Jenkei Dániel, 2021.11.22. | Klub

A Vasas Futball Club Kft. a közeljövőben hivatalosan is átveszi a kilenchektáros Fáy utcai labdarúgórészleg vagyonkezelését az anyaegyesülettől.  A két fél így a továbbiakban egymástól elkülönülve menedzseli és fejleszti a sportcentrumon belül az általa használt területeket. Ennek apropóján beszélgettünk Markovits Lászlóval, aki klubelnökként kísérte végig az elmúlt másfél évtized fejlődését.

- Illovszky Rudi bácsi anno úgy fogalmazott, hogy salakon is lehet jó labdarúgókat nevelni, de gondolom, nem bánja, hogy manapság már nem itt tart a Fáy utcai létesítmény…
Rudi bácsi tényleg nem szerette a kifogásokat, csak az eredményesség számított neki, de természetesen anno ő is nagyon boldog volt, amikor megújulásnak indult a Fáy utcai sportcentrum. Azt gondolom, hogy bő tíz évvel ezelőtt kicsit meg tudtuk előzni a korunkat, amikor egy műfüves pályákkal rendelkező, telente sátorral befedhető edzőcentrumot adtunk át. 

 


Rudi bácsi leteszi az edzőcentrum alapkövét 2007 augusztusában

 

- Milyen most visszatekinteni a tizenhét évre, amióta a Vasas SC vagyonkezeli a Fáy utcát?
A 2007-es év jut eszembe elsőként, elnöki pályafutásom egyik nagyon fontos momentuma volt, amikor Rudi bácsival és számos további Vasas-legendával közösen letettük ennek a bizonyos labdarúgó-edzőcentrumnak az alapkövét. Azzal a pillanattal kezdődött el a Fáy utca koncepciózus újjáépítése, folyamatos fejlesztése, ami a mai napig tart. A salakos pályáktól és a romos épületektől eljutottunk odáig, hogy ha ma valaki belép hozzánk, akkor döntően modern és kulturált körülményekkel találkozik. Az edzőpályák száma, a labdarúgó-öltözőépületek, valamint kiszolgálóegységek kapcsán van még hiányérzetünk, de a fejlődés így is önmagért beszél, és az összkép nagyon pozitív. 

 


Az edzőcentrum felavatása a vasasos labdarúgó-gyerekekkel, 2008 júniusában


- Mire a legbüszkébb?
Nem hiszem, hogy meglepetésként hat, ha a legkiemelkedőbb pillanatként az új Illovszky-stadion átadását mondom. Az élet nagy ajándéka, hogy a Vasas részéről én vezethettem azt a projektet. Külön öröm, hogy akár az Illovszky Team, akár a hetente ülésező operatív csapat munkájába számos Vasas-érzelmű, a saját szakmájában kiemelkedő tudású személyt sikerült bevonni. Ezért is lett a Vasas család ékszerdoboza az új stadionunk, amelynek minden részlete mögött ott vannak az érzelmek, a kötődés, a profizmus és a kreativitás.
 


Együtt a Vasas család: 2019. július 5-én felavattuk az új Illovszky-stadiont


- Ha már kötődés, mennyire nehéz most elengedni a projekt egy részét?
Csak ismételni tudom, amit az évindító vasasos interjúban mondtam. Van az a pillanat, amikor a gyerekedet elengeded, mert úgy érzed, hogy azzal szolgálod a javát. Ezért is álltunk abszolút nyitottan a Vasas FC új tulajdonosi körének igényéhez, és ahhoz az érvelésükhöz, hogy a terület használóiként hatékonyabban és koncentráltabban tudják majd fenntartani és fejleszteni a jövőben a Fáy utcai labdarúgó-infrastruktúrát. Nekünk pedig az új felállás lehetőséget ad arra, hogy az energiánkat még jobban a saját sportágaink fejlesztéseire fordítsuk, nemcsak a Fáy utca, hanem Pasarét, a Folyondár, a Vasas Jégcentrum, vagy éppen a Normafa Síház kapcsán is.

 

Raduly Józsi bácsi kezdőrúgása a stadionavatón


- A Fáy utcánál maradva, pontosan milyen fejlesztési elképzeléseik vannak még a jövőre nézve?
A Vasas FC teljes körű gazdaként menedzseli tovább azt a kilenchektáros területet, amely hosszú távon csak a labdarúgósportágat szolgálja majd. Az ezzel kapcsolatos átadás-átvételi folyamat már el is indult. A Vasas SC pedig a Fáy utca és a Béke utca sarkára eső, több mint háromhektáros részért felel majd változatlanul mint vagyonkezelő. Itt szeretnénk tovább fejleszteni a sportágaink infrastruktúráját. Prioritás további kézilabda edzőfelületek kialakítása, egy végleges birkózóterem megépítése, és szeretnénk egy uszodával kiszolgálni a vízilabda - és úszószakosztályunkat. A Finta és társai építészstúdió bevonásával már el is készült egy nagyon komoly beépítési program ennek kapcsán, amely megalapozhatja a jövőben a Vasas-város megépülését is. Ez már sokkal részletesebb és jóval kidolgozottabb egy koncepciótervnél, hiszen az állami sportvezetéssel és a döntéshozókkal való egyeztetések után erre szeretnénk alapozni a közeljövőben a tervezési közbeszerzés kiírását. Addig is kerületi szinten haladunk az előkészületekkel, az önkormányzat teljes támogatásával jelenleg is folyamatban van a Kerületi Építési Szabályzat módosítása, már a konkrét fejlesztési elképzeléseinkhez igazodva.

 

MÉRFÖLDKÖVEK, VIDEÓS EMLÉKEK A FÁY UTCAI LABDARÚGÓ-FEJLESZTÉSEK KAPCSÁN
2007.08.29. - A labdarúgó edzőcentrum alapkőletétele
 

2008.06.07. - Az edzőcentrum felavatása
 
2016.10.29. - Búcsú a régi Illovszky-stadiontól
 
2019.07.05. Az új Illovszky-stadion átadása





Hirdetések