Gy. Szabó Csilla, 2021.10.26. | Curling

Az Európa-bajnokságra készülő Vasas Nők együttese hasznos tapasztalatokkal tért haza Lettországból, a World Curling Tour tukumsi állomásáról. A csapat edzője, Jakab Zoltán szerint, curlingezőinkben ég a bizonyítási vágy, ami az Eb-rajtig szükséges munka elvégzését is megkönnyíti.

A World Curling Tour lettországi állomásán lépett jégre a hétvégén a Vasas Nők ob-győztes csapata. A november végi Európa-bajnokságra készülő együttes számára ez volt az első nemzetközi megméretés hazánk színeiben, s számos értékes tapasztalattal szolgált. A Szentannai Ágnes, Szekeres Ildikó, Joó Linda, Nagy Lola Olimpia és Nagy Gyöngyi összeállítású együttes összesen öt mérkőzést játszott, amelyből kettőt megnyert, hármat pedig elveszített. A C csoportban, amelynek végül negyedik helyén végeztek, brit, cseh, litván, lett és lengyel curlingesekkel mérték össze tudásukat.

A csapat edzője, Jakab Zoltán a közelgő Európa-bajnokság tükrében értékelte játékosai teljesítményét, amelyet a meghívásos igen rangos viadalon nyújtottak.

„Hozzánk hasonló, vagy magasabb szinten álló együttesek ellen játszottunk, ami a lehető legjobb felállás volt számunkra az Eb előtt – mondta Jakab Zoltán, az A csoportos szereplés kivívására törekvő magyar válogatottat adó Vasas Nők mestere, hazaérkezésüket követően. – A célunk egyértelműen a legjobbak között szereplés jogának kiharcolása, amely ugyan sikerült már magyar együttesnek, ám az A csoportban eddig senki sem tudott megkapaszkodni, s így a vb-részvételre sem volt eddig esélyünk. A lettországi tornán éppen az volt a jó, hogy az ellenfeleink között ott voltak a lengyelek és a lettek is, akik szintén Eb-résztvevők. A mérlegünk összességében ugyan negatív lett, ám én mindenképpen pozitívan értékelem ezt a hosszú hétvégét, mert világosan meghatározta számunkra azokat a pontokat, amelyeken a hátralévő kevesebb, mint egy hónapban dolgoznunk kell.”

A torna során a lengyel és a litván csapat ellen sikerült nyernünk, előbbit 5-3-ra, utóbbit pedig 8-5-re verték a Vasas curlingezői. Jakab Zoltán szerint azonban mind az öt mérkőzés igen magas színvonalú volt és számos tanulsággal szolgált. A koncentrációban például mindenképpen fejlődniük kell sportolóinknak, ezen a téren ugyanis voltak kisebb megingásaik a mérkőzések folyamán. Ami pedig a technikai kérdéseket illeti, a tornán az is kiderült, melyeken kell még csiszolgatniuk az Eb-ig hátralévő időszakban.

„A mérkőzések előtti csapatonkénti két dobás egy speciális rangsort ad, a „Draw Shot Challenge”-t (DSC), amely egy későbbi egyenlő állásnál lehet döntő. Ezeknél különösen nagy figyelemre van szükség, amit még mindenképpen gyakorolnunk kell. A másik igen fontos kérdés, a különböző jégfelületek pontos felismerése, és az ahhoz való alkalmazkodás. A mi sportágunkban néhány perc áll csak rendelkezésre a pálya megismerésére, amely nemcsak helyszínenként, de napról napra is változik. Ennek gyakorlásában sokat segít, ha idegen jégen játszhatunk, ezért volt különösen fontos a hétvégi túra, s ezért is örülünk annak, hogy két hét múlva Észtországban is szívesen látott vendégek leszünk a világkupa-sorozat tallini állomásán” – összegezte a legfontosabb tapasztalatait Jakab Zoltán, aki semmiképpen sem szeretne az Európa-bajnokság előtt jóslásokba bocsátkozni, ám azt már most határozottan kijelentheti, hogy a magyar válogatottként fellépő Vasas Nők együttesének ott van a helye a feljutásért játszó csapatok között, és komoly esélye van arra, hogy az A csoportos szerepléshez szükséges első két hely valamelyikét megszerezze. Biztos azonban most még ebben nem lehet, hiszen a curlingben ritkán érvényesül a szigorúan vett papírforma. A mérkőzések sorsát gyakran a legapróbb koncentrációs és technikai hibák döntik el, s ezek a legtöbb esetben a pillanatnyi formán és a körülményeken múlnak.

A tűz azonban kétségtelenül ott lobog a Vasas Nők valamennyi játékosában, Jakab Zoltán szerint pedig ez az egyik legfontosabb összetevője a sikernek.


Hirdetések