Gy. Szabó Csilla, 2021.10.20. | Karate

A horvát és a lengyel nyílt nemzetközi bajnokságról egyaránt éremmel térhettek haza karateszakosztályunk versenyzői.  Előbbin Ádám Vivien léphetett fel az U13-as leánymezőnyben a dobogó harmadik fokára, utóbbin pedig Klement Kármen a női -50 kilogrammos kategóriában szerzett bronzérmet.

A Vasas kiemelt versenyzője, Klement Kármen az egy héttel korábban, Horvátországban megrendezett rijekai tornán nem tudta kihozni magából a maximumot, lengyelországi teljesítménye azonban azt mutatja, hogy nagyon gyorsan és eredményesen talpra tudott állni.

„Ilyenkor mindig magamban keresem a hibát, talán ennek is köszönhető, hogy így összeszedtem magam, és Lengyelországban ismét igazán jó formában voltam – jelentette ki Klement Kármen a hétvégi viadallal kapcsolatban. – Nagyon nehéz ágon voltam, pont az ellen a német, Hubrich Shara ellen kezdtem, akitől az Európa-bajnokságon kikaptam s ott második lett. Ennek ellenére végig nagyon jól tartottam a mérkőzést, fejbe is rúgtam, amire sajnos nem kaptam pontot. Ezt követően egy testrúgással szerezte meg a vezetést, s bár próbáltam visszahozni a meccset, ez nem sikerült, s három-nulla lett a végeredmény. Ám ahogy ő nem állt meg a későbbi végső győzelemig, én sem a vígaszágon, amelyen valamennyi meccsemet megnyertem. Az ukrán Kmit Solomiyát többször is sikerült fejbe, illetve testre rúgnom, megdobnom, de pontot nem kaptam ezekért az akciókért, ezért végül bírói ítélettel győztem. Ezt követte a Rónai Lili elleni meccs, amelyen két jó ütéssel sikerült pontot szereznem, s ezzel meg lett a bronzérem is. A jó szereplés és a jó eredmény különösen annak fényében nagy öröm a számomra, hogy Rijekában nagyon sokat hibáztam. Szerencsére valamennyiből tanultam.”

Kármen edzője, s egyben karateszakosztályunk igazgatója, Egri Tamás értékelésében a Budapest Opent és a Premier League K1-sorozat moszkvai állomását is fontosnak tartotta megemlíteni, hiszen így áll össze tanítványa őszi szereplése. Az orosz fővárosban nagyszerűen teljesített, értékes ötödik helyet szerzett a rangos világversenyen:

„Rijeka miatt picit hullámzónak érzem ezt az őszt, bár még ezzel együtt is egyértelműen túlsúlyban vannak a pozitív elemek. A budapesti jó formát, még jobb követte Moszkvában, s Lengyelországban is maradéktalanul elégedett voltam Kármen szereplésével. Most aktív pihenés következik, ami azt jelenti, hogy az edzésekre fordítjuk a figyelmünket. Csiszolgatunk a technikáján is, a dobások terén például ismét számíthatunk a Vasas judosainak segítségére. Januártól szeretnénk újból jó formában kilépni a nemzetközi porondra.”


Ádám Vivien és Egri Tamás a rijekai bronzéremmel

A másik bronzérmet, egy héttel korábban, Rijekában szerezte meg Ádám Vivien a tizennégy éven aluliak mezőnyében. A fiatal versenyző számára azonban nem csupán a szépen csillogó medál miatt maradt emlékezetes a részvétel:

Életemben először szüleim nem kísértek el, így kizárólag a csapatra és társaimra, és természetesen edzőmre, Egri Tamásra számíthattam. Pedig egy ilyen viadal mindig sokkal több izgalmat tartogat, mint egy hazai. Ráadásul rajtam kívül egyetlen magyar lány volt a mezőnyben. Nem ismertem őket, sem a szokásaikat, sem az erősségeiket vagy gyengeségüket. A sorsolás úgy hozta, hogy valamennyi ellenfelem horvát volt. Az első meccsem jól sikerült, a második után viszont nagyon szomorú lettem, mert úgy éreztem, hogy fogható lett volna. A harmadik azonban felejthetetlen lett, nem érdekelt sem az idő, sem a velem szemben álló ellenfél, csak mentem előre a pontokért és a győzelemért. Nemcsak magamnak, de a többieknek is bizonyítani szerettem volna a tudásomat. Boldog vagyok, hogy sikerült megnyernem a bronzcsatát, ebben nagy rész volt a csapatnak is, amely szinte egy emberként szurkolt nekem. De a bemelegítésben és a felkészülésben is mindenki sokat segített, különösen Tamás. Legközelebb még többet beleadok, hogy az az arany is meglegyen.”

Lengyelországban több karatékánk is tatamira lépett, köztük Mérő Bálint, aki az U21-es formagyakorlatosok között végül az ötödik helyen végzett. Egri Tamás szerint a kontinens közel kétszáz klubjából érkező, kétezres mezőny valamennyi kategóriájában magas színvonalú küzdelem folyt, így Bálint helyezése is jó formájának volt köszönhető. Ugyanebben a kategóriában Csicsay Gergely is sikerrel vett több fordulót is, ám ezek sajnos nem vezettek helyezéshez.

„A bemelegítésem nagyon jól sikerült, a felnőttek között ez még nem hozott igazi áttörést, saját korosztályomban azonban már nagyon jól felpörögtem – idézi fel a lengyelországi eseményeket Mérő Bálint, aki az U21-es mezőnyben kijavította a korábban elkövetett hibák nagy részét, s végül nagyon jó versenyzéssel az ötödik helyen zárt. – Most igen vegyes érzelmek vannak bennem, hiszen a balszerencsés Budapest Open, valamint a gyengén sikerült Croatia Open után Lengyelországban éremmeccset tudtam vívni, ez egyértelműen siker a számomra.”

Legfiatalabb versenyzőnk, a mindössze tizenkét esztendős Sarkadi Sebestyén, a két évvel idősebbek mezőnyében állta meg a helyét.

„Az idei évből hátra lévő időszakban most a szakosztályon belül folyó szakmai munkára fogunk koncentrálni, a versenyzők tudását igyekszünk egyre jobban elmélyíteni, a fiataloknál pedig sikeresen letenni az alapokat. Nagy öröm számunkra, hogy sportolóink száma gyakorlatilag különösebb veszteség nélkül visszaállt a koronavírus-járvány előtti időszakra. Ennek köszönhetően valamennyi korosztályban és kategóriában jókedvűen és céltudatosan folytatódik a felkészülés” – adott gyors szakosztályi helyzetjelentést a lengyelországi viadal értékelésének végén Egri Tamás.


Hirdetések