Gy. Szabó Csilla, 2022.05.30. | Sportlövészet

Kunos László képviselte klubunk színeit az Észak-Olaszországban megrendezett target sprint nagydíj junior mezőnyében a hétvégén. A nemzetközi viadal sok tanulsággal szolgált ifi korú sportolónknak, akinek az idősebbek között kellett helytállnia.

Május elején Németországban, a hétvégén pedig a Dél-Tirol fővárosától, Bolzanotól néhány kilométerrel délre fekvő kisvárosban, Ora-ban állt rajthoz a magyar target sprint válogatott. Kunos László a szombati első futamban a tizedik, a másodikban pedig a tizenharmadik helyen végzett. A mezőnyt két részre osztották, a magyar fiatalok egy olasz versenyzővel mind ugyanabba a csoportba kerültek.

„Jobb lett volna, ha kicsit szétszórnak bennünket, hiszen mi magyarok jól ismerjük egymást, a nemzetközi versenyeken elsősorban a tapasztalatszerzés lenne a cél – idézte fel a szombati futamokat Kunos László, aki idén még csak tizenötödik születésnapját ünnepli, a külföldi viadalokon azonban csak a juniorok, vagyis a nála három-négy évvel idősebbek között tud indulni. – Nagyobb húzóerőt jelentett volna, hogyha a németekkel és a házigazdák legjobbjaival mérhetjük össze tudásunkat, de azért így is sok tapasztalatot szereztünk. A gyakorlások során egész nap figyeltük őket, s próbáltuk ellesni a sportág mesterfogásait. Most még jobbak nálunk, de szerintem sok gyakorlással utol lehet érni őket. Nekem legalábbis ez a célom, s bár a biatlont is nagyon szeretem, a nemzetközi színtéren target sprintben lehet reálisan több esélyem. Ha még az olimpiai sportágak közé is felkerülne, akkor pedig még könnyebb lenne a választás. A hóhelyzet miatt ugyanis a sífutás hátterének megteremtése nehezebben megoldható, mint egy hagyományos atlétikai edzésé.”


Kunos László (13) futásban fejlődött a legtöbbet, de a lövészetre is nagy figyelmet fordít

 

Pedig Kunos Lászlónak már a nagypapája is sífutó volt, ő vitte le unokáját Holló Miklóshoz egy edzésre, az akkor kilenc esztendős fiú pedig a labdarúgást és a teniszt cserélte végül a sílécekre, amelyhez később a puskát is felvette. A target sprintesekhez három éve csatlakoztak a Vasas sportolói, Kunos László pedig ebben a szakágban érzi leginkább a fejlődést.

„A futásban sokat javultam, a lövészetem azonban most elmaradt a szokásostól, ezért is nem tudtam a második futamban előrébb végezni. Az olaszok és a németek tíz-tizenöt másodperc alatt biztos kézzel lelőnek ötből ötöt, és már futnak is tovább. Nekünk is ezt a szintet kellene elérnünk. Összességben a már említett lövészet miatt nem lehetek maradéktalanul elégedett a hétvégi teljesítményemmel, úgyhogy most a kemény edzések ideje következik. Júniusban ob lesz, július végén pedig Miskolcon rendezik a magyar nagydíjat. Mindkettőn szeretnék jól szerepelni” – értékelte a hétvégét Kunos László.

A magyar fiatalokkal egy meglepő dolog is történt az olasz kisvárosban, a helyi kisgyerekek autogramot kértek tőlük a szombati versenynapon. Más lehetőség nem lévén, a rendelkezésükre álló lőlapokat írták alá, bár eleinte nem igazán értették a számukra rendkívüli kérést. A ritka pillanat azonban nem csak szép emlék lesz számukra, de vélhetően igen erős motivációs erő is.


Hirdetések