Gy. Szabó Csilla, 2022.02.16. | Kosárlabda

Két percekben reménykedett az idény elején a Vasas Akadémia felnőtt női csapatának újonca, Dúl Terka, s alig fél évvel később, már tíz feletti átlagnál jár. Juniorcsapatunk korábbi vezéregyénisége sikeresen vette az első akadályt azon az úton, amely a legjobbak közé vezetheti.

Terka helytállása persze csak azok számára volt váratlan, akik nem ismerik a benne rejlő lehetőségeket. Ezt maga Krivacsevics Dragoljub, a női szakosztály szakmai vezetője jelentette ki egy a honlapunknak januárban adott interjújában. A fiatal kosárlabdázó azonban korántsem érzi magától értetődőnek a történteket.

„Azért még mindig nagyon izgulok a meccsek előtt, hiszen az élvonal ritmusa nem hasonlítható a juniorbajnokságéhoz – beszél érzéseiről Dúl Terka, akire a Győr ellen kezdőként számított a csapat vezetőedzője, Milos Pavlovic, így ezt a találkozót eddigi karrierje egyik fontos momentumának tartja. –  A mérkőzés előtt az öltözőben szólt mesterünk, hogy készüljek a bevetésre. Öröm és félelem egyszerre suhant át a szívemen, hiszen az idény előtt tényleg csak egy-két percekben reménykedtem. A kezdő ötös még álmaimban sem szerepelt. Szerencsére a társak most is ott voltak mellettem, a lányok azonnal biztatni kezdtek, a bemelegítésnél pedig végig az előttem álló nagy feladatra koncentráltam. A szüleim és a testvérem is ott volt a lelátón, már a jelenlétük is bátorító volt a számomra.”

Bármilyen nagy volt is a kihívás, Terka csak tette a dolgát, s végül 25 percet töltött a pályán, s tízzel járult hozzá a csapat 63 pontjához. A fiatal játékos csak azért szomorkodott, mert a Győr ellen végül nem sikerült nyerniük.

Pedig a nyári alapozás korántsem úgy sikerült számára, ahogy azt egy a karrierje első felnőtt idényére készülő kosárlabdázó joggal tervezi. A nyári korosztályos Challenger-tornán a magyar válogatott tagjaként ráesett a csuklójára, s így a labdás edzésekbe csak később kapcsolódott be. A Sopron elleni nyitómeccsen még nem is játszhatott.

„Emiatt meglehetősen döcögősen indult számomra a bajnokság, ám az idő előrehaladtával a sérülések és a betegségek miatt egyre több lehetőséget kaptam. Én pedig kihasználtam mindent, ami adódót. A bizalomért nagyon hálás vagyok a szakmai stábnak, s most azon dolgozom, hogy még jobb legyek. Az élvonalnak tényleg kemény ritmusa van, amit azért teljesen még nem tudtam felvenni. Azt hiszem védekezésben kell a legtöbbet fejlődnöm, hiszen nagyon erős játékosok jönnek velem szembe fordulóról fordulóra. Az irányító szerep, amit betöltök, nagyon meghatározó egy csapaton belül, tehát fejben is nagyon ott kell lennem. És persze az összpontosítást is folyamatosan, a legmagasabb szinten kell tartani. Technikailag viszont nem érzem magam hátrányban, szerintem nagyon jó alapokat kaptam Pasaréten. Néha még mindig nehéz elhinni, hogy azok ellen játszhatok, akiket korábban a televízión keresztül csodáltam.” – foglalta össze eddigi tapasztalatait Dúl Terka, aki számára a TF elleni mérkőzés is emlékezetes maradt.

Ez volt ugyanis az a találkozó, amelyen először játszott több, mint tíz percet. Ráadásul az ellenfél soraiban nővére, Dúl Panka nézett vele farkasszemet. A meccs folyamán még az is előfordult, hogy egymást kellett fogniuk:

„Nagyon furcsa érzés volt, hiszen óhatatlanul neki is drukkoltam a szívem mélyén, miközben magamra és a csapatomra is figyelnem kellett. Panka nagyon is jól látta, hogy mennyire izgulok, ezért még meccs közben is többször biztatott. Milyen érdekes az élet, hogy épp ekkor játszottam tizenegy percet. Sajnos kikaptunk, így nem lehetett felhőtlen az örömöm.”

Dúl Terkára azonban nemcsak a kosárlabdapályán, de az iskolában is nagy feladatok várnak, hiszen idén fog érettségizni. S bár a Vasas Akadémia, és Krisztina körúti Tandem Gimnázium egyaránt rugalmasan kezeli a problémát, azért nem mindig könnyű az egyeztetés. Különösen azért nem, mert a fiatal kosárlabdázó mindkét helyen a tőle telhető maximumot kívánja nyújtani. S bár az érettégi miatt egyelőre még nem izgul, az alapszakaszból még hátralévő négy mérkőzés miatt már igen.

„Nyernünk kell, ha a playoff-ba szeretnénk kerülni, márpedig nekünk ez a célunk – jelenti ki határozottan Dúl Terka saját és csapattársai nevében. – A tét óriási, de szerintem a helyén tudjuk kezelni a helyzetet. Elszántan készülünk a végjátékra.”

Fotók: Vasas Women Basketball


Hirdetések