B.V., 2022.05.28. | Kézilabda

Szezonértékelő interjút készítettünk vezetőedzőnkkel, Penszki Gergellyel arról, hogy mi hiányzott a bennmaradás kiharcolásához, miért nem bírta el gyakran a csapat a terhet az NB I-ben és természetesen szóba került a következő, NB I/B-s idény is.

Többször is említetted, hogy jellempróbáló volt az elmúlt pár hónap a csapat életében. Mekkora kihívást jelentett tűzben tartani a csapatot miközben sorra jöttek a vereség?

Lelkileg nagyon nehezen éltünk meg a tavaszt. Óriási mentális kihívással szembesültünk, amit végül sajnos nem is tudtunk megoldani. Nehéz volt mit kezdeni ezzel a mentális blokkal, amit egyértelműen a sikertelenség legfőbb okának tartok. Hiszen egyébként többször megmutattuk a bajnokságban, hogy igenis tudunk kézilabdázni, de azt nem tudtuk stabilan hozni. A terhet nem bírtuk el, kulcsjátékosok roppantak meg alatta. Ez betudható annak, hogy mindössze öt játékosunknak volt valamilyen szintű NB I-es rutinja, jelentős élvonalbeli múltja pedig csak Marija Agbabának.

Nem csak a csapat jelentős részének, hanem Neked, vezetőedzőként is ez volt az első NB I-es idényed. Ebből szempontból milyen tapasztalatokat jelentett a szezon?

Nagyon tanulságos év van mögöttünk, úgy gondolom, mindannyian rengeteg tapasztalatot szereztünk. Noha itt is ugyanolyan meccseket kell játszani, mint például az NB I/B-ben, jó volt megtapasztalni a közeg tempóját, sebességét, de leginkább a profizmusát. Meg kell tanulnunk mentálisan erősebbnek lenni, mert ha ránézünk most a tabellára, elsőre az lehet a benyomásunk, hogy ez sima kiesés, pedig, ha csak egyszer-egyszer nyerünk a Szombathely és az Érd ellen, most három tízpontos csapat állna a holtversenyben a tizenkettedik helyen.

Az ősszel szép bravúrokat is ért el a csapat, és három győzelemmel zárta a bajnokság első felét. Mi nem működött tavasszal?

Taktikailag nem volt titka egyik csapatnak sem a másik előtt. Nekünk is megvolt a megfelelő stratégiánk, taktikánk és azt is tudtuk, melyik riválisunk milyen repertoárral játszik, de a megbeszélteket nem tudtuk kivinni a pályára. Gyakran nem sikerült megvalósítani azt, amit egyébként előzetesen tudtak a játékosok.

 

 

A játékosok is nagyon nehéz, kihívásokkal teli szezonon van túl. Az ő teljesítményükkel mennyire vagy elégedett?

Felemás érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. Volt, akinek bizonyos időszakokban sikerült megugrania ez elvárásokat és volt, akinek nem. Akadtak kulcsjátékosok, akik nagyon jól játszottak a bajnokság első felében, illetve a mezőny első feléhez tartozó riválisok ellen, ám amikor igazán szükség volt rá, nem tudtak olyan teljesítményt nyújtani, ami átlendített volna minket a holtponton. Ami még nehezebbé tette a dolgunkat, hogy egy-egy játékos őszi és tavaszi teljesítménye között is nagy különbség volt, a hullámzó teljesítményre pedig nagyon nehéz alapozni.

Szeptembertől az NB I/B-ben folytatja a csapat. Hogyan tekintesz a következő évad elé?

A bajnokság befejezése után kedden edzettünk először, akkor azt mondtam a lányoknak, hogy azzal a tréninggel már a következő szezon munkája kezdődik meg. Még akkor is, ha ezek a napok a felmérésekről és a levezetésről is szólnak. Azt látjuk, hogy az összevont, tizenhat csapatos NB I/B borzasztó nehéz bajnokság lesz. Több mérkőzést is kell majd játszani mint az első osztályban és elképzelhető, hogy az élmezőny szintje az első osztály végének színvonalát súrolja majd, alapvetően öt-hat csapat küzdhet majd a feljutásért. Ennek ellenére a cél a lehető legjobb szereplés. Biztos, hogy nehezebb dolgunk lesz, mint egy évvel ezelőtt, sok tényező befolyásolhatja a végeredményt.


Hirdetések