Gy. Szabó Csilla, 2021.12.13. | Kosárlabda

A francia Nanterre92 részvételével rendeztek a hétvégén korosztályos nemzetközi tornát Pasaréten. A tíz-tizenhárom éves fiatalok számtalan hasznos tapasztalatot, és persze új barátokat is szereztek a két nap alatt.

A Vasas Akadémia nemzetközi korosztályos tornával adózott Török Katalin emlékének a hétvégén. Az idén ősszel elhunyt kiváló szakember korábban tizenkét esztendőn keresztül volt az ifjú kosaraspalánták pasaréti kiválasztásának lelke, s mostantól a hagyományos decemberi fiúviadal viseli majd nevét.

A vendéglátó Vasas U12-es csapata mellett a résztvevők között volt a Körmend hasonló korú együttese, valamint a francia Nanterre92 U11-U12-es vegyescsapata. Az eredeti tervek szerint az Ulm fiatal kosarasai lettek volna a negyedikek, ám a németországi járványügyi szigorítások miatt ők nem tudták vállalni az utazást. Helyükre az utolsó pillanatban ugrott be a Vasas Akadémia egy évvel idősebb, U13-as gárdája.

A torna sztárvendégei kétségtelenül a franciák voltak, akikkel a Vasas Akadémia edzőjének, Kárpáti Dánielnek köszönhetően alakult ki jó kapcsolat az idén nyáron. A Pasarétre érkezése előtt húsz éven át Franciaországban edzősködő magyar szakember augusztus végén az U16-os, októberben pedig az U14-es együttesünket kísérte el a Párizs melletti, élvonalbeli Nanterre92 otthonába, ahonnan akadémiánk edzői és játékosai egyaránt tapasztalatokkal gazdagon tértek haza.

„Most a franciákon volt a sor, szerettük volna viszonozni a vendégszeretetüket – tudtuk meg Kárpáti Dánieltől a kétnapos torna zárómeccsén. – S bár túl sok idejük nem maradt városnézésre péntek és vasárnap délután közötti röpke két nap alatt, szombat este kicsit körbevittük őket a belvárosban. Minden nagyon tetszett nekik, de a főszerep azért a kosárlabdáé volt. A franciák csapatában sok a fiatal, ennek ellenére már a tizenhárom éven aluliak bajnokságában szerepelnek, úgyhogy nem ijedtek meg a mi idősebb játékosainktól sem. Sőt, négy ponttal még meg is verték őket.”

A rendkívül izgalmas és kiélezett találkozót követően Michael Alardot, a Nanterre 92 utánpótlásának technikai igazgatóját kérdeztük a Budapesten szerzett élményeiről:

„Egyértelműen a tapasztalatszerzés volt a célunk, bár számunkra a közös élmények és a baráti kapcsolatok is legalább ilyen fontosak. Régóta ismerem Danit, neki köszönhető, hogy a két klub között idén egy komoly és hasznos együttműködés kezdődött. Nem is volt kérdés számunkra, hogy elfogadjuk a meghívást. Sajnáljuk, hogy a németek végül nem jöttek, mert valljuk, hogy ahány nemzet, annyi különböző iskola, és annyi tanulnivaló újdonság. Ki kell mozdulnunk a megszokott kereteink közül, ha fejlődésre vágyunk. Úgy láttam, hogy mind technikailag, mind pedig taktikailag jó munka folyik Pasaréten, igazából fizikálisan voltak a mieink erősebbek. Ugyanakkor négy tízéves játékosunk is volt a keretben, miattuk különösen érdekes volt számunkra valamennyi összecsapás. Úgy gondolom, hogy hosszútávon a technika, a taktika és a fizikális képességek ugyanolyan fontosak, ám ahhoz, hogy valaki igazán nagy játékossá váljék, az intelligencia is elengedhetetlen.”

De az alázat is fontos tulajdonsága egy sikeres sportolónak, s erre Michael Alard szavai szolgáltak a legjobb bizonyítékul. Amikor a francia és a magyar kosárlabda közötti különbségre hívtuk fel a figyelmét, ő csak annyit mondott: tanulni mindenkitől lehet és kell is.

A Vasas Akadémia férfi kosárlabdaszakosztálya a körmendi fiatalokat minden tornájára meghívja, s ők ezt rendszerint örömmel el is fogadják. A sportág egyik hazai vidéki fellegvárában nevelkedő játékosok számára is fontos, hogy a szűkebb régiójukon túl is összemérhessék tudásukat hasonlókorú kosárlabdázókkal.

„Jó csapatunk van, amely számára folyamatosan keressük a kihívásokat, ezzel biztosítva a fejlődésüket – magyarázza pasaréti vendégszerepléseik okát Érsek István a körmendi utánpótlás-egyesület vezetője, aki az 1987-ben első vidéki férfi egyesületként bajnokságot nyert legendás csapat egyik legfiatalabb tagja volt, s a mai napig szívén viseli a város kosárlabdázásának jövőjét. – Fölényes győzelem helyett, inkább egy kiélezett küzdelemben elszenvedett vereséget választok, hiszen a gyerekek az utóbbiból tudnak csak tanulni. A fejlődés egyik legnagyobb ellensége, amikor a játékosok elkényelmesednek. Ezzel a korosztállyal gyakorlatilag nyár óta erre a tornára vártunk. A franciák teljesen más kosárlabdát játszanak, mint mi. Úgy érzem, hogy mi megtörjük, túlságosan is szabályok közé szorítjuk a játékosainkat, míg őket szabadon szárnyalva hagyják felnőni abba a szerepbe, amelyet később be kell tölteniük. Az is egyértelmű, hogy fizikálisan nagyon erősek, rendkívül jó genetikával rendelkező srácokból áll a csapatuk. A mi tízezer lelkes kisvárosunkban sajnos a többség inkább a focit választja, ha nem lennének a kosárlabdát kedvező helyzetbe hozó sporttámogatások, nem is tudom mi lenne velünk. A legnagyobb probléma tehát az, hogy nagyon szűk a merítési lehetőségünk. Pedig amit lehet megteszünk, idén ősszel egy hónapig jártam a helyi három általános iskolát, közel százhúsz elsős gyerekkel találkoztam, de csak néhányat tudtam elcsábítani hozzánk. A meglévő játékosállományból próbáljuk kihozni a maximumot, ám a helyzetet csak tovább nehezíti, hogy itthon a juniorból a felnőttek közé való átmenet sem működik tökéletesen.”

A sportág nagy problémáival a tornán résztvevő gyerekek szerencsére még nem foglalkoznak, számukra a hétvége kizárólag a játékról és a barátkozásról szólt. Az utolsó pillanatban beugró és versenyen kívül induló U13-as hazai együttes egyik legjobbja, Hallgató Gellért ezért igencsak tárgyilagosan értékelte a vasárnap reggeli, izgalmas csatát hozó Nanterre92 elleni találkozójukat:

„Sokkal pörgősebben játszottak, mint mi, amihez bizony hozzá kellett szoknunk. Eleinte furcsa volt az ő teljesen másfajta stílusuk, de alkalmazkodtunk, és a ritmust is igyekeztünk felvenni velük. A labdákat például sokkal gyorsabban kellett felhozni, még mielőtt sikerült volna lecsapdázniuk bennünket. Nagyon örültünk annak, hogy ilyen jó csapat ellen, ilyen jó tornán játszhattunk. Úgy érzem, hogy nekem is nagyon jól ment a játék.”

Carnet Triplex Török Katalin emléktorna. Budapest, Pasaréti Sportcentrum.
Végeredmény:
1. Nanterre92 Basket 2. Körmendi Törpördögök 3. Vasas Akadémia U12. (A Vasas Akadémia U13 versenyen kívül indult)
Szombat:
Vasas Akadémia U12 – Nanterre 92 Basket 46-81 (12-25, 4-32, 22-8, 8-16);
Körmendi Törpördödögök U12 – Vasas U13 59-64 (21-14, 8-21, 15-19, 15-10);
Nanterre 92 Basket – Körmendi Törpördögök 80-40 (18-13, 24-9, 25-6, 13-12);
Vasas Akadémia U13 – Vasas Akadémia U12 85-38 (20-9, 14-12, 25-7, 26-10);
Vasárnap:
Nanterre 92 Basket – Vasas Akadémia U13 83-79 (16-15, 14-14, 28-28, 25-22);
Vasas Akadémia U12 – Körmendi Törpördögök U12 44-75 (14-19, 13-17, 9-21, 8-18).

Fotók: Bornyi Márton


Hirdetések