Gy. Szabó Csilla, 2021.11.21. | Kosárlabda

Az utolsó másodpercekig kiélezett csatában lopta el a két pontot élvonalbeli női együttesünk a DVTK otthonából. A megerősített csapattal felálló házigazdákat fegyelmezett, jó játékkal győzték le kosárlabdázóink, a siker valódi kulcsa azonban az önmagukba vetett hit volt.

TIPPMIX NŐI NBI/A, 8. forduló.

DVTK – Vasas Akadémia 59-60 (13-16, 10-10, 14-16, 22-18).

DVTK: Vorpahl (7/3), Aho , Kányási (5/3), Green (18), Kiss(1). Csere: Hayes (19), Bernáth (5/3), Tóth (4).

Vasas: Budácsik (10), Papp (9/3), Tóth (3), Bach (7), Heljic (7/3). Csere: Pusztai (5/3), Smailbegovic (11/6), Madár E (6), Salamon (2).


Egy megerősödött DVTK ellen, idegenben folytatta a bajnokságot a csaknem egy hónapos válogatott-szünetet követően a Vasas Akadémia női kosárlabda csapata. Az eltiltását letöltő amerikai légiós, Keyona Hayes akadémistáink ellen léphetett ismét pályára, s az új igazolás, a szintén egyesült államokbeli Leslie Vorpahl is, aki irányító poszton jelentett erősítést a diósgyőriek számára. Együttesünk azonban láthatóan nem ijedt meg az esélyesebbnek kikiáltott vendéglátóktól és a második percben Papp Klaudia sikeres távolijával, 4-2-re megszereztük a vezetést. Nagy küzdelem alakult ki a pályán, fej fej mellett haladt a két csapat, az utolsó három percben azonban mi voltunk a jobbak, 15-9-es állásnál már hat ponttal is vezettünk. A negyedet végül hárommal nyertük.

A második játékrész elején Cheridene Greennek köszönhetően fordítani tudtak a házigazdák, ám akadémistáink nem engedték ellenfelüket nagyon ellépni és egy perccel a negyed vége előtt 23:23-as döntetlen alakult ki. Tizenöt másodperc volt már csak hátra, amikor Pusztai Petra bátran elvállalt egy távoli dobást, amelyet nem is hibázott el, s ennek köszönhetően a három pontos előnyt megtartva vonulhattunk a nagy szünetre.

A félidő után folytatódott a hatalmas csata, azzal a különbséggel, hogy ekkor már egyszer sem vezettek a hazaiak, csupán egyenlítésre futotta az erejükből. Smailbegovic Nadja tökéletes hármasának, és Budácsik Dorottya duplájának köszönhetően kisvártatva már ötpontosra nőtt az előnyünk az utolsó negyed előtt.


A külső védekezés nagyon jól működött a DVTK ellen, itt éppen Bach Boglárka tartja lőtávolságon kívül ellenfelét

A diósgyőriek természetesen a végjátékban is hevesen rohamoztak, ám Milos Pavlovic tanítványait nem tudták összeroppantani, a vasasos lányok biztosan tartották az előnyüket. Egészen a 37. percig, amikor Kányási sikeres távolijának köszönhetően egyenlítettek (50-50) a házigazdák, néhány pillanattal később pedig már két ponttal vezettek is. Ekkor mindössze két perc volt már csak hátra a találkozóból. Kevesebb mint húsz másodperccel a lefújás előtt azonban akadémistánk Heljic Sara szerzett labdát, majd Tóth Orsitól visszakapva, sikeresen fejezte be a támadást, és ismét mi vezettünk egy ponttal (57-56).  Smailbegovic büntetőjének köszönhetően tovább nőtt az előnyünk, ám Bernáth Réka a következő támadásban könyörtelenül talált be távolról, s ekkor úgy tűnt, hogy ezzel végül az ő javukra dőlt el a találkozó. Milos Pavlovic időkérését követően azonban akadémistáink tökéletesen végrehajtották a tőlük kért figurát és Smailbegovic Nadja két másodperccel a meccs vége előtt fordított, s ezzel egy ponttal nyertünk a bajnokság ötödik helyén álló, tapasztalt és jó játékosokat felvonultató Diósgyőr otthonában.

Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Ez az első olyan mérkőzés, amelyen a lányok végig hittek magukban, az elvégzett munkában, és többnyire a meccs előtt meghatározott taktikai elképzeléseinket is végig tudták vinni. Védekezésünk a hárompontos vonalon jól működött, ami ellensúlyozta palánk alatti hátrányunkat.”

Smailbegovic Nadja, a Vasas Akadémia játékosa:

„Az első perctől kezdve hittünk magunkba, és egységes csapatként játszva, kétszáz százalékot adtunk ki magunkból.”

Fotók:hunbasket


Hirdetések