Gy. Szabó Csilla, 2022.01.12. |

Elsősorban a sportág összetettsége miatt szereti a biatlont Bozóki Laura, a Vasas SC sífutója, aki a nemzetközi szövetség tehetséggondozó táboraiban vett részt az évvégén. Tapasztalatait azonban nem kamatoztathatja a márciusi téli EYOF-on, a MOB ugyanis nem javasolta a magyar sífutók indulását.

Laczkó Evelin Vivien mellett a mindössze tizenöt esztendős Bozóki Laura is részt vehetett abban a két tehetséggondozó táborban, amelyet a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) az évvégén szervezett Olaszországban. A Vasas SC síelői Martellben az IBU junior biatlon csapatának tagjaként értékes tapasztalatokat szereztek, amelyeket a sífutó versenyeken is hasznosíthatnak. Még akkor is, ha Laura szíve inkább a biatlon felé húz.

„Az olaszországi táborban, junior és ifjúsági versenyzők vettek részt, különböző országokból, ezért nagyon jól éreztük magunkat – mesélt a martelli élményeiről Bozóki Laura, aki hétévesen az alpesi szakágban kezdett, ám három évvel később átnyergelt a sífutásra és biatlonra. – A hangulatnál is fontosabb volt azonban, hogy nagyon sokat tanultunk, elsősorban technikailag. Olyan dolgokat segítettek megérteni, és a gyakorlatban igen érthetően bemutatni, amelyek eddig nekünk kevésbé mentek. Ilyen volt például az emelkedők és a lejtők helyes technikai megoldása. Az edzések során mégis erőnlétileg léptem előre a legtöbbet, az alaptechnikám ugyanis eddig sem volt rossz. A közös nyelv az angol volt, így ebben is sokat fejlődtem. Eleinte még előfordult, hogy valamit nem értettem pontosan, ám az idő múlásával egyre jobban belejöttem.”

A biatlonban és sífutásban egyaránt serdülő országos bajnok sportoló szíve elsősorban az eredményesség miatt húz az előbbi felé. A lövészet ugyanis általában jobban megy neki, s ebben talán annak is része van, hogy az életben is inkább nyugodt a személyisége. Ez persze nem jelenti azt, hogyha sífutó versenyre van lehetősége, akkor ezen ne indulna örömmel, hiszen a decemberi Ausztria Kupán, Seefeldben is rajthoz állt. A programjában azonban egyelőre inkább a hazai versenyek szerepelnek, sífutásban, biatlonban, nyáron pedig target sprintben, de hivatalos sportlövő versenyen is résztvett már légfegyverrel.

„A légkör teljesen más, hiszen biatlonban hatalmas a drukkolás, a sportlövőknél viszont teljes a csend. Nekem nagyon tetszik, hogy ilyen összetett a sportágunk. A sífutó részen próbálok teljes lendülettel pörögni, mindent beleadni, a lőtérhez érve pedig minél gyorsabban megnyugodni, levinni a pulzusomat és koncentrálni. Szeretem a szép tájakat, ami körbevesz minket és a különböző, érdekes versenyhelyszíneket is. Éppen ezért, ameddig sikeres vagyok, addig minden erőmmel a fejlődésemre koncentrálok, de a tanulás is fontos a számomra, hiszen egy sportoló sohasem tudhatja, mikor jön közbe valami. Ha felnőtt koromra nem lennék elég jó, akkor is a sportban szeretnék maradni, mondjuk edzőként és segíteni a fiatalabb nemzedékek fejlődését. De ez biztosan nem holnap lesz, úgyhogy most még a sípályán előttem álló feladatokra koncentrálok és válogatott versenyzőként szeretnék korosztályos világversenyekre is eljutni” – határozta meg közelebbi és távolabbi céljait Bozóki Laura, aki társaihoz hasonlóan csalódottan vette tudomásul december végén, hogy klubunk évadnyitó sífutó versenyét a rossz körülmények miatt nem lehetett megrendezni a Galyatető-Biatlon Centrumban. Újabb rossz hír, miszerint  a MOB nem javasolta a magyar sífutók indulását az EYOF-on, jóllehet fiatal versenyzőink programjának fókuszában eddig elsősorban a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál állt, amelynek Finnország ad otthont, március végén.

Az országos bajnoksággal remélhetően több szerencséjük lesz korosztályos sífutóinknak.


Hirdetések