Jenkei Dániel, 2022.03.09. | Vívás

Parádés kadet és junior Eb-t zárt a magyar csapat Újvidéken, az éremszüretből pedig a vasasos fiatalok is kivették a részüket. Spiesz Anna teljesítménye külön kiemelendő, hiszen két arannyal zárt, vele külön is beszélgettünk az élményeiről.

Az újvidéki Eb-n a kadet női kardozók küzdelmeiben örülhettünk a legfényesebb piros-kék sikereknek. 

Spiesz Anna először egyéniben brillírozott: mind a selejtezőben, mind a főtáblán ellenállhatatlan volt Kósa Miklós tanítványa, aki végül az olasz  Giancola legyőzősével nyerte meg az Európa-bajnoki címet. A Vasasból Domonkos Emese a 6., míg Bognár Liza a 31. helyen zárt.

A három vasasos lány pedig Kovács Zsanettel kiegészülve vághatott neki néhány nappal később a csapatversenynek, és ha már ott voltak, azt is megnyerték. Az elődöntőben a mieink Franciaországot, míg a fináléban Romániát múlták felül, és megérdemelten lettek Európa-bajnokok.

Említsük meg Kósa Miklós mellett a másik vasasos edzőt, Sárközi Gergelyt is a siker kapcsán. 

Junior korosztályban a kardozók között Beviz Dorottya révén örülhettünk, ráadásul itt is egy aranyéremnek, hiszen Bodoky Ákos versenyzője Keszei Kírával, Szűcs Lucával és Battai Sugárral együtt megnyerte a csapatversenyt. 

Párbajtőrben pedig ezúttal ötödik helyezések jutottak, Fábián Kamilla a kadet női csapattal végzett ebben a pozícióban, Hamilton-Meike Jonatán pedig a junior férfi egység tagjaként.

Az immár kétszeres Európa-bajnok Spiesz Annával a hazaérkezése után beszélgettünk.


- Eltelt pár nap az Eb óta, már itthon vagy, milyen visszatekinteni?
Mondhatom, hogy még mindig nem realizálódott bennem, hogy mennyire jól sikerült ez az Eb. Persze ettől még nagyon boldog vagyok, hiszen ahhoz képest, hogy a szezon elején milyen megpróbáltatásokat éltem át, ez egy csodás majdnem befejezése az idénynek. A majdnem szót pedig természetesen a világbajnokság miatt használom. 

- Utólag már elmondhatod, hogy konkrét cél volt-e egyéniben a dobogós helyezés vagy akár az aranyérem.
Abból a szempontból lehettek ilyen elvárásaim, hogy jól sikerültek az Eb előtti nemzetközi versenyeim, hiszen Szófiában harmadik lettem, aztán Bukarestben nyertem. Az edzőmmel, Miki bácsival sokat beszélgettünk erről előtte, hogy teher-e az esélyesség. Végül arra jutottunk, hogy ezt el kell engednem, és csak az számít, hogy jól vívjak. Így aztán tényleg nem gondolkoztam helyezésekben előzetesen. 

- És ezt sikerült a versenyen is tartani, ahogy nőtt a tét?
Ott azért volt egy kis döccenés, hiszen a selejtező annyira jól sikerült, hogy táblaegyes lettem, és az első főtáblás asszón kicsit rágörcsöltem, hogy mi lesz, ha itt kikapok. Vezetett is a török lány 8-7-re a félidőben, de aztán lenyugodtam, átkapcsoltam magamban a dolgokat, és utána már egész nap nyugodtan vívtam, amellett, hogy megvolt a kellő hőfok is.

- Milyen volt az aranyat érő pillanat?
Ez vicces kicsit, mert tulajdonképpen egy véletlen tussal nyertem meg, egy ösztönös visszavágás után. Szóval elsőre fel sem ocsúdtam, csak a meglepetés volt az arcomon, hogy már vége is van… Aztán persze jött az öröm, mert nagyon vágytam erre a kupára.

 


Spiesz Anna és edzője, Kósa Miklós (fotók: hunfencing)

 

- Mennyire kellett visszahúznod magad a földre a csapatversenyig?
Ez a része nem volt nehéz, a sok gratuláció inkább csak erőt adott. Az viszont már nagyobb kihívás volt, hogy a csapatverseny során azért éreztem, hogy fizikálisan még nem vagyok százszázalékos, de sikerült ezen is túllendülni. Az első asszó ott is nehezen indult, de aztán a franciák ellen feltüzeltük magunkat és végül sikerült beváltani az esélyeket, és nem is álltunk meg az aranyéremig. 

- A csapatnak három vasasos tagjai is van. Ez mekkora előny?
Mindennap együtt készülünk, voltunk mi már így közösen kadet meg junior ob-n és még rengeteg versenyen. A negyedik tagunk, Zsanett pedig heti egyszer velünk edz. Ez a szoros együttműködés nyilván előny, mert jól ismerjük a másikat, tudjuk pontosan, kinek mire van szüksége egy adott szituációban.

- Ez a két arany az eddigi legszebb a pályafutásodból?
Naná, ez nem is kérdés!

- Egészen a világbajnokságig…
Igen, de ugyanúgy állok hozzá ahhoz is, mint az Eb-hez. Az elsődleges cél, hogy jól menjen a vívás.

- Mikor állsz újra munkába?
Csütörtökön már neki is kezdünk, hiszen bő három hét múlva már utazunk a világbajnokságra. De nem is baj, mert ahogy említettem, sok minden hátráltatott a szezon korábbi részében, így a fizikai állapotomon még lesz mit csiszolni. De egy ilyen siker után a munka is könnyebb…


Hirdetések