Gy. Szabó Csilla, 2022.03.31. | Tenisz

Négy érmet szereztek a Vasas Körmöczy Teniszakadémia játékosai az U12-es és U14-es fedett pályás országos bajnokságon Budapesten. Legeredményesebb teniszezőnk Benke-Giosanu Izabella volt, aki egyesben ezüst, párosban pedig bronzérmet nyert.

Egy héttel az U16-os és U18-os korosztályokat követően, az U12-esek és U14-esek mérték össze tudásukat a fedett pályás ob-n. A Vasas Körmöczy Teniszakadémia játékosai közül többen is elődöntőbe, illetve döntőbe jutottak, ám ezúttal az aranyérem nem jött össze. Ezüstből és bronzból viszont egyaránt kettőt-kettőt gyűjtöttek.

A fiúk közül Sonkodi Boldizsár nyújtotta a legjobb teljesítményt, hiszen egyesben negyeddöntős volt, párosban pedig elődöntős. Bocskay József a teniszszakosztály igazgatója szerint, Boldizsár ezzel az eredménnyel hozta a tőle elvárható kötelezőt:

„Nagyon ügyes, válogatott játékosról van szó, aki a pasaréti egyéni edzései mellett háromszor edz a csapatunkkal. Mivel pillanatnyilag az idősebbek vannak nálunk nagyobb számban, így igen kedvező helyzetben van, folyamatosan felfelé, idősebbek ellen játszhat. Nagyon jó a hozzáállása, borzasztóan nagy az akaratereje. Reméljük, hogy minél előbb fizikálisan is el kezd erősödni, és egyre inkább fel tud nőni a Folyondár utcai nagyokhoz.”


Nemcsek Gréta (jobbról) párosban ezüstérmet szerzett a fedett pályás ob L14-es kategóriájában

 

A tizennégy éven aluli fiuk mezőnyében három teniszezőnk, Szenes István, Mlinárik Bálint és Laczkovich Zoltán indult, közülük csupán utóbbi jutott túl első ellenfelén, amely gyakorlatilag a második forduló volt, hiszen Laczkovich a torna 13. kiemeltjeként csak egy körrel később kapcsolódott be a versenybe. Ő ezzel a teljesítményével szintén hozta a tőle elvárhatót.

Az U14-es leányok mezőnyében voltak a legnagyobb reményeink, hiszen tavaly Nemcsek Gréta nyerte akkori korosztályában (U12) a fedett pályás ob-t, Benke-Giosanu Izabella pedig első kiemeltként vágott neki a küzdelmeknek. Utóbbi egészen a döntőig jutott, ahol a nála egy évvel fiatalabb Kardos Lorától szenvedett vereséget.

„Iza már a fináléba vezető úton is elveszített olyan szetteket, amelyeket hoznia kellett volna, ám minden alkalommal talpra állt – értékelte az U14-es leánymezőnyben pályára lépő versenyzőket Bocskay József. – Nagyon tetszett, hogy akkor is harcosan játszott, amikor éppen hullámvölgyben volt, s ez minden alkalommal meg is hozta az eredményét. Kardos Lora ellen azonban minden tudására szüksége lett volna a döntőben, ezért nem sikerült nyernie. Ettől még ugyanolyan stabil, megbízható teniszező, mint amilyen eddig volt. A játékában viszont fejlődnie kell a nemzetközi színvonal eléréséhez, elsősorban gyorsaságban, és ütőerőben.”

Benke-Giosanu Izabella a finálét követően azt mondta honlapunknak, hogy Kardos ellen most fejben nem volt elég erős, de a lába sem úgy mozgott, ahogy azt megszokta magától. Nagyon szeretett volna nyerni, ám a ziccerek kihagyása megbosszulta magát.

Nemcsek Gréta kiemeltként a második fordulóban kezdett, amelyben éppen a Svájcban élő, de itthon a Vasas színeiben játszó Piszter Anna volt az ellenfele. Bocskay József szerint ez a sorsolás azért volt különösen szerencsétlen, mert Anna éppen azért jött haza, hogy összemérje tudását a magyar mezőnnyel, amelyből addig kizárólag csapattársát, Nemcsek Grétát ismerte.

Úgy gondolom, a legjobb öt-hat játékoson kívül Anna mindenki ellen esélyesként léphetett volna pályára, Gréti volt az, aki ellen a legkevésbé szerettük volna, ha játszik, de sajnos így alakult – idézte fel a két Vasas játékos találkozóját Bocskay József. – Anna ennek ellenére jól tartotta magát, felvette Gréti gyors tempóját, nem adott ingyen pontokat. Utóbbi pedig igazi profiként megtalálta a rést ezen a pajzson és rutinosan hozta a találkozót. Nagyon sajnálom, hogy később a fantasztikus napot kifogó Kálmán Luca ellen már a nyolcban búcsúznia kellett. S bár úgy gondolom, hogy ezúttal kicsit saját magát verte meg, egyetlen meccs alapján senkit sem szabad megítélni. Gréti fejlődése töretlen, bízunk benne, a vereségek pedig hozzátartoznak a teniszhez. Elég nagy botorság lenne, ha egy edző kizárólag a számszerű eredményt venné figyelembe, a mutatott teljesítményről megfeledkezve. Utóbbival pedig összességében egyáltalán nem volt problémánk.”

Fedett pályás országos bajnokság. Budapest.
U12.
Fiúk. Második forduló: Sonkodi Boldizsár (Vasas SC)
– Csavajda Lőrinc (Pasarét TK) 6:4, 6:0; Harmadik forduló: Sonkodi – Szabados Gellért (Panakor TC) 6:0, 6:0;
Negyeddöntő: Szebeni Miklós (Future TT) – Sonkodi 6:2, 6:2.
Páros: Első forduló: Fazekas, Sonkodi (Open TV, Vasas SC) – Juhász, Szabó (Bíbic TC) 6:3, 6:2; Második forduló: Fazekas, Sonkodi – Balázs, Újházi (TM) 7:5, 6:4;
Elődöntő: Kiss, Giovansis (TM) – Fazekas, Sonkodi 6:0, 6:2.
U14.
Fiúk. Első forduló:
Hajas Bálint (Pasarét TK) – Szenes István (Vasas SC) 7:5, 6:2; Tóth Ágoston (Pasarét TK) – Mlinárik Bálint (Vasas SC) 6:4, 6:1. Második forduló: Laczkovich Zoltán (Vasas) – Olasz Domonkos (Pasarét TK) 6:2, 6:3; Harmadik forduló: Lázár Tamás – Laczkovich 6:1, 6:1.
Páros. Első forduló: Kulcsár, Tóth (ZTE, Gellért SE) – Laczkovich, Varga (Vasas SC, Tenisz Partner) 7:5, 6:1.
Leányok. Első forduló: Piszter Anna (Vasas SC) – Németh Nóra (ZTE) jn; Második forduló: Benke-Giosanu Izabella (Vasas SC) – Pilmayer Ráhel (Bebto Team) 7:6(7), 6:0;  Nemcsek Gréta (Vasas SC) – Pfiszter 6:4, 6:2; Harmadik forduló: Benke-Giosanu – Ipacs Panni (Bebto T) 6:2, 6:1; Nemcsek – György Sára (Bebto Team) 6:2, 6:1;
Negyeddöntő: Benke-Giosanu – Teker Lotti (Kiskút TK) 5:7, 6:0, 11-9; Kálmán Luca (Alfa TI) – Nemcsek 3:6, 7:5, 10-5;
Elődöntő: Benke-Giosanu – Mihálka Anna 7:6(10), 5:7, 6:2;
Döntő: Kardos Lora (Római TA) – Benke-Giosanu 6:2, 6:2.
Páros. Első forduló: Szalay, Nemcsek (Bajai TK, Vasas SC) – Juszku Léda, Mateas (Vasas SC, Sportmánia) 6:1, 6:1; Második forduló: Benke-Giosanu, Sziklai (Vasas SC, Optofit SE) – Kállay, Kristyán Fanni (Bepto, TM) 6:3, 6:0; Szalay, Nemcsek – György, Pilmayer (Bepto) 6:4, 6:2; Elődöntő: Szalay, NemcsekBenke-Giosanu, Sziklai 6:3, 6:3; Döntő: Kálmán, Mihálka (Alfa) – Szalay, Nemcsek 6:2, 6:7(4), 10-4.


Hirdetések