Gy. Szabó Csilla, 2022.05.10. | Tehetségek

Sorozatunkban klubunk 17 és 23 év közötti kiemelkedő tehetségeit mutatjuk be. Olyan egyéni sportolókkal ismerkedhettek meg, akik korosztályos szinten már értek el komoly nemzetközi eredményt és ott kopogtatnak a felnőtt élsport kapuján. Klement Kármen az egyik legtehetségesebb és legcéltudatosabb magyar karatéka, aki a sok edzés mellett a jó könyveket sem veti meg.

 

Tudtad-e, hogy Kármen nagyon szeret olvasni?

A felnőtt világranglistán az előkelő huszonhatodik helyet elérő fiatal karatéka a tatamin kívül a könyveknek szenteli a legtöbb időt. Kiskorában szinte minden sportágat kipróbált, de az összesre hamar ráunt. A karate volt az egyetlen, ami lekötötte. Na persze a könyveken kívül.


VILLÁMKÉRDÉSEK KÁRMENHEZ

Ezt vinném magammal egy lakatlan szigetre: Egy érdekes könyvet.

Ha bárkit lehetne, őt hívnám el vacsorázni: A családomat és az edzőmet. Ezzel köszönném meg nekik a sok támogatást, segítséget és az emlékeket, amelyeket közösen szereztünk.

 

 

Erősség és gyengeség: maximalista, de néha túl impulzív

- Kitartó vagyok és maximalista, mindig arra törekszem, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból. A tatamin ugyanakkor néha hirtelen, érzésből döntök, ami nem mindig vezet a legjobb eredményre.
 

Edző és tanítványa: tökéletes összhang a kezdetektől

Kármen 13 éves lehetett, amikor egy országos bajnokságon én ültem be mögé edzőként. Második lett, pedig idősebbek, vagyis a tizennégy évesek között indult. Már akkor látható volt, hogy tökéletes az összhang közöttünk. Utánpótláskorú sportolóként még formagyakorlatban is indult a versenyeken, de számomra egyértelmű volt, hogy amint feljebb lép a korosztályban, a küzdelemben fog tatamira lépni  - osztotta meg velünk Egri Tamás, Kármen edzője.

 

Civilben - Tanulás, tanulás, tanulás...

-  Most a tanulás a legfontosabb a számomra. Szeretném befejezni a Testnevelési Egyetemet, amelynek edzői szakára járok. Szeptembertől pedig egy új szakra, mégpedig az óvodapedagógusira is jelentkeztem. A későbbiekben edzőként szeretnék dolgozni, ezért fontos számomra, hogy a kisgyermekkortól egészen a felnőttig átlássam a fejlesztési módokat és lehetőségeket.
 

SZAKSZEMMEL
Nánai Ferenc, a Vasas SC karateszakosztályának stílusvezetője ezt mondta Kármenről:

- Kármen tehetségéhez soha nem férhetett kétség, amihez idővel a szorgalom is egyre határozottabban párosult. Bátor versenyző, aki rendkívül jó taktikai érzékkel rendelkezik. Ráadásul fejben is jó, hiszen nagyon gyorsan és hatékonyan feldolgozza a tatamin történő jó és rossz eseményeket. Úgy gondolom, ez egy nagyon hasznos tulajdonsága. Igen dinamikus, de erre szüksége is van, hiszen a magassága miatt többnyire három-négy centiméter hátrányban van a támadások során. Amit az ő esetében szomorúnak tartok, az az, hogy a hazai mezőnyben nincsenek igazán vetélytársai, pedig a további fejlődéséhez konkurenciára lenne szüksége.

 


 


A többi Vasas-tehetséget pedig itt találod: www.vasastehetsegek.hu


Hirdetések