Jenkei Dániel, 2022.05.24. | Tehetségek

Sorozatunkban klubunk 17 és 23 év közötti kiemelkedő tehetségeit mutatjuk be. Olyan egyéni sportolókkal ismerkedhettek meg, akik korosztályos szinten már értek el komoly nemzetközi eredményt és ott kopogtatnak a felnőtt élsport kapuján. Koch Mátéról sokan mondják: egy jó értelemben vett őrült a páston.

 

Tudtad-e, hogy Máté Barca-szurkoló, de mégsem őket irányítja fifában...

Az idei szezonban a felnőtt világkupa-mezőnybe berobbanó sportolónk nagyon szeret fifázni, a virtuális fociban pedig mindig az Atletico Madriddal van. Pedig egyébként a Barcának szurkol, de ahogy ő mondja, az Atleti kemény stílusa jobban fekszik neki a kontrollerrel. Ha pedig rendes fociról van szó, mindig a kapusposzt az övé. Egyéni sportolóként ott tudja kiélni magát igazán.


VILLÁMKÉRDÉSEK MÁTÉHOZ

Ezt vinném magammal egy lakatlan szigetre: A telefonomat, bár net nélkül nem sokra mennék vele.

Ha bárkit lehetne, őt hívnám el vacsorázni: Jó kérdés...

 

 

Erősség és gyengeség: pörögni, de nem túlpörögni

- Úgy érzem, erre a szezonra megerősödtem mentálisan, a veszett helyzetekből is ki tudok sokszor jönni, és már a nagyobb nevektől sem ijedek meg a páston. A gyengeségem is a mentális tényezőkkel függ össze egyébként, mert néha hajlamos vagyok túlpörögni, és akkor jön egy negatív spirál... A legfontosabb célom éppen ezért, hogy megtaláljam a pont ideális pszichés állapotot a versenyekre.
 

Edző és tanítványa: fegyelmezetlen tőrözőből remek párbajtőrözővé vált

- 2010-ben az akkori szakosztályvezető, Szlovenszky István jelezte, hogy van egy tőröző gyerek, akivel nem foglalkozik szívesen az edzője, mert fegyelmezetlen, és nem tudja kezelni.  Az volt a kérése, hogy vegyem át a párbajtőrcsoportba, mert én biztosan megtalálom vele az összhangot. Koch Máténak hívták ezt a fiút. Nem kis odafigyeléssel és munkával, fokozatosan beilleszkedett a párbajtőrcsoportba.  Vívómozgása kicsit naturális volt, de a rendszeres edzéseknek és az odafigyelésnek köszönhetően jöttek az eredmények. Rövid idő után kiderült, hogy különleges stílusát és egyéniségét nem szabad erőszakkal megváltoztatni, hanem bizonyos keretek között kell tartani és előnyeként kell kamatoztatni. A kellő empátiával és sok türelemmel végzett munka meghozta a gyümölcsét – mondta el Halla Péter, Máté mestere. 

 

Civilben -  Maradna a vívásban

-  A Testnevelési Egyetemre járok, vívóedzői szakra, és szeretnék a későbbiekben is a vívás világában maradni. Jelenleg úgy látom, hogy inkább a fiatalokkal, az utánpótláskorú sportolókkal foglalkoznék szívesebben.
 

SZAKSZEMMEL
Somfai Péter, a Vasas SC párbajtőrözőinek vezetőedzője anno még kadetversenyzőként ismerte meg Mátét:

- Máté egy jó értelemben vett őrült a páston. Nagyon jó vívó, óriási szíve van, és maximálisan megéli az érzelmeit a versenyek alatt. Emellett ő az egyik legszorgalmasabb versenyző, akit ismerek, minden extra lehetőséget kihasznál, hogy fejlődjön. Kadet kora óta ismerem, én akkor már a felnőtteknél vívtam. Feltűnően ügyes volt, nem véletlenül ért oda később juniorként felnőtt világkupa-dobogóra. Úgy látom, a covid-időszakból is tudott profitálni, versenyek hiányában is keményen készült, ennek az eredménye pedig ebben a szezonban kezd megmutatkozni nála a felnőtt nemzetközi mezőnyben. Az biztos, hogy megvan benne az extra ahhoz, hogy klasszis legyen, néha viszont még nem tudja megzabolázni az indulatait, de ahogy idősödik, annál kiegyensúlyozottabbá válhat ezen a téren is.

 


A többi Vasas-tehetséget pedig itt találod: www.vasastehetsegek.hu


Hirdetések