Gy. Szabó Csilla, 2022.02.02. | Kosárlabda

Három akadémistánknak Kiss-Leizer Gergőnek, Rosta Péternek és Váradi Ádámnak, valamint szakemberünknek, Kárpáti Dánielnek is nagy szerepe volt az U16-os fiúválogatott sikeres szereplésében a hagyományos Szent István-kupán. A nyolc csapat részvételével, Székesfehérváron megrendezett tornán, eddigi történetének legjobb eredményét érte el bronzérmével a korosztályos nemzeti együttes.

Az augusztusi U16-os Európa-bajnokságra készülő fiúválogatott számára igen fontos állomás volt a vasárnap befejezett Szent István-kupa, ám korántsem az eredmény, sokkal inkább a csapatépítés szempontjából. A Vasas Akadémia szakembere, Kárpáti Dániel szerint azonban ezt az elsődleges célt is segítették ezek az értékes győzelmek, különösen azért, mert igen színvonalas, erős mezőnyben sikerült fellépniük a dobogóra.

„A közös út elején járunk, az volt számunkra a legfontosabb, hogy minél több tétmérkőzést játszanak a fiúk, éles helyzetben mutathassák be tudásukat – értékelt honlapunk számára Kárpáti Dániel. – Ez a tizenhatos bő keret minden játékosa számára sikerült, akiket különböző helyzetekben, jól összeforgatva próbáltunk ki. Az eredménnyel természetesen maximálisan elégedettek vagyunk, ám ami ennél is fontosabb, a hozzáállásuk is példaértékű volt. Láthatóan van mire építkeznünk a jövőben.”

A négyből egyetlen mérkőzést veszített el a magyar korosztályos válogatott, mégpedig a későbbi győztes, olasz, Bassano ellen. A Vasas szakembere szerint a hibátlan teljesítményt nyújtó gárda tökéletes, a modern kosárlabdázás által megkövetelt kemény védekezéssel nőtt riválisai fölé, miközben játékosai fizikálisan is erősebbek voltak a vetélytársaknál. A másik három ellenféllel szemben azonban helytálltak a magyar fiatalok, köztük a Vasas Akadémia három kosárlabdázója.

A torna egyik nagy felfedezettje pedig éppen a 2007-es születésű, Rosta Péter volt, akire fiatalabb kora ellenére már az első mérkőzésen kezdőként számított a szövetségi kapitány Faragó Péter. Kárpáti Dániel szerint ez a megelőlegezett bizalom pedig szinte szárnyakat adott akadémistánknak, aki maradéktalanul élt a felkínált lehetőséggel.

„Jól ismerem Pétert, tudom milyen sokra képes, de bevallom, még engem is meglepett a helytállásával és a higgadtságával – beszélt az újonc Rosta Péter fantasztikus bemutatkozásáról Kárpáti Dániel. – Fejben hihetetlenül erős volt, ami a jövő, valamint további fejlődése szempontjából egyaránt jó jel. Ráadásul nemcsak élvezi, de tökéletesen érti is a játékot. Talán még a győzelemnél is jobban örültem annak, hogy mindenkinek meg tudta mutatni a benne rejlő képességeket. A Bassano elleni mérkőzésen sajnos az egyik játékos rálépett a lábára, és az így szerzett kisebb sérülés miatt a bronzmeccsen már nem tudott pályára lépni, ám összességében így is nagy áttörés volt számára a Szent István-kupa, büszkék vagyunk a teljesítményére.”

Kiss-Leizer Gergely, Váradi Ádámhoz hasonlóan, valamennyi mérkőzésen játszott, ráadásul folyamatosan javuló teljesítményt produkált. A bolgárok elleni második találkozón ráadásul a legjobb VAL-értéket hozta, de a bronzmeccsen is nagy része volt a győzelemben. A támadó lepattanók megszerzésében és a védekezésben egyaránt az élen járt, a BC Buba ellen pedig azt is megmutatta, milyen jó keze van. Amennyiben fizikálisan is fejlődni tud, akkor biztos helye lesz korosztálya legjobbjai között.

„Nagyon élveztem a tornát, s bár az első meccsen még nem éreztem annyira a ritmust, később nagyon is belejöttem – idézte fel székesfehérvári szereplését Kiss-Leizer Gergely. – Az összjátékot is szoknunk kellett, ugyanakkor a válogatottban más szerepkörben kell helytállnom, mint Pasaréten. Többet kell kint játszanom, mint a kosár alatt, de ez egyáltalán nem zavar, sőt. Nagyon örültünk a bronzéremnek, s igazából az olaszokat is szerettük volna megverni, ám ők összeszokottabbak, gyorsabbak voltak nálunk. Hosszútávon a csapatvédekezésben kell szerintem fejlődnünk, szükség esetén jobban be kell segítenünk egymásnak. Ami az Európa-bajnokságot illeti én most kizárólag arra koncentrálok, hogy bekerüljek a végső, tizenkettes utazó keretbe.”

Váradi Ádám az első találkozón volt a legeredményesebb, Kárpáti Dániel szerint a Zadar ellen kifejezetten kulcsjátékossá lépett elő. A sorozat végére azonban kicsit elfáradt, bár szakemberünk az ő teljesítményével is maradéktalanul elégedett volt.

Bár a klubban és a válogatottban egyaránt centerposzton játszom, Pasaréten inkább a pontszerzésben, míg a nemzeti együttesnél a védekezésben számítanak rám – beszélt a Faragó Péter által irányított együttesben betöltött szerepéről Váradi Ádám. – Szerintem ez utóbbiban is jó vagyok, jóllehet korábban én is inkább azon mértem le a teljesítményemet, hogy éppen mennyi pontot szerzek. Ám amióta a Vasasnál Dani az edzőnk, azóta én is másképpen gondolkodom, hiszen ő Franciaországból többek között a védekezés fontosságát hozta magával. Mi pedig megértettük, mennyire igaza van. A Szent István-kupán klubcsapatok ellen játszottunk, így értelemszerűen összeszokottabbak voltak nálunk, de az ORV-n elkezdett munkát folytatva, most ezen a téren is nagyot léptünk előre. Fizikálisan voltak nehezek a mérkőzések, ráadásul a bírók a nemzetközi trendek szerint fújtak, vagyis hagyták a kemény játékot. De én ezt kifejezetten élveztem, hiszen később mindenképpen egy külföldi top ligában szeretnék majd kosárlabdázni. S bár az olaszok ellen veszítettünk, a már említett magas színvonal és keménység miatt, mégis ez a kedvenc mérkőzésem a sorozatból. A célunk ugyanis az, hogy fejlődjünk, s azt csak nálunk jobb csapatok ellen játszva érhetjük el.”

Szent István-kupa. Alba Regia Sportcsarnok, Székesfehérvár.
A csoport:

BC Zadar (horvát) – Magyar válogatott U16. 88-94. Rosta (7 pont; 21 perc) Váradi (15; 19 ), Kiss-Leizer (4; 13)
Magyar válogatott U16 – BC Buba Basketball (bolgár) 121-59. Rosta (3; 21), Kiss-Leizer (16; 19; 33 VAL), Váradi (12; 17)
Orange1 Basket Bassano (olasz) – Magyar válogatott U16 90-64. Kiss-Leizer (3/3; 15), Rosta (2; 9), Váradi (19 perc).
A 3. helyért: Magyar válogatott U16 – Kristaps Porzingis BA (lett) 84-77. Kiss-Leizer (3; 23), Váradi (2; 22).


Hirdetések