Gy. Szabó Csilla, 2022.03.11. | Sportlövészet

Egyiptomban, a Világkupa-sorozat kairói állomásán kezdte meg az 50 méteres szezont a Vasas sportlövője, Gáspár Lalita. A nagy mezőnyre való tekintettel az alapszakaszt megelőzően selejtezőt is kellett vívniuk a veresenyzőknek, amelyből végül nem sikerült továbbjutnia. A viadal azonban így is számos hasznos tanulságot hozott a számára.

Gáspár Lalita örömmel készülődött az egyiptomi utazásra, hiszen végre ismét az erősebbik számában, vagyis kisöbű puskával léphetett lőállásba. Ráadásul külföldön, népes és erős mezőnyben, ami a korábbi évek tapasztalata alapján mindig különleges motivációs erőként hatott rá.

„Nagyon vártam már a versenyt, és az ötven méteres számot – kezdte beszámolóját Gáspár Lalita. – Az hittem, hogy sikeresen el tudom majd vonatkoztatni magamban a gyengébb légfegyvereset szezontól, és jelentősen jobb eredménnyel leszek képes kisöbű puskával. Sajnos nem így történt, és a mögöttem lévő nehézségek láthatóan még mindig rányomják a bélyegüket a teljesítményemre. Az edzések mind itthon, mind pedig Kairóban jól sikerültek, ezért nem is igazán értettük edzőmmel, Szucsák Mátyással, hogy miért nem lőttem jobban a verseny során. Már régóta tervezzük és részben meg is kezdtük a komolyabb és célirányos mentális felkészülést, de most lett csak számomra is nyilvánvaló, hogy ez lehet a jövőbeni sikerek kulcsa. Az edzések mennyiségében és intenzitásában ugyanis jók vagyunk, technikailag is csak folyamatos finomításokra van szükség.”

Tavaly Lalita az összetett szám térdelő szakaszában többször is kimagaslóan teljesített, most azonban ez sikerült neki a leggyengébben. S mivel ezzel a testhelyzettel indul a verseny, a további lövéseket is negatív irányban befolyásolhatja egy rosszabb start. Ez így történt most is, még akkor is, ha a fekvő testhelyzetben elért eredményére nem lehetett panasz.


Bár a lőtéren és a szállodában egyaránt szokatlanul hűvös volt a magyar sportlövők számára, egy rövid tevegelés mindenkit felmelegített

„Nagyon szép és modern, nemrégiben átadott pályán versenyeztünk, egyedül a széllel gyűlt meg a bajunk – magyarázta a Vasas fiatal sportlövője. – Ez a fekvő testhelyzetben volt a legkevésbé zavaró, hiszen alacsonyan fekszünk, a testünk nincs kitéve nagyobb kilengéseknek. De való igaz, hogy tavaly nagyon jól ment a térdelés, ami idén már légfegyverrel sem volt tökéletes. Igazából nem tudom mi lehet a probléma, jó ideje próbáljuk már megtalálni a helyes testtartást. Az biztos, hogy a most következő hosszabb edzésidőszakban technikailag mindenképpen ennek megoldására fogjuk a legnagyobb hangsúlyt fektetni.”

A női csapatversenyben Dénes Eszter és Mészáros Eszter társaságában lépett lőállásba Gáspár Lalita, de a hétvégén már a légfegyveres Eb-n induló társakkal sem jutott tovább a 3x15-ös selejtezős körön. Igaz, előbbiek Bajos Gittával kiegészülve a 10 méteres számban a végső győzelmet is megszerezték, ami igen jó előjel számukra a légfegyveres kontinensviadal előtt.

ISSF Világkupa-sorozat. Egyiptom.
50 méter. Puska. Nők. Három testhelyzet.
Selejtező: Gáspár Lalita 565-14x (térdelő:92, 90; fekvő: 100,98; álló: 91,94)
Csapatverseny. Selejtező (3x15-ös sorozat): Magyarország (1284-40x). Dénes Eszter (431-13x; Mészáros Eszter 430-15x; Gáspár Lalilta 423-12x)


Hirdetések