Gy. Szabó Csilla, 2022.04.16. | Kosárlabda

A Győr magabiztos győzelmet aratott szombaton este Pasaréten, s ezzel eldőlt az ötödik helyért vívott párharc sorsa. A Vasas Akadémia együttese, az élvonal legfiatalabb csapataként, a hatodik helyen zárta az idei bajnokságot.

Tippmix NŐI NBI/A, rájátszás az 5-6. helyért. 2. mérkőzés
Vasas Akadémia
− UNI Győr MÉLY-ÚT 48-85 (19-23, 12-19, 8-29, 9-14)

Vasas: Tóth (9/3), Bach (5), Madár E. (7), Papp (4), Salamon (4). Csere: Budácsik, Dúl (3), Smailbegovic (8),  Szerencsés (4), Radócz (2), Pusztai (2), Madár K.

Győr: Mompremier (26), Dubei (9/9), Oroszova (8), Canada (12), Dombai (9/3). Csere: Weninger (4), Török (8/6), Ruff-Nagy (4), Varga Zs (5/3), Baffy, Rozman, Milkovics.


Az ötödik helyért folytatott párharc első mérkőzésén, Győrben elszenvedett egypontos vereségért akartak visszavágni akadémistáink húsvét szombatján. Egy Vasas-győzelemmel a döntés is későbbre, a harmadik találkozóra halasztódott volna el.

A pasaréti visszavágón a vendégek szerezték az első pontot, majd 4-0-ra elmentek, de Madár Eszter, Tóth Orsolya és Salamon Zsófia révén akadémistáink is tartották magukat, nem szakadtak le a győriektől. Az ötödik perc elején Tóth hárompontosának köszönhetően kettőre csökkent a vendégek vezetése. A negyed hátralévő részében maradt a szerény győri előny.


Tóth Orsolya (21) 9 pontjával és 10-es VAL-értékével a csapat leghasznosabb tagjának bizonyult

A második negyed Szerencsés Tamara sikeres büntetőivel indult, amire a fantasztikus napot kifogó Mompremier válaszolt, ám Radócz Fanni, majd Papp Klaudia pontjaival sikerült egyenlítenünk. A mérkőzés során először, s mint később kiderült utoljára. A győriek ekkor magasabb fokozatra kapcsoltak és egyre növelték előnyüket. A 19. perc elején Canada kétpontosával léptek el először tíz pontra, majd a negyedet tizenegy pontos előnnyel zárták.

A félidő után nagyon erősen kezdett a Győr, játékosai úgy szereztek zsinórban kilenc pontot, hogy nem tudtunk rá válaszolni, s ezzel húsz pontos vezetéshez jutottak. Első kosarunkat Smailbegovic Nadija szerezte a huszonharmadik perc közepén. Hat perccel később Török hárompontosát követően már harminc ponttal vezettek a vendégek.

A negyedik negyedet ismét a győriek kezdték jobban, öt perccel a meccs vége előtt már 40 pontos volt az előnyük. Az utolsó percekben kosárlabdázóink faragtak ugyan hátrányukból, de csupán hárompontot.

A meglepetés tehát nem sikerült, a Győr nyerte a párharcot, s ezzel az ötödik helyen végzett. A Vasas Akadémia együttese az A csoport legfiatalabb csapataként, idegenlégiós nélkül lett hatodik a hazai élvonalban.

Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Már a mérkőzés elején olyan dolgokat engedtünk meg az ellenfelünknek, amelyeket nem lett volna szabad. Tizennégy lepattanót szedett a Győr egyetlen félidő alatt, ami teljesen szétzilálta a védekezésünket és a rotációnkat. Emiatt elveszítettük az önbizalmunkat, ami a másik oldalon viszont nagyobb bátorságban mutatkozott meg. Ez az első alaklom, hogy nem lehetek elégedett a második félidőben mutatott teljesítményünkkel. Nem az eredmény és a különbség a lényeg, hanem az, hogy milyen stílusban játszottunk. Nem ezért dolgoztunk ilyen hosszú időn át, az biztos. Vannak tényezők, amelyek tovább nehezítették számunkra a meccset, de most nem szeretnék kifogásokat keresni. Nem lehetek mérges a lányokra, hiszen büszkének kell lennünk, hogy olyan csapatok mögött zártunk a hatodik helyen, mint egy Euroliga-győztes Sopron, Szekszárd, s még a közvetlenül előttünk végző Győr együttesét is nálunk sokkal rutinosabb játékosok alkotják, s jóval nagyobb költségvetéssel dolgozik, mint mi. Az első meccsen megmutattuk, hogy ez utóbbit is képesek voltunk megszorongatni. A mai viszont nem a mi napunk volt.

Tóth Orsolya, a Vasas Akadémia játékosa:

„Az első negyedben még tartani tudtuk a lépést a Győrrel, ám a folytatásban olyan jól szedték a támadó lepattanókat a vendégek, hogy mi teljesen szétestünk. Ennek ellenére úgy zártuk a félidőt, hogy semmi sem dőlt még el, Győrben is hasonló volt a különbség húsz perc játékot követően. Nem fordulhat elő többször, hogy a 25. percben egyszerűen feladjuk a mérkőzést."

Fotók: hunbasket


Hirdetések