Jenkei Dániel, 2022.05.06. | Klub

Péntek délelőtt Kelenföldön kísértük utolsó útjára örökös tiszteletbeli elnökünket, Raduly Józsefet.

A Kelenföldi Szent Gellért Plébánia urnatemetőjében tartották a március 21-én elhunyt Raduly József búcsúztatóját, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke is, akik mindketten nagy tisztelői voltak Józsi bácsinak.

Természetesen a Raduly-család mellett ott volt a Vasas család is: az anyaegyesület és futballklub képviseletében számos régi legenda, sportvezető, játékostárs, barát, a magyar futball és sportvilág jeles képviselői.

A szertartást Kozma Imre és Ailer Gáspár atya celebrálták, elsőként pedig a Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Gellei Imre mondott beszédet, bemutatva Raduly József nem mindennapi életútját.

Ezután a Vasas család nevében Dr. Puskás Lajos búcsúzott az elhunyttól, igencsak megható és személyes módon. Beszédét mindannyian elolvashatjuk.

Nyugodjon békében, drága Józsi bácsi!

 

Dr. Puskás Lajos gyászbeszéde
Tisztelt Gyászolók!
Mindazok, akik eljöttek, és mindazok, akik szerették és tisztelték Raduly Józsefet!

Lassan 3 éve nehéz terhet cipelek magamban. Történt, hogy Ihász Kálmán temetése után néhány héttel Józsi bácsival az életünkben történt dolgokról és az elmúlásról, a halálról beszélgettünk. Józsi bácsi hirtelen azt mondta: „Lajoskám, mondd meg akkor majd nekik

Csak néhány pillanattal később tudatosult bennem, hogy miről is kezdett Józsi bácsi beszélni. A „Mondd meg majd nekik,” világossá vált előttem, hogy mit jelent az a szó, hogy majd akkor, mit jelent az a szó, hogy nekik, és szinte parancsot ad nekem, hogy mit kell mondanom az utolsó útja előtt. A rám bízottakat most a temetésen, és nektek, gyászolóknak kell elmondanom.
Mondd meg majd nekik: szerettem az embereket, igyekeztem tisztelni és megérteni őket. Különösen szerettem a gyerekeket, sajnáltam a kisiklott életűeket, értetlenül álltam az emberek rosszindulata, ellenségeskedése előtt, de örültem a békességnek és a jóindulatnak. 
Mondd meg nekik, hogy szerettem a nemzetemet, szerettem a hazámat. Fiatalkoromban a rám kiszabott életút olyan helyzetbe sodort, amit sem akkor, sem közvetlenül utána nem akartam. Fegyverrel a kezemben kellett harcolnom, idegen földön, idegen érdekekért, amiért kemény árat fizettem.

De jött az Isteni kiigazítás, a kegyelem, és az életem jó irányba fordult. 
Mondd meg nekik, hogy keresztény ember voltam, bizodalmam és hitem az Istenben volt, és hiszek a kegyelemben is. 

Mondd meg nekik, hogy szerettem a VASAS-t. Azt a sok szurkolót, vezetőt, játékostársat, ismerőst és ismeretlent, akik segítettek és küzdöttek a Club sikeréért. Mentem ahová hívtak, hogy öregbítsem a VASAS hírnevét. 

Köszönd meg a jelenlévő embereknek, de azoknak is, akik nem tudtak eljönni, hogy szerettek és szurkoltak nekem. Jólesett. 


Hát ezt hagyatékozta nekem Józsi bácsi. Kiemelem, hogy az elhangzott öt hagyatékban háromszor szerepel a szeretet szó, egyszer a köszönet és egyszer a keresztény szó. Úgy gondolom, hogy ezek a szavak átölelik, és teljes mértékben kifejezik Raduly József életének lényegét. 

És most, öreg barátom, hadd szóljak én is hozzád. Hitem és meggyőződésem szerint te most egy másik dimenzióban, más szabályok szerint létezel. Abban a dimenzióban, ahol a teremtett szemben áll a Teremtőjével. Ott, és most, a megmérettetés, a számonkérés következik. El kell számolnod életed minden cselekedetével. Nehéz lesz. Nagyon nehéz lesz. Ez kerül a mérleg egyik serpenyőjébe, és erősen kibillenti azt. 

Hogy mi kerül a másik serpenyőjébe? Hát az Írás szerinti ígéret, amely így hangzik „vétkeidet egy csokorba szedve hátam mögé vetem, és arról többé meg nem emlékezem.

Igen, itt az irgalomról a kegyelemről van szó, én is erről beszélek. De van két fő szabály. Az egyik, hogy a kegyelmet kérni kell, Hittel kell kérni. A másik fő szabály szerint a kérésben egy sorrendet kell betartani. Első a bűnbánat, a második a bűnbocsánat, és a harmadik a kegyelem. Ne feledd, a sorrend nem felcserélhető. Ha a két főszabályt betartod, akkor feléd is elhangzik a mindent eldöntő és megfellebbezhetetlen ítélet „jertek én Atyám áldottai, örököljétek az én országomat.” Józsikám, kérjél és hiszem, hogy megadatik neked.
Raduly József, öreg barátom, nyugodj békében!

Hirdetések