Gy. Szabó Csilla, 2022.05.04. | Kosárlabda

A Vasas Akadémia újabb fiatal növendékére figyelt fel a női felnőtt válogatott szövetségi kapitánya, Székely Norbert. Madár Eszter a hétfőn kezdődő székesfehérvári edzőtáborozáson találkozik először a legjobbakkal, s mindent megtesz azért, hogy jó benyomást keltsen a hazai szakemberekben. A fiatal játékos és akadémiánk számára egyaránt óriási megtiszteltetés a meghívás ténye.

Madár Eszter, a Vasas Akadémia idén húszesztendős kosárlabdázója először kapott meghívást a felnőtt női válogatottba. A fiatal játékosra a hétfőn kezdődő háromhetes összetartás során számít Székely Norbert szövetségi kapitány, aki ezúttal azokra is kíváncsi, akik a nem is olyan távoli jövőben lehetnek majd a csapat segítségére. Szerencsére Eszti is azon reménységek közé tartozik, akik egyre határozottabban teszik le névjegyüket a hazai élvonalban, így eshetett rá a szakember választása.

Igaz, ezzel a döntésével még magát a fiatal játékost is alaposan meglepte:

„Bevallom őszintén, hogy amikor csöngött a telefonom, nem is értettem, miért hívhat engem a kapitány. Azután elmondta, hogy meg szeretne nézni az edzőtáborban, ezért meghív a keretbe. Hihetetlenül boldog voltam, még most is kiráz a hideg, ahogy beszélek róla. Óriási megtiszteltetés ez a számomra, ezért a lehető legtöbbet próbálom majd kihozni magamból. A kétszáz százalékig meg sem állok.”

A korosztályos válogatottakban már többször is bizonyított Madár Eszter, éppen ezért a legszebb álmai között már eddig is szerepelt a felnőtt nemzeti együttesbe kerülés lehetősége. Ám eddig úgy gondolta, erre még várnia kell néhány évet. Különösen azért, mert a négyes poszton, amelyen a legtöbbet számítanak rá Pasaréten, még nem rendelkezik kellően erős fizikummal.


Madár Eszter (30) a mezőnyben is bármikor bevethető, ám most már a palánk alatt használható ki leginkább tudása

Idén Székely Norbert szerint is az U20-as válogatottban lesz a legnagyobb szükség akadémistánkra. A korosztályos együttes, többek között Eszti jó teljesítményének is köszönhetően, tavaly bronzérmes lett a vb-n, így a nyári Európa-bajnokság egyik nagy esélyesének számít.

„Nem szeretek előre inni a medve bőrére, a kontinensviadalig annyi minden történhet még, de az igaz, hogy a tavalyi teljesítményem alapján ismét van esélyem a csapatba kerülésre – beszél igen szerényen és óvatosan a júliusi U20-as Eb-ről Madár Eszter, amely az utolsó lesz számára utánpótláskorú játékosként. – A vb-n a végeredményt tekintetében mi voltunk a legjobb európai csapat, de ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen voltak olyan igen erős válogatottak, akik ellen nem játszottunk. A valós erőviszonyokat ezért nem ismerjük százszázalékos pontossággal. Az éremszerzést azonban ismét teljesen reálisnak tartom, még ha szívem mélyén, titokban, az aranyat is el tudom képzelni. Rajtam biztosan nem fog múlni a siker, mindent megteszek azért, hogy a csapat hasznára lehessek.”

Madár Eszter az első héten készülhet együtt a felnőtt női válogatott kerettel, igaz némi megszakítással, hiszen csütörtökön tesz emeltszintű biológia érettségit Budapesten. Azt követően két hét szünetet kap, majd megkezdi az Eb-felkészülést az U20-as együttessel. Szerencsére jó idény áll mögötte, Pasaréten annak ellenére állta meg helyét, hogy még mindig nem sikerült azt a fizikumot megalapoznia, amelyet a posztja igényelne.

„Elsősorban akarattal próbálom ellensúlyozni az élvonalbeli ellenfeleim erőfölényét, s ha tehetem, persze ésszel is – mutatja be különleges helyzetét Madár Eszter. – Négyes poszton éppen ezért nem is tartom magam még érettnek a felnőtt válogatottsághoz, a hármast pedig már nem érzem magaménak. Nagyon nagy figyelmet fordítunk a megfelelő erőnléti edzésekre, Kiss Áronnal például most kezdünk Pasaréten egy speciális stabilizációs-mobilizációs programot, amellyel azokat a mélyizmokat próbáljuk megerősíteni, amelyek segítenek abban, hogy a derék, a csípő és a térd tájékán minden a legnagyobb rendben legyen, s később az új izmoknak is biztos alapja legyen. Magas játékosként erre különösen nagy szükségem van, s most már a táplálkozásomra is nagy figyelmet fordítunk.”

Eszti, a Vasas Akadémia szakembereinek maximális támogatásával, tehát láthatóan mindent megtesz azért, hogy a maximumot hozza ki magából. Erre törekedett a bajnokság során is, és a jövő heti, székesfehérvári edzőtáborban sem teszi alacsonyabbra a lécet. Bármely poszton is próbálgassa őt a kapitány, azon lesz, hogy jó benyomást keltsen, s fent maradjon a magyar színeket képviselő igen elit listán.

Fotók: Balogh Dávid/Vasas Akadémia


Hirdetések