Gy. Szabó Csilla, 2022.01.09. | Sportlövészet

Nyolcadik helyen végzett Gáspár Lalita a XIII. Százhalombattai Shooting Open 10 méteres női versenyszámában. A Vasas SC fiatal sportlövője február végén Kairóban állhat lőállásba a Világkupa-sorozat egyik állomásán.

A hazai sportlövő elit lassan másfél évtizede Százhalombattán köszönti az új esztendőt, s ez idén sem volt másképpen. A XIII. Shooting Open versenyzői között pedig ott volt a Vasas fiatal sportolója, Gáspár Lalita is. A 21 esztendős sportlövő a női légpuskások 10 méteres számában a nyolcadik helyen végzett, az összetett döntőbe azonban mégsem jutott be, mert a juniorok közül hárman is jobb teljesítményt nyújtottak nála.

A hétvégi százhalombattai viadal jelentőségét növelte, hogy a márciusi Norvégiában sorra kerülő légfegyveres Európa-bajnokság első válogatójaként jelölték meg, amit két másik verseny követ, február első, illetve második hétvégéjén. A háromból mindenki a két legjobb eredményével indulhat harcba a kiadó helyekért, s így alakul ki a kontinensviadalon résztvevő magyar csapat.

Gáspár Lalitának azonban légfegyverrel szerényebb esélyei vannak a válogatottságra, mint az ötven méteres számokban, amit a hétvégi XIII. Százhalombattai Shooting Open eredménye is igazolt. Igaz, egy technikai probléma is közrejátszott abban, hogy ezúttal elmaradt legjobbjától.

„A második sorozatban volt egy kiugróan gyenge lövése, én lőszerhibára gyanakszom, ami sajnos bármikor előfordulhat – értékelte tanítványa hétvégi szereplését Szucsák Mátyás. – Ez természetesen őt is megzavarta kicsit. Azért sajnálom a történteket, mert a héten kifejezetten jól mentek az edzések, egymást követték a százhatos sorozatok. Persze a gyakorlások során mutatott teljesítményből sem lesz azonnal tudás, csak némi időt követően, így ezt még nem is várom el tőle, ám a százhármas, száznégyes sorozatokra azért szükség lenne az általunk első lépcsőfokként megjelölt 620-as szint folyamatos teljesítéséhez. A Lalita által befektetett munka ezúttal nem volt arányos a számszerű eredménnyel, de ebben annak is része lehet, hogy az egyetemi vizsgaidőszak kellős közepén van. Mivel Lalita az ötven méteres számokban erősebb, mint tíz méteren, ezért a későbbiekben elsősorban az előbbire koncentrálunk majd, de az utóbbit sem adjuk fel, a hátralévő két válogatóversenyen légfegyverrel is a maximumot próbáljuk kihozni. Lalitának pedig nem tudtam mást mondani, mint a következőt: egy bajnoknak akkor is fel kell tudnia állnia a földről, amikor nem saját hibájából került oda. Persze ez a gyakorlatban nagyon nehéz dolog, de legalább meg kell próbálni.”

Lalita minden bizonnyal megfontolja mestere szavait, hiszen igen tudatos, megfontolt versenyző, s erről nem csak az előtte álló válogatókon, de a február végi, kairói 50 méteres Világkupa-viadalon is számot adhat, amelyen a Vasas SC jóvoltából indulhat. Az olimpiai keret, amelynek utazását a hazai sportági szakszövetség finanszírozza ugyanis mindössze öt főből áll, a férfi és női, puskás illetve pisztolyos szakág legjobbjai alkotják. Szucsák Mátyás nagy lehetőségnek tartja az egyiptomi részvételt, hiszen Lalita a nemzetközi porondon mindig jól teljesít, ahogy előnyösebb számában, 50 méteren is. Ám addig is a légpuskás válogatókon próbálja megközelíteni legjobbját.

Shooting Open. Százhalombatta.
Légpuska. Nők. Alapszakasz: 1. Dénes Eszter UTE 630.2, 2. Toma Dorina UTE 628.7, 3. Tarr Vivien UTE 628.6…8. Gáspár Lalita Vasas SC (101.9; 99.7; 103.3; 104.4; 103.1; 100.7) 613.1.

Fotó: hunshooting.hu


Hirdetések