Gy. Szabó Csilla, 2021.11.24. | Curling

A Vasas sportolói alkotta magyar női curlingválogatott kezdeti lendületéből semmit sem veszítve folytatta menetelését a Norvégiában zajló Európa-bajnokság B ligájában. A hét első két napján két-két meccset játszottak, százszázalékos mérleggel, így a tabella második helyén állva várják a folytatást.

A vasárnap este Litvániától elszenvedett vereséget követően, Spanyolország volt hétfőn délelőtt az ellenfél, a Vasas Nők csapata pedig ismét a nyitónapon mutatott győztes formájában lépett jégre. Sportolóink pontosan tudták, hogy csak a győzelem elfogadható eredmény, amennyiben kitűzött céljukat, a négyes playoff-ba kerülést el szeretnék érni. Ez a lelki teher azonban egy percre sem bénította meg őket, sőt.  Minden az eltervezett forgatókönyvnek megfelelően alakult, és egy újabb magabiztos győzelmet könyvelhettek el.

„Hoztuk a formánkat, gyakorlatilag végig uraltuk a találkozót, s csak a vége felé sikerült két olyan követ dobniuk, amivel picit szorosabb lett a mérkőzés – idézte fel a spanyolok elleni összecsapást a csapatkapitány, Szentannai Ágnes. – Ezt követően jött a Norvégok elleni rendkívül fontos találkozó, amelyre nagyon felkészültünk. Őket tartottuk a csoport legerősebb együttesének, éppen ezért nem is tettünk különösen nagy terheket magunkra. Komolyan és felkészülten álltunk oda ellenük, miközben a vereség lehetőségével is számoltunk. Úgy gondoltuk, hogy a győzelemnek nagyon fogunk örülni, de ellenkező esetben sem leszünk elkeseredve. Végül egy fantasztikus meccset hoztunk, a csapaton belül tökéletes volt az összhang, mindenki a lehető legmagasabb szinten fókuszált, valamennyi játékosunk tudta a dolgát és pontosan tette is azt. Szoros volt a meccs, hiszen extra end döntött csak a javunkra, ennek ellenére úgy éreztem, hogy végig mi uraltuk a játékot.”


Szlovénia ellen Szekeres Ildikó parádés dobása döntötte el a meccs sorsát 
©WCF/STEVE SEIXEIRO 

A magyar együttes kapitányhelyettese, Szekeres Ildikó számára azonban nemcsak a győzelem miatt marad emlékezetes ez a mérkőzés, de azért is, mert pontosan a 200. válogatott meccsét vívta. S bár ezt ő csak picit később tudta meg, a sportág történetében azért mégiscsak ehhez a szép magyar sikerhez fog kötődni ez a jeles pillanat.

Ez a kétszáz mérkőzés közel húsz évet ölel fel az életemből – mondta meghatódottan Szekeres Ildikó a jubileum kapcsán. – Ilyen régen csöppentünk bele a curlingbe. Mennyi szép emlék és siker! A korábbi B ligás női Európa-bajnokságokon egy arany és egy bronzérem, vegyes párosban egy világbajnoki ezüstérem és egy ötödik hely, a világkupákon hat arany- két ezüst és tíz bronzérem, vegyes csapatban egy Eb-harmadik hely, a hazai ob-kon pedig harmincegy bajnoki cím fűződik a nevemhez. Nagyon büszke vagyok ezekre az eredményekre és a kétszázadik válogatott találkozómra, különösen így, hogy fantasztikus csapatmunkával még nyerni is tudtunk. Ráadásul a csoport legjobbjai ellen. Köszönöm a lányoknak, hogy ilyen emlékezetessé tették ezt az estét. De nem szeretnék az edzőimről és a támogatóimról sem megfeledkezni, nekik is hálás vagyok az eddigi segítségükért.”


Szekeres Ildikóról a jubiláló fotó már a 201. mérkőzés után készült, örömén azonban ez semmit sem változtatott, hiszen az osztrákok ellen is győztesen hagyták el a jeget

A maratonira nyúlt, jó két és félórás presztízsmeccset követően természetesen nagy volt a lányok öröme, még a fáradtságot sem igazán érezték. Annyira feldobta őket a késő esti siker, hogy alig tudtak elaludni. De tudták, hogy másnap reggel ismét a jégen helyük, mégpedig Ausztria ellen, így, ha nehezen is, de időben kénytelenek voltak pihenőre térni.

Ez a fegyelmezettség a kedd reggeli meccsen is hasznosnak bizonyult, hiszen a végig furcsa stratégiával játszó, a köveket a házba beütő osztrákok nem mentek bele a technikásabb játékba, csak idő kérdése volt, hogy a magyarok mikor írhatnak majd nagyobbat, véglegesen eldöntve a meccs sorsát. A csapatkapitány szerint igazi türelemjáték volt, amelyben ők voltak az erősebbek.

Az esti programban Szlovénia volt a következő ellenfél, s bár az eredeti tervek szerint ezt a meccset is kötelezően hozniuk kellett, végül a vártnál izgalmasabban alakult.

„A norvégok elleni fantasztikus játékunkat sajnos nem tudtuk megismételni, ezért lett ilyen szoros a találkozó, de amikor kicsit rosszabbul alakultak a dolgok, akkor sem adtuk fel lelkileg. A győzelemben óriási szerepe volt Szekeres Ildikónak, aki a kilencedik endben parádésat dobott, s ennek köszönhetően nyertük végül két ponttal a meccset” – foglalta össze a szlovénok elleni győztes mérkőzésen történteket Szentannai Ágnes.

A magyar válogatott szerdán este Szlovákia ellen mérkőzik, majd csütörtökön a csoport élén álló Anglia ellen játszik. S bár a playoff-ba kerülés most már egyetlen győzelemmel is biztosnak tűnik, az elődöntőben jó lenne Norvégiát és az angolokat is elkerülni, amihez az első helyről kéne nekivágni a playoff-nak.

Curling Európa-bajnokság, Lillehammer, Norvégia. B liga. Nők:
Magyarország – Spanyolország 9-3 (0-1, 1-0, 0-1, 2-0, 3-0, 0-1, 1-0, 2-0)
Magyarország – Norvégia 7-6 (1-0, 0-1, 2-0, 1-0, 0-2, 0-1, 1-0, 1-0, 0-1, 0-1, 1-0)
Magyarország – Ausztria 7-2 (1-0, 0-0, 0-0, 1-0, 0-1, 2-0, 0-0, 0-1, 3-0)
Magyarország – Szlovénia 7-5 (1-0, 2-0, 0-1, 0-1, 0-1, 1-0, 1-0, 0-2, 2-0)

FOTÓ: ©WCF/STEVE SEIXEIRO 


Hirdetések