Gy. Szabó Csilla, 2021.12.15. |

A Vasas több sífutója is indult a hétvégi Ausztria Kupán, Seefeldben. A férfiak mezőnyében a már rutinos Lágler Kristóf, a nők között pedig két fiatal, Laczkó Evelin Vivien és Bozóki Laura vette fel a harcot a jobbnál jobb nemzetközi ellenfelekkel.

Lágler Kristóf a téli olimpiai kvalifikáció reményében vágott neki a havas idénynek, különösen biztató volt számára, hogy már ősszel az olimpiai A-szinten belülre került. Az ötkarikás játékokra azonban csak egyetlen magyar férfi sífutó utazhat, amire a Vasas sportolója szerint is Kónya Ádámnak volt nagyobb esélye. Kristóf mégis bízott a bravúrban, s ennek szellemében vágott neki a versenyeknek.

„Persze az utolsó pillanatig hinni kell, és hinni is fogok, de az igazság az, hogy Ádám eddig jobban teljesített nálam és most Seefeldben is előttem végzett – ismerte el sportszerűen Lágler Kristóf válogatottbeli társa eredményeit, aki a hétvégén Drezdában folytatja a versenyzést, mégpedig a Világkupa-sorozat városi sprint állomásán. – A formám azonban szerencsére egyre inkább javul, mind a hosszabb, mind pedig a rövidebb távon a középmezőny közepén végeztem itt Tirolban. Kicsit jobban ment a tíz kilométer, de ez egyébként is jobban fekszik, mint a sprint. Szerencsére tökéletes körülmények között síelhettünk, nagyszerűek a hóviszonyok. Több száz kilométernyi pályát fedezhettünk fel az edzések során, s nem is láttuk az összeset. Többek között ezért is készülünk itt tovább, és csak az utolsó pillanatban utazunk Drezdába, ahol egy speciális városi futamon veszünk részt. Ott nincs lehetőségünk az edzésekre. De visszatérve a javuló formámra, azért még nem tartok ott, ahol szeretném. Ugyanakkor biztató, hogy a hétvégén végre jól ki tudtam magam futni, sokkal erősebbnek éreztem magam, mint az előző versenyeken.”

A tökéletes körülmények ellenére egy apró malőr azért megkeserítette Kristóf síelését. A verseny előtt nem tudta tökéletesen felmérni az időjárási körülményeket, mínusz három fokra készült, a pálya egyes részein azonban mínusz tíz fokos hideggel találta szemben magát. Ettől kicsit elmerevedtek az izmai és a felfelé menetekben nem volt elég dinamikus.

„A pálya egy részére az egyik magas hegy árnyékot vetett és ott bizony hidegebb volt, vélhetően ebből fakadt az általam tervezett és a valóságos hőfok közötti különbség” – találta meg a magyarázatot a nehezítő körülményre a Vasas sífutója.

A tiroli pályához Laczkó Evelin Vivient igen kellemetlen emlékek fűzik, hiszen a 2019-es felnőtt sífutó világbajnokságon, alig tizennyolc évesen, éppen itt sérült meg versenyzés közben. Egy esést követően be sem tudta fejezni a futamot, egyből kórházba szállították, s két hónappal később meg is műtötték. Különleges bátorságra vall, hogy a hosszú kihagyás után, ismét itt állt hivatalos FIS-versenyen rajthoz.


Laczkó Evelin Vivien  nagyon sok hasznos dolgot tanult az olaszországi biatlon táborban

„Az első napi sprintben mindössze három másodpercen múlt, hogy döntőbe jussak, a másodikon, a klasszikus öt kilométeren, pedig megkísértett a múlt – számolt be bátor helytállásáról honlapunknak Laczkó Evelin Vivien. – A két évvel ezelőtti esés emléke a kritikus lejtőn félelem formájában ismét megjelent, ezért sok időt és lendületet veszítettem. De most az a legfontosabb, hogy megcsináltam, végig mentem rajta. Úgy gondolom, hogy a jövőm szempontjából ez egy nagyon fontos lépés volt. Ahogy az is, hogy a verseny előtti napokban a magyar sífutó válogatottal edzhettem. Kónya Bálint edző, valamint Kónya Ádám és Lágler Kristóf folyamatosan segítettek, javították a technikámat. Úgy érzem, a rövid idő ellenére is rengeteget fejlődtem. De erre nagy szükségem is volt, hiszen a viadal előtt egy héttel kezdtem csak el a havas edzéseket, Olaszországban egy nemzetközi biatlon edzőtáborban. A rutin tehát még nagyon hiányzik.

A Martellben megrendezett táborban, ahová az Evelinhez és Laurához hasonló ígéretes fiatalokat hívta meg a nemzetközi szövetség, mindketten számos új dolgot tanulhattak. Külön öröm és megtiszteltetés volt, hogy a kétszeres olimpiai-, valamint hétszeres világbajnok német biatlonista, Laura Dahlmeier is tartott nekik edzéseket.

„Egyszerűen fantasztikus volt vele együtt dolgozni, borzasztó érdekes dolgokat mondott és folyamatosan segített nekünk, javította a technikánkat” – idézte fel a nemzetközi táborban történteket Laczkó Evelin Vivien, aki a tiroli futamot követően Bozóki Laurával nyomban csatlakozott is a junior biatlon csapathoz, amely ismét Martellbe utazott, újabb gyakorlásokra és újabb versenyre.

Fotó: Richard Buchner

 


Hirdetések