Gy. Szabó Csilla, 2022.02.22. | Kosárlabda

Az utolsó percekben úszott el a listavezető Honvéd elleni előnyünk, így nem sikerült a fővárosi rangadón megszakítani ellenfelünk 19 győztes meccsből álló sorozatát. A hatalmas küzdelmet hozó találkozón a vendégek kemény, sokszor a faulthatáron mozgó játékkal nyertek. 

FÉRFI NBI/B Piros-csoport, 16. forduló.

Vasas Akadémia – Budapesti Honvéd SE 69-73 (27-16, 18-23, 16-14, 8-20)

Vasas: Radics (18/6), Moravcsik (5), Medve (9/9), Andrássy (16), Boros. Csere: Sólyom (11), Farkas (5/3), Kelemen, Kelenföldi (5), Barócsi, Kerkai.

Honvéd: Mijovic (21/9), Tanoh (5), Markovic (7/3), Völgyi (6), Takács (10/6). Csere: Simon (16/6), Wirth (3/3), Czirbus (5), Kopácsi, Cohill (1).


A huszadik győzelmére hajtó, listavezető Honvéd bizakodóan látogatott kedd este a Sport11-be. A koronavírus miatt korábbról elhalasztott mérkőzés mégis akadémistáink szándékainak megfelelően kezdődött. Radics Gerzsont még szabálytalanul sem tudták megzavarni a pontszerzésben, s a jogos büntetőt követően már az első percben 3-0-ra vezettünk. A vendégek igyekeztek tartani a lépést, de már a negyedik perc végén 9 pontos előnyre tettek szert akadémistáink, amire a Honvéd edzője időkéréssel válaszolt. A piros-fehéreknek használt is a fejmosás, mert két perc alatt hat pontot faragtak a hátrányukból. 15-11-es állásnál természetesen Vangelis Ziagkos is időt kért. Ezt követően lassan ismét növelni kezdtük előnyünket és megnyugtató 11 pontos vezetéssel zártuk az első negyedet.

A második játékrész is vasasos kosárral indult, mégpedig Farkas Attila révén. A 13 pontos előnyt azonban nem sikerült megőrizni, a vendégek ismét jól elkapták a fonalat és 29-24-re jöttek fel. Moravcsik Áronnak és Radics Gerzsonnak köszönhetően azonban megfordítottuk a negatív tendenciát, és a 14 percben ismét 13 pontos volt az előnyünk. A negyed végén mi fáradtunk el jobban, remekül hajráztak a vendégek, így 45-39-es félidei eredménnyel vonulhattak a csapatok pihenőre.

Amint folytatódott a játék, Radics szinte azonnal büntetőt harcolt ki, aki a kettőből egyet értékesített is, így ismét Vasas ponttal kezdődött a negyed. Mitöbb azzal is folytatódott, újabb Radics találatot Kelenföldi Domonkos büntetője, majd Radics hármasa és Kelenföldi közelije követte, s máris 54-42-re módosult az állás. A honvédos időkérés azonban ismét jót tett a vendégeknek és közel három perc leforgása alatt öt pontra zárkóztak fel. Andrássy Géza és Sólyom Botond büntetőinek köszönhetően azonban végül nyolc pontos előnnyel zártuk a harmadik negyedet.

Az utolsó negyed viszont a honvédos Tanoh kétpontosával indult, amit Simon sikeres büntetővel megfejelt közeli kosara követett, s ezzel három pontosra fogyott az előnyünk. Mijovic harmincötödik percben dobott távolijával pedig a meccs folyamán először ki is egyenlítettek a vendégek, majd Mijovic újabb triplájával vezetéshez is jutottak. Csapatunk a negyedik negyed hatodik percében szerzett először pontot Andrássy révén, ám ezzel csak faragtunk a hirtelen jött hátrányon. A harminchetedik percben Radics kezében volt az egyenlítés lehetősége, ám a kettőből csak egy büntetőt értékesített, így lett 65-64 a Honvéd javára. A másik oldalon Takács viszont távolról sem hibázott s máris négy ponttal vezettek a vendégek, az utolsó előtti percre pedig már hattal fordultak. Medve Máté hármasával jött vissza a remény (67-70), Andrássy pedig mindkét kiharcolt büntetőjét értékesítette, s ismét egyetlen pontnyira voltunk csupán a vendégektől. Czirbus büntetőjét követően azonban ismét kettővel vezetett a Honvéd, kisvártatva pedig már néggyel. S ez is lett a vége.

Vangelis Ziagkos, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Szeretnék gratulálni a játékosaimnak, akik igazán nagyot küzdöttek a mai mérkőzésen. Egy olyan csapat ellen, amelyiknek a fizikális játék, valamint a fault határon való védekezés az erőssége. Sajnos utóbbihoz, ma a játékvezetőktől is segítséget kaptak. De így is felvettük velük a versenyt az agresszívitásban, úgy harminckét-harminckét-harminchárom percen át. Az utolsó negyedre azonban elfogyott az energiánk és nem tudtuk végig vinni támadásainkat. Azt gondolom, hogy ennyi kihagyott büntető és dobás nem fér bele egy ilyen kiegyenlített találkozón. A továbbiakban figyelnünk kell arra, hogy az ellenfeleinknek ne adjunk ilyen sok második lehetőséget. Gratulálok a Honvédnak a győzelemhez és sok sikert kívánok a szezon hátralévő részében!””

Andrássy Géza, a Vasas Akadémia játékosa:

„Először is gratulálok a Honvédnak a győzelemhez, azt gondolom, hogy egy nagyon jó mérkőzést sikerült egymással játszanunk. Tudtuk, hogy nagyon erősek lesznek fizikálisan, próbáltunk is ehhez alkalmazkodni, ami elég jól sikerült. Egy ilyen szoros meccsen azonban nem fér bele ennyi kihagyott büntető, s ez a negyedik negyedben vissza is ütött. Támadó lepattanót is túl sokat engedtünk át, azt gondol, hogy ennek köszönhetően jöttek lendületbe és fordították meg a találkozót. Gratulálok még egyszer, de csapattársaimnak is, mert büszke vagyok rá, hogy fel tudtuk ma venni a versenyt a Honvéddal!”

Fotók: Láng Győző

 


Hirdetések