay József szerint a csütörtökön mutatott játékkal pénteken is több keresnivalójuk lett volna az első kiemelt cseh páros ellen. Ezt a meccset a rossz kezdés határozta meg, s hiába jöttek játékosaink vissza a másodikban, a torna nagy esélyesének volt annyi rutinja, hogy gyorsan befejezze a mérkőzést. Még azelőtt, hogy a magyar lányok nagyobb problémát okozhattak volna nekik.

„Egyrészről szomorú, másrészről viszont nagyon is biztató, hogy a csehek ellen akár meg is lehetett volna a meccs, amennyiben a lányok tényleg elhiszik, hogy győzhetnek a favoritok ellen – fogalmazta meg a negyeddöntő fontos tanulságát Bocskay József. – Ma már visszafogottabbak voltak, ami a teniszben általában nem túl jó taktika. Összességében azonban maradéktalanul elégedett vagyok a mutatott játékkal.”

Egyéni Európa-bajnokság. U14. Csehország. Leányok. Egyes.
1. forduló:
Nemcsek Gréta – Antonia Stoyanov (holland) 6:2, 6:2; 2. forduló: Mia Pohankova (szlovák, 9.) – Nemcsek Gréta 6:1, 6:3; Benke-Giosanu Izabella – Mia Woo (holland) 6:2, 6:0; 3. forduló: Angelica Sara (olasz, 10.) – Benke-Giosanu Izabella 6:1, 6:0.
Páros. 2. forduló: Benke-Giosanu, Nemcsek (12.) – Iva Keckarova, Sara Mitevska (macedón) 6:3, 6:2; 3. forduló: Benke-Giosanu, Nemcsek (12.) – Fabiola Marino, Angelica Sara (olasz,7) 6:4, 2:6, 10:7. Negyeddöntő: Eliska Forejtkova, Alena Kovackova (cseh, 1.) − Benke-Giosanu, Nemcsek (12.) 6:1, 6:4.


Hirdetések