Gy. Szabó Csilla, 2021.12.14. | Curling

Hamarosan a vb-felkészülés célegyenesébe fordul a Vasas leánycsapata, amely hazánk színeit képviselheti a januárban, Finnországban sorra kerülő korosztályos világbajnokságon. A Joó Linda, Nagy Laura Karolina, Dobor Dia Regina, Nagy Lola Olimpia és Bartus Anna összeállítású együttes tagjai a héten az edzések mellett még iskolai feladataikra is koncentrálnak, a két ünnep között azonban már kizárólag a világversenyre összpontosítanak.

A két évvel ezelőtt A-ligát is megjárt vasasos sportolókból álló magyar leányválogatott idén ismét a B-ligában bizonyíthat, amelynek tizennyolc csapatos mezőnyéből a legjobb három léphet majd fel a legjobbak közé. Tavaly a koronavírus-járvány miatt valamennyi világverseny elmaradt, ezért edzőink, Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán nincsenek könnyű helyzetben, amikor az ellenfelek feltérképzése kerül szóba. A fiatalok esetében két esztendő egyébként is nagyon nagy idő, versenyek híján pedig szinte lehetetlen valós képet alkotni a mezőnyről. Ráadásul a december elejére tervezett ausztriai korosztályos nemzetközi tornát is lemondták a pandémia miatt, jóllehet az kiváló lehetőség lett volna az előzetes „ismerkedésre”. Még akkor is, ha a felnőtt Európa-bajnokságon bronzérmet nyerő magyar női válogatottban is helyt kapó Joó Linda és Nagy Laura Karolina számára így meglehetősen feszített lett volna a program.

„A tornára közvetlenül a felnőtt Eb-után kellett volna utaznunk, de szívesen vállaltuk volna az ezzel járó fáradtságot, csakhogy kicsit jobban megismerjük a többieket és élesben gyakorolhassunk – mondta el honlapunknak Nagy Gyöngyi, a meghiúsult lehetőséggel kapcsolatban, miközben Joó Linda és Nagy Laura Karolina felnőtt válogatottságának előnyeit sem titkolta. – A tapasztalatszerzés a fiatalok számára létkérdés, és nemcsak a különböző stílusú ellenfelek miatt. A kontinensviadalon saját csapatukon belül is fontos dolgokat tanulhattak. A női együttes kapitányától, Szentannai Ágnestől a meccsek alatt igen határozott iránymutatásokat kaptak, amelyek teljes összhangban voltak azzal, amit mi Zolival eddig tanítottunk nekik. Igazán azonban csak most értették meg miről is van szó, s látom rajtuk, ahogy a gyakorlatban kezdik alkalmazni az elméleti tudást. Ennek nagyon örülünk, hiszen a tanulási folyamat minden eleme így épül szépen egymásra.”


Jakab Zoltán és a lányok látható örömmel készülnek a junior-világbajnokságra

Fiatal versenyzőkről lévén szó az utóbbi időben az iskola is komoly feladatként állt előttük, ráadásul éppen 17-18 évesek, így az érettségik és a felvételik miatt edzőik a szokásosnál is elnézőbbek voltak velük szemben. Ez az oka annak is, hogy az igazán komoly vb-felkészülésre csak a két ünnep között kerülhet sor, igaz, akkor a rendelkezésükre álló időt maximálisan megpróbálják majd kihasználni. A junior világbajnokságon a fiúk között az UTE képviseli majd hazánkat, akik december végén külföldi csapatokat látnak vendégül Budapesten. A tervek szerint a lányok is játszanak majd a vendégek ellen.

„Igazából annak örülünk a legjobban, ha teljesen ismeretlen együttesekkel mérhetjük össze a tudásunkat, hiszen Finnországban is hasonló lesz a helyzet – jegyzi meg a felkészülési mérkőzésekkel kapcsolatban Nagy Gyöngyi, aki „lányaival” szemben csak azt tekinti elvárásnak, hogy a nyolc csapatos playoffba bejussanak. – Nem mondhatom, hogy abszolút esélyesek lennénk, hiszen számos jó csapat van még rajtunk kívül a mezőnyben. A norvégokról és a skótokról például biztosan tudjuk, hogy nagyon erősek és az amerikaiakról is jókat hallottunk. Az angol, az olasz és a német trióból is bárki meglepetést okozhat. A lettek pedig régi nagy ellenfeleink, velük együtt jutottunk fel az A-ligába és együtt is estünk vissza a B-be. A sors fintora, hogy éppen ellenük kezdünk a világbajnokságon. Mindig óriási csatákat vívunk egymás ellen, ez most sem lesz másképp. S rögtön a nyitányon.”

A korosztályos világbajnokság megrendezése annyiban változott a korábbi évekhez képest, hogy a fiúk és a leányok küzdelmei egymást követik majd, előbbiek január 3-tól, utóbbiak pedig 10-től lépnek jégre, s így mindkét nem számára a szokásosnál sűrűbb lesz a program. Nagy Gyöngyi azonban kifejezetten örül ennek a módosításnak, a meccsek közötti hosszabb szünetek szerinte senkinek sem kedveztek igazán.

„Nagyon jó és összetartó csapatunk van, évek óta kiváló hangulatban készülünk a hazai és a nemzetközi kihívásokra. A lányok nagy küzdők, ha kell, készek meghalni egymásért a pályán. Két évvel ezelőtt még az ifjúsági olimpiai bajnok Nagy Laura is a csapat tagja volt, ám ő közben az Egyesült Államokba ment tanulni. Igen megbízható második ember volt. Akkoriban csatlakozott hozzánk Bartus Anna, aki mára elérte a nemzetközi szintet, s így a mindössze tizenöt esztendős Nagy Lolával valószínűleg ők váltják majd egymást a stabil és már nemzetközi tapasztalattal is rendelkező Joó Linda, Nagy Laura Karolina és Dobor Dia Regina mellett. Előbbi kettő a felnőtt EB-szereplés miatt kétszeresen kemény felkészülésen van túl, aminek most a juniorok között biztosan hasznát látjuk majd” – jellemezte a korosztályos vb-csapatot Nagy Gyöngyi, aki azért titokban reménykedik a bravúrban, vagyis a négyes döntős szereplésben is.


Hirdetések