Jenkei Dániel, 2022.04.07. | Úszás

Gőzerővel kezdték el a munkát paraúszóink az új ötkarikás ciklusban, a márciusi háromhetes tenerifei edzőtábort egy berlini világkupa-verseny követte. Száraz Evelin pedig megjavította saját világcsúcsát 200 mellen, de Pap Bianka is kitűnő formában úszott.

A tokiói paralimpiai játékok után hosszabb szüntet kaptak Szabó Álmos úszói, akik némi rávezetés után a 2022-es évben kezdték igazán komolyan újra a munkát.

A programban szerepelt egy kéthetes hódmezővásárhelyi edzőtábor, majd márciusban három hét Tenerife következett.

Mondhatni, hogy Tenerife az egyik fix helyszínünk, ötödik alkalommal voltunk már ott. A körülmények továbbra is kifogástalanok, egyedül az étkezéssel voltak idén kisebb problémáink, de ezt is megoldottuk. Pap Bianka, Illés Fanni, Száraz Evelin és Payer Kata, tehát a négy vasasos paralimpikon versenyzőnk utazott ki, és itt már igencsak komoly terhelést kaptak a lányok. A célkeresztben a júniusi madeirai világbajnokság van, de jól jött, hogy rögtön az edzőtábor után meg tudtuk törni a monotóniát a szintén hagyományos berlini versennyel – adott helyzet jelentést Szabó Álmos, vasasos vezetőedzőnk.
 

 

Ez a bizonyos berlini verseny pedig a német fővárosban rendezett világkupa, amelyen jól szerepeltek a vasasos lányok.

A legnagyobb hírverést feltétlenül Száraz Evelin SB6-os kategóriában elért világcsúcsa kapta. Vasasos tehetségünk 200 mellen 3:30.14-es időt úszott, és ezzel a saját korábbi rekordját adta át a múltnak. Evelin egyébként a többi számában is biztató időket ért el.


Akárcsak Pap Bianka, aki még edzőjét is meglepte, hogy a paralimpiai számaiban már a szezon ezen szakaszában milyen remek időket úszott. Paralimpiai bajnokunk a kategóriájában valamennyi versenyét megnyerte, és a teljes verseny összetett pontversenyében is előkelő helyezéseket szerzett.

 


Tar Réka a klasszifikáció után SB8-as kategóriában úszott 100 mellen, és sikerült is teljesíteni a világbajnoki szintidőt, ami bizakodásra adhat okot.

Payer Katának viszont nem sikerült a vb-kvalifikáció, így számára a finnországi EYOF marad a szezon fő versenye.

A 2008-as születésű Molnár Liliána pedig értékes tapasztalatokkal és egyéni csúcsokkal gazdagodott Berlinben. 
 

A munka nem áll meg, most néhány hétig itthon készülünk, és részt veszünk az épek országos bajnokságán Debrecenben, utána pedig paraúszó ob-t rendeznek, majd következhet a világbajnoki felkészülés hajrája, ahol az érintett versenyzőkkel közösen már a finomhangoláson lesz a hangsúly – vázolta Szabó Álmos az előttünk álló heteket.

 


Hirdetések