B.V., 2022.02.02. |

Már a helyszínen készül a téli olimpiai rajtjára az idei játékok egyetlen vasasos résztvevője, az alpesi síző Tóth Zita, aki a pekingi olimpiai faluból jelentkezett a legfrissebb hírekkel. Természetesen alig várja már, hogy kezdődjenek a versenyek.

Járt már a téli EYOF-on, téli ifjúsági olimpián, junior-világbajnokságon, felnőttvilágkupa-versenyeken, de nem is kérdés, a pénteken kezdődő téli olimpia lesz Tóth Zita pályafutásának eddigi legnagyobb versenye.

Vasárnap este el is utazott a sízők csapatával Pekingbe, és miután beköltözött, friss hírekkel jelentkezett honlapunknak az olimpiai faluból.

„Még otthon az indulás előtt nagyon izgultam, hogy negatív legyen a COVID-tesztem. Minden rendben ment szerencsére, bár jó hosszú volt az út, érzem még magamon kicsit az időeltolódást. Nagyon készültek az érkezésünkre a kínaiak, azonnal tereltek minket a tesztelőállomásra, de a kontaktszemélyek miatt arra is figyeltek, hogy a repülőn kik ültek egymás mellett. Hétfőn este nyolcra érkeztünk meg a szállásra, vacsoráztunk, majd kipihentük magunkat. Kedden volt egy száraz edzésünk, a pályára pedig szerdán megyünk először.”

 


Forrás: Magyar Sí Szövetség

 

A kinti körülményekkel maximálisan elégedett klubunk 19 éves sízője, még akkor is, ha az olimpiai falu akkora, hogy még gyakran eltéved. Rengeteg az önkéntes, akiknek időnként hiányos az angoltudásuk, viszont mindig mosolyognak. Azt mondja, a szállásra és az ételre sem lehet panaszkodni, az utóbbinál plasztikfalak választják el a versenyzőket, hogy még tovább csökkentsék a fertőzés veszélyét.

Zita hétfőn óriás-műlesiklásban, szerdán pedig lesiklásban lép fel az olimpián. Megkérdeztük, most mit vár magától.

„Igazából a körülményekhez képest a legjobbat szeretném nyújtani, ha az sikerül, boldog leszek. Az utazás előtt beteg voltam, nem tudtam edzeni, ezért a héten fogok újra belelendülni. Így természetesen nem biztos, hogy a topformámban leszek. Jó, hogy ebben a sorrendben vannak a számok, mert az első verseny mindig fura egy kicsit, így a fő számomra, a szlalomra megszokhatom a körülményeket.”

A világkupaversenyeken szerzett rutin hasznára lehet az olimpián is, összemérhette magát a legjobbakkal, még ha az olimpián valószínűleg a vk-viadalokon megszokottnál is nagyobb lesz a felhajtás. A hétfői debütálásig hátra van néhány nap, és még előttünk áll a pénteki megnyitóünnepség, amelyen a Vasas versenyzője is részt vesz majd. Addig is pedig szokja a gondolatot, hogy pályafutása első olimpiáján vesz részt.

„Tényleg egy gyerekkori álmom vált valóra azzal, hogy itt lehetek. Emlékszem, a repülőn becsuktam a szemem, és lepergett előttem az a rengeteg munka, aminek köszönhetem az olimpiai részvételt.”

Tóth Zita programja a pekingi téli olimpián (magyar idő szerint): 
február 7., 03:15: óriás-műlesiklás
február 9., 03:15: műlesiklás

Borítókép: molcsapat.hu


Hirdetések