Gy. Szabó Csilla, 2021.11.27. | Curling

Az angolok elleni 8-4-es győzelem a bronzérmet jelentette női csapatunk számára a Norvégiában megrendezett B csoportos Európa-bajnokságon. Az A csoportos szereplést ugyan nem sikerült kivívniuk, a Vasas curlingező hölgyei mégis örömmel beszélnek példaértékű menetelésükről.

Nagy sorozat végén érkezett utolsó mérkőzéséhez szombaton, Norvégiában, a Nagy Laura, Szentannai Ágnes, Joó Linda, Szekeres Ildikó összeállítású női curlingválogatott. A Vasas sportolói alkotta csapat a csoportmérkőzések során egyetlen mérkőzést veszítve végzett az élen, a pénteki elődöntőben azonban vereséget szenvedtek Lettországtól. Ezzel nemcsak az dőlt el, hogy a bronzéremért játszhatnak szombaton, de sajnos az is, hogy nem sikerült feljutniuk az A csoportba. Ez ugyanis csupán a finálé két résztvevőjének volt jutalma.

Versenyzőink célja a döntős szereplés volt, s nagyszerű játékukat látva ez nem is tűnt túlzott elvárásnak. A lettek azonban már a norvégokat is meglepték a csoportmeccsek során, minket pedig az elődöntőben. A Szentannai Ágnes irányította magyar együttes azonban csalódottsága ellenére is maximálisan készült a bronzmeccsre, amelyet az ellen az Anglia ellen vívott, amelyet csütörtökön óriási csatában 9-8-ra vert. Nagyon nehéz és küzdelmes találkozóra készültek tehát az Európa-bajnokság lezárásaként.


Szentannai Ágnes csapatkapitány (balról) és helyettese, Szekeres Ildikó meccs közben egyeztet

„Azért az hozzátartozik az igazsághoz, hogy a mai napra nagyon felszívtuk magunkat – mondta az érem átadását követően a magyar válogatott csapatkapitánya, Szentannai Ágnes. – Üres kézzel semmiképpen sem akartunk hazamenni, s most a gyönyörű érem mellé, egy fantasztikus svájci sajtot is kaptunk, aminek szintén nagyon örülünk. Az igazi boldogság azonban mégiscsak az egyhetes helytállásunk és jó teljesítményünk, még akkor is, ha a pillanatnyi érzéseink azért eléggé keserédesek. Mindig jó győzelemmel zárni egy tornát, ami minket is feldob, még akkor is, ha nem sikerült a feljutás kiharcolása. Nehéz most szavakba önteni, hogy pontosan mi is zajlik bennünk.”

A magyar válogatott és a Vasas Nők kapitánya szerint a bronzmeccsen hozták amit kellett, s bár az eredményből úgy tűnhet, hogy ezúttal kisebb ellenállást tapasztaltak az angolok részéről, azért igencsak oda kellett tenniük magukat. A két csapat közötti tudáskülönbség döntötte el végül a harmadik helyezés sorsát. A döntőben Norvégia ezúttal legyőzte Lettországot, igaz nagyon szoros, kiélezett meccsen, hiszen a kilencedik endben még utóbbiak vezettek.

„Összességében a norvégok nyújtották a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt, ellenük gyakorlatilag olyan színvonalas meccset vívtunk, amely döntőként is megállta volna a helyét. Jó érzés számunkra, hogy őket megvertük, igaz, akkor mindannyian fantasztikus formában voltunk. Ez pedig nagyszerű kiinduló pont lehet a folytatáshoz. A lettek végül nagyon is igazolták a tehetségüket, csak kicsit nehezen lendültek bele a tornába” – értékelte a mezőnyt Szentannai Ágnes.

A magyar csapatban a rutinosabb és a fiatalabb játékosok optimális keveréke valósult meg, utóbbiak közül Joó Lindát kérdeztük norvégiai élményeiről.

„Nagyon élveztem az egész tornát, ez volt az első felnőtt világversenyem, úgyhogy igen fontosnak tartok minden itt szerzett tapasztalatot – mondta a Vasas SC 18 esztendős játékosa, aki a leány junior-válogatottal januárban B ligás világbajnokságon vesz majd részt, a Lillehammerben tanultakat ezen szeretném majd hasznosítani. – Szép és példaértékű volt a menetelés, amit mostanáig bemutattunk, nagyon örülök a bronzéremnek. Kihoztam magamból a maximumot, ugyanakkor azt is láttam, milyen sokat kell még tanulnom ahhoz, hogy ebben a felnőtt mezőnyben megálljam a helyemet. Ildivel és Ágival nagyon jól megtaláltuk a közös hangot, igazi csapattá értünk az elmúlt egy évben. De ez már a tavalyi ob-n is látszott. A lettek Laurához és hozzám hasonlóan fiatalok, úgyhogy hamarosan ismét találkozunk velünk, ám ezúttal a junior-világbajnokságon. Rajtuk látszott, hogy sokat készültek, nagy munka van a csapatban. Ezért is szerepeltek ilyen kiválóan ebben az erős felnőtt mezőnyben is. Kíváncsian várom milyen lesz ellenük játszani, a korosztályos vb-n.”

Curling Európa-bajnokság, Lillehammer, Norvégia. B liga. Nők:
Döntő: Norvégia – Lettország 10-7 (0-0, 2-0, 0-2, 2-0, 0-2, 0-1, 2-0, 0-1, 0-1, 4-0)
A 3. helyért: Magyarország – Anglia 8-4 ( 1-0, 0-1, 1-0, 2-0, 1-0, 0-2, 2-0, 0-1, 1-0)
A magyar csapat összeállítása: Nagy Laura, Szentannai Ágnes, Joó Linda, Szekeres Ildikó, tartalék: Nagy Gyöngyi, edző: Jakab Zoltán.

FOTÓ: ©WCF/STEVE SEIXEIRO 


Hirdetések