Gy. Szabó Csilla, 2022.07.20. | Kosárlabda

A Pasaréten nevelkedett, a 2019/20-as szezon óta Győrben játszó Dombai Réka, nemcsak a tavalyi U19-es világbajnokságon, de a múlt héten befejeződött U20-as Európa-bajnokságon is a magyar női válogatott vezéregyénisége volt. A fiatal kosárlabdázót a torna All Star-csapatába is beválasztották, amin a 27.2-es percátlagát, valamint a hét mérkőzésen dobott 121 pontját (17,3-as átlag) nézve nem is lehet csodálkozni.

A Vasas Akadémia korábbi játékosa remek szezont tudhat mag a mögött, az Uni Győr Mély-Út élvonalbeli csapatánál huszonkét mérkőzésből huszonkettőn kezdőként lépett pályára, miközben a felnőtt válogatott kapitánya, Székely Norbert is bizalmat szavazott neki, tavaly novemberben az izlandiak elleni Eb-selejtezőn, tétmérkőzésen mutatkozhatott be a nemzeti együttesben.

Egy hosszú és fárasztó idényt követően, Sopronban feltehetted a koronát az utánpótlás éveidre. Elégedett vagy a teljesítményeddel? - kérdeztük Dombai Rékától.

Általában nem szoktam maradéktalanul elégedett lenni önmagammal, és ez most sincs másképp. De éppen ez az önkritikus szemlélet tud folyamatosan előbbre vinni. A csehek elleni nyitómeccsen sajnos nem úgy kezdtem, ahogy szerettem volna, és nagyon féltem, hogy csalódást okozok a többieknek. Szerencsére nem így történt. A lányok mind mellettem voltak, támogattak, s ez adott erőt a folytatáshoz, ami viszont már tényleg egészen jól sikerült.

Ismerős történet. Az Eb-t követően Madár Eszter is azt nyilatkozta, hogy amikor mélyponton volt, és úgy érezte rosszul játszik, a társak bizalmából merített erőt.

Azt hiszem ez mindent el is mond rólunk, s arról, milyen egységesek vagyunk. A sikereinkben ennek legalább akkora része van, mint a technikai vagy a taktikai képzettségünknek. De visszatérve a saját teljesítményemre, borzasztó sok munkám fekszik abban ahová idén eljutottam. A bajnokságot követően sem álltam le, egyéni edzésekkel tartottam a formámat. Ebben a győri edzőim rengeteget segítettek nekem. De most, hogy lezártam a korosztályos karrieremet, a Vasas Akadémia is eszembe jut.


Dombai Réka az U20-as női Európa-bajnokság kezdő ötösében (középen)

Pedig már három éve Győrben él…

Bármennyi idő telt is el azóta, a Pasaréten töltött közel hét évet sohasem fogom feledni. Nagyon jól éreztem magam az akadémián, Bolyó Judit és Krivacsevics Draguljob pedig mindenben segített, amiben tudott. Az alapokat is ott kaptam, s hogy ez a legmagasabb szinten történt, az számomra is sorsdöntő volt. Éppen ezért a sikereket követően mindig meg szoktam nekik köszönni, hogy felneveltek. Most nem is lehetnék itt, ha ők és a családom nem álltak volna mindig mellettem.

A nemzetközi szereplés mindig jó szintmérő, milyen tapasztalataid voltak Sopronban?

Fejlődni mindig lehet és kell is. Számomra ez az alapállás. Azt hiszem a védekezésben még stabilabbá kell válnom, néhány hiányosságot most is felfedeztem ezen a téren. Ugyanakkor a támadások során is jobban kell majd igyekeznem, de ebben amúgy is folyamatosan javulnom kell. Jellemző hibám, hogy ha nem a tervezettek szerint alakulnak a dolgok, akkor el tudnak ragadni az érzelmeim, ami egyáltalán nem helyes. Meg kell tanulnom az eddigieknél jobban kezelni őket.

Bach Boglárka idén nyáron Győrbe igazolt. Milyen lesz ismét együtt játszani vele?

Pasaréten két évig voltunk csapattársak, nagyon jól megértettük egymást, egyértelműen működött köztünk a kémia. Éppen ezért most is kíváncsian várom milyen lesz a közös munka. Jelenléte biztosan nagy segítséget jelent majd abban, hogy elérjük a célunkat, vagyis a legjobb négy közé kerülést. Bár titokban azért egy érmes helyezésben is reménykedem, hiszen egyértelműen erősödtünk. Például Bogival. Rajtam biztosan nem fog múlni, a maximumot próbálom majd nyújtani.

És a felnőtt válogatottal milyen terveid vannak?

Miután az utánpótlásból az Eb-vel végérvényesen kinőttünk, most a győri feladatokra koncentrálok, miközben nagyon bízom abban, hogy Székely Norberttől is ismét lehetőséget kapok. Számomra az az elsődleges cél, hogy a csapataimat segíthessem, hosszútávon pedig a magyar kosárlabdázás javát szolgálhassam. A nemzeti együttesben senkinek sincs biztos helye, a kapitány a teljesítmény alapján válogat. Éppen ezért kitartok az elvem mellett, miszerint bármi lehetséges, ha elég szorgalmas és kitartó vagy. A felnőtt női válogatott szűk tizenkettes keretébe való kerülés sem egy álom a számomra, sokkal inkább konkrét, megvalósítandó cél.

Fotók: FIBA.basketball


Hirdetések