Jenkei Dániel, 2021.11.15. | Úszás

Kiemelkedően sikeres rövidpályás úszó országos bajnokságot zárt a Vasas SC. A mieink különösen a váltószámokban voltak eredményesek, és bár hivatalos összesítés még nincs, de egészen biztosan ott leszünk a legsikeresebb egyesületek között. Összegzéssel és értékelésekkel jövünk.

Az elmúlt években már tapasztalhattuk, hogy folyamatosan lépked előre eredményességben a Vasas úszószakosztálya. A vasárnap véget érő kaposvári rövidpályás országos bajnokság kapcsán pedig nyugodtan mondhatjuk, hogy egy újabb szintet sikerült megugrani (vagy inkább megúszni…).

Az egyéni számokkal kezdve Gyurinovics Fanniról kell először említést tennünk, aki ismét megmutatta, hogy a magyar női gyorsúszás meghatározó szereplője napjainkban. Lőrinczi György tanítványa 100 gyorson győzött, míg 50 és 200 gyorson második lett.

 

Szabó-Feltóthy Eszter a remek rövidpályás Eb-szereplés után néhány nap karanténnal „készült” az ob-ra, de ez sem látszott meg az úszásán. Dr. Egressy János úszója esélyeshez méltóan nyert 200 háton, és készülhet tovább a decemberi világbajnokságra. 

Kutasi Máté utoljára indult vasasos színekben ob-n, és két érmet is hozott klubunknak búcsúzóul: 200 mellen második, míg 100 mellen harmadik lett.

Az USA-ból hazatérő György Réka pedig 100 háton lett harmadik, amellett, hogy rengeteget tett hozzá a váltókhoz is.


És ha már váltók, bizony remek élményekkel gazdagodtunk ilyen téren, hiszen egészen kiválóan muzsikáltak csapataink.

A női 4x100-as gyorsváltónk egyenesen országos csúccsal (3:41.18) lett magyar bajnok, hála Gyurinovics Lilinek, Molnár Nórának, György Rékának és Gyurinovics Fanninak.
 

fotó: országos csúcs! (fotó: Derencsényi István)

 

Szintén aranyat nyert a 4x200-as gyorsváltónk a hölgyeknél, György Rékával, Gyurinovics Fannival, Gyurinovics Lilivel és Szabó-Feltóthy Eszterrel a fedélzeten. 

És összejött még egy harmadik aranyunk is, amely a Galamb Szimonetta, György Réka, Gyurinovics Fanni, Szabó-Feltóthy Eszter négyeshez fűződik 4x50 méteres vegyesváltóban.

Ami pedig a további érmes stafétákat illeti: második lett a 4x100-as női vegyesváltónk (Galamb Szimonetta, György Réka, Szabó-Feltóthy Eszter, Gyurinovics Lili), és szintén ezüstérmet a nyert a Vasas SC 4x50-es mix gyorsváltója (Gyurinovics Fanni, Gyurinovics Lili, Babik Barna, Nyilas Kornél). 

A 4x50-es női gyorsváltónk pedig egy bronzérmet csípett meg, Gyurinovics Fannival, Gyurinovics Lilivel, Galamb Szimonettával és Vákár Mirával. 

Visszatérve végül az egyénire, ha a további pontszerző helyeket nézzük, akkor kiemelendő György Réka 100 vegyes negyedik és a 400 vegyes ötödik helye, Bujdosó Zsombor 200 vegyes negyedik helye, Cserfalvi Olaf 200 pillangó ötödik pozíciója, Szabó-Feltóthy Eszter pedig 200 vegyesen lett ugyancsak ötödik.

 

ÉRTÉKELÉSEK
Dr. Egressy János vezetőedző:
György Réka hazajövetele igen jó húzásnak bizonyult a váltók szempontjából, ez elsősorban Polgár-Veres Árpád ötlete volt. Emellett annak is örülök, hogy Lőrinczi Györggyel és a csoportjával jól össze tudtunk dolgozni, az eredmények önmagukért beszélnek. Egyedül a 4x100-as vegyesváltó kapcsán lehet hiányérzet, ugyanis ha Gyurinovics Fanni úszik a végén, akkor ott is aranyat nyerünk, de érthető, hogy ő a 200 gyorsra tartalékolt. Ha jól számolom, akkor a legjobb ötben benne kell lennünk majd a klubok közötti pontversenyben.  Végül ami pedig Szabó Feltóthy Esztert illeti, neki a 200 hát megnyerése kötelező feladat volt, és pozitívum, hogy ezt szépen meg tudta oldani, így bizonyította az Eb után most is, hogy rászolgált a szövetségi kapitány bizalmára.
Lőrinczi György, edző: 
- Remek országos bajnokság volt, hiszen az élmezőnyben végzett a Vasas úszószakosztálya. A versenyzőim közül volt akinek a jó szereplés, volt akinek a részvétel, tapasztalatszerzés volt a fontos, de mindenkire nagyon büszkék vagyunk Bodó Kittivel. Gyurinovics Fanni négy arany, három ezüst és egy bronzéremmel zárt, remek egyéni csúcsokat úszva, és megmutatva, hogy az olimpia óta is jó úton járunk.  Gyurinovics Lili ifiként nyert három aranyat, két ezüstöt és egy bronzot a váltókkal, a gyorsúszó-számokban pedig egyéni csúcsokkal is gazdagodott, illetve döntős tapasztalatokat szerzett. Bujdosó Zsombor és Cserfalvi Olaf pedig szintén ifiként értek el remek időket, egyéni csúcsokat, és lehettek ott döntőkben a felnőttek között. Néhány nap pihenő után edzőtáborban folytatjuk a munkát, mert nincs megállás!
Gyurinovics Fanni:
- Igazából minden egyéni számmal elégedett vagyok, ötven és kétszáz gyorson is jó idővel tudtam második lenni. A száz gyorsot pedig nagyon szerettem volna megnyerni, ami sikerült is, igaz nem jött ki az ötvenkettővel kezdődő idő, viszont utána váltóban megmutattam, hogy arra is képes vagyok. A végére azért elfáradtam nagyon, főleg, hogy utolsó nap kellett leúsznom a kétszázat, ami a legkeményebb szám. A váltók kapcsán pedig nagyon jól össze tudtunk dolgozni, ennek köszönhető a sikerességünk.
Szabó-Feltóthy Eszter:
- Nem volt egyszerű a helyzetem, mert az Eb után három napig karanténban voltam, miután hazaérkeztünk. A 200 hátban még bőven maradt, szerintem okosabban is fel tudom majd a jövőben építeni az úszásomat, de az mindenképpen pozitív, hogy egy jó versenyből győztesen tudtam kijönni. A váltók közül a 4x200-as volt az, ami igazán meglepetést okozott, de ahogy verseny előtt számolgattunk, rájöttünk, hogy akár nyerhetünk is. Fontos volt, hogy György Réka haza tudott jönni erre a versenyre, igazi kulcsember volt, nagyon élveztem a közös versenyzést a többiekkel. Szerintem fontos, hogy megmutattuk, hogy a Vasast nemcsak egyéni úszók alkotják, hanem csapatként is erősek vagyunk. Számomra mostantól a decemberi világbajnokság van fókuszban, amit már nagyon várok. 

Hirdetések