Gy. Szabó Csilla, 2022.07.19. | Kosárlabda

Aho Tyra Norwenn, Kádár Orsolya és Őrsi Kata képviselte a Vasas Akadémia színeit az U17-es világbajnokságon, Debrecenben. A magyar együttes a hatodik helyen végzett, jóllehet csupán két mérkőzést veszített a torna során. Játékosaink számára meghatározó élmény volt a világ legjobbjaival szemben pályára lépni.

Hibátlanul kezdett az U17-es leányválogatott a debreceni világbajnokságon, hiszen az A csoportban lejátszott valamennyi mérkőzését fölényesen nyerte. A nyolcaddöntőből is magabiztosan léptek tovább Argentína legyőzésével, egy híján harminc ponttal voltak jobbak a dél-amerikai ország csapatánál. Az első vereséget Kanada ellen gyűjtötték be a negyeddöntőben, s ezzel eldőlt, hogy az 5-8. helyért játszhatnak a folytatásban.

„A célunk a legjobb nyolc közé jutás volt, ezt mindenképpen el szerettük volna érni – beszélt az elvárásokról Kádár Orsolya, aki tizenhárom perces átlaggal segítette a magyar válogatottat a tornán. – Sajnos nem volt túl sok időnk a közös felkészülésre, a rajtra mégis nagyon jól összejött a csapat. Ennek köszönhető az erős kezdés, szerintem jó meccseket játszottunk. A kanadaiak elleni vereségnek viszont több oka is volt. Ekkor jelentkeztek először a fáradtság jelei, és a mérkőzés sem alakult túl jól. Ellenfelünknek szinte minden bejött, amitől egyre magabiztosabbak lett, a mi önbizalmunkat viszont csökkentették a be-becsúszó hibák. De nekem volt egy olyan érzésem is, mintha már az elején megijedtünk volna tőlük. Az egyik játékosuk például zsákolással hívta fel magára a figyelmet, ami azért lányok között, ráadásul a mi korosztályunkban nagyon ritka.”


Kádár Orsolya ötös és négyes poszton egyaránt hasznos lehet, ő ez utóbbit kedveli jobban

 

Orsi tavaly a Challenger-tornák során kapott először meghívót a korosztályos válogatottba, így most hatalmas élményt jelentett számára a világbajnoki részvétel. Meg is tett mindent, hogy kihasználja a kínálkozó lehetőséget és a lehető legtöbb tapasztalatot gyűjtse.

„Már tavaly is megtisztelőnek éreztem a csapatba kerülést, a világ legjobbjai ellen játszani azonban minden várakozásomat felülmúlta. A Challenger-tornán még nem voltam túl jó, Debrecenben azonban már meg tudtam mutatni a képességeimet. A kapitánytól is éppen annyi lehetőséget kaptam, mint amennyire számítottam, s ezt ki is használtam. Ami pedig a tapasztalatokat illeti, mindenképpen gyorsulnom kell, sokkal többet és magasabbra ugranom és izomban is hiányzik rólam néhány kiló. Az ötös poszton, testalkatomnál fogva, még nem tudom elég jól fogni a pozíciót. Ez leginkább az Ausztrálok ellen volt feltűnő, igaz, ők a mezőnyben is fölénk magasodtak, nemhogy a palánk alatt. A négyes szerepkörben érzem magam a legjobban, de oda ugye a már említett gyorsaság terén van mit javítanom” – osztotta meg honlapunkkal a vb legfontosabb tanulságait Kádár Orsolya, aki elismerte, hogy jobb lett volna győzelemmel befejezni a tornát, ám a világ hatodik, Európa harmadik legjobb csapatának lenni szerinte egyáltalán nem rossz dolog. Sőt. Különösen annak tudatában, hogy tizedikként kvalifikálták magukat a vb-re.

Orsi úgy gondolja, védekezésben volt leginkább a csapat hasznára, igaz ebben is érzi magát a legerősebbnek. Persze a támadásokban is volt, hogy nagyon jól jött ki a lépés számára, leginkább Mexikó ellen volt elégedett az összteljesítményével. Hatalmas segítségként említi a közönséget, amely fantasztikus hangulatot varázsolt a debreceni arénába. A barátok, családtagok és ismerősök jelenléte pedig mindannyiukat plussz erővel töltötte fel.

Őrsi Kata számára még különlegesebb volt az élmény, hiszen először játszhatott címeres mezben. A 8.1 perces átlag minden pillanata ajándék volt a számára, különösen annak tudatában, hogy a nyár végén az Egyesült Államokba költözik, ahol egy évig még középiskolás lesz, majd egyetemen folytatja a tanulmányait.


Őrsi Kata ősszel az Egyesült Államokba költözik, de reméli, visszatérhet majd anyaegyesületéhez a Vasas Akadémiához

„Annak örülök a legjobban, hogy már az első válogatottságom alkalmából helyt tudtam állni, a rám rótt kiegészítő szerepet a legjobb tudásom szerint láttam el – értékelte teljesítményét Őrsi Kata, aki Mexikó ellen 18 percet tölthetett pályán. – Fizikálisan nagyon erős volt a mezőny, saját szemünkkel láthattuk, hová is kell eljutnunk ezen a téren. De a saját hibáimat is láttam, erőszakosabban kell beleállnom a kontaktokba és gyorsulnom is kell. Technikai és taktikai téren viszont nem éreztem a lemaradást. Izgalommal várom az amerikai éveket, ám a Vasas Akadémia örökre a szívemben marad. Gyönyörű éveket töltöttem Pasaréten, és örömmel jövök majd vissza nyaranta. Nagyon remélem, hogy a tanulmányaim végeztével is visszavárnak majd.”

Aho Tyra Norwenn saját bevallása szerint nagyon jól kezdte a világbajnokságot, majd egy kisebb hullámvölgyet követően jól is fejezte be. S bár a tavalyi Challenger-tornákon már ő is játszhatott, a debreceni vb adta meg számára az első igazi nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségét.

„A belgák elleni meccsre szívesen emlékszem vissza, nagy volt a küzdelem, mi mégis összeszedetten és taktikusan játszottunk – idézte fel a nyitótalálkozót Aho Tyra. – A kanadaiak ellen szerintem senkinek sem ment igazán, kár, hogy ezen múlt a legjobb négy közé jutás. Eredetileg egyébként a legjobb nyolcat céloztuk meg, de amikor ez sikerült, még tovább szerettünk volna menni. Azt hiszem, elsősorban fizikálisan volt jobb nálunk az a két csapat, amelyet nem sikerült legyőznünk. Magam részéről pedig azt a tanulságot vontam le a színvonalas mezőnyből, hogy okosabban, nagyobb figyelemmel kell a jövőben játszanom.”


Aho Tyra egész éves pasaréti munkájának köszönhette idei kiugró fejlődését

Tyra összesen 157 percet játszott a világbajnokságon, 22,4-es percátlagával a magyar csapat második legfoglalkoztatottabb játékosának bizonyult. A fiatal kosárlabdázó szerint ez a teljesítmény az egész éves pasaréti munkájának köszönhető, amelyben edzőjének Igor Skočovskinak óriási szerepe volt. Az elmúlt idényben nagyon sokat fejlődött, nem véletlenül akadt meg rajta a diósgyőriek szeme, szeptembertől ő a DVTK-nál folytatja pályafutását.

U17-es világbajnokság. Debrecen. Leányok.
A csoport:
Magyarország – Belgium 55-39, Magyarország – Japán 79-55, Magyarország – Mexikó 71-36.
Nyolcaddöntő: Magyarország – Argentína 82-53.
Negyeddöntő: Kanada – Magyarország 70-49.
Az 5-8. helyért: Magyarország – Japán 67-45.
Az 5-6. helyért: Ausztrália – Magyarország 72-52.
Végeredmény: 1. Egyesült Államok 2. Spanyolország 3. Franciaország 4. Kanada 5. Ausztrália 6. Magyarország.

FOTÓK: FIBA.basketball


Hirdetések