Jenkei Dániel, 2021.10.05. | Vívás

A vészterhes covidos szezon után ismét fogadnak vívópalántákat a Vasas vívószakosztályával együttműködő iskolák, és erre bizony szükség is van, hiszen Szilágyi Áron történelmi sikere után megnőtt az érdeklődés a klub és a sportág iránt.

A Vasas SC vívószakosztálya immár évek óta elsősorban a Pasaréti Sportcentrum közelében lévő iskolák lehetőségeit kihasználva tud lehetőséget biztosítani a kezdő tanfolyami csoportokat, hiszen a Kovács Pál Vívóterem folyamatosan maximális kapacitáson működik a létszámot tekintve.

- A rendszer lényege, hogy az edző kimegy a partneriskolába, és annak tornatermében tartja meg a foglalkozást, majd visszatér a vívócsarnokba és ott folytatja a  munkáját, ezért is szükséges, hogy ezen intézmények könnyen és viszonylag gyorsan megközelíthetőek legyenek. Az iskolákban lehetőség van arra, hogy nem csak az adott iskola tanulói, hanem külsősök is részt vegyenek a tanfolyami képzésben. Ez egy évig tart, és ezt követően irányítjuk a tehetséges vívópalántákat a Kovács Pál Vívócsarnokba – világította meg az iskolai vívás működési mechanizmusát Dr. Boros György szakosztály-igazgató.

 


És hogy miért érintette ezt a területet különösen érzékenyen a koronavírus-járvány?

- Sajnos a járványhelyzet nem tette lehetővé, hogy az elmúlt másfél évben az iskolákban megjelenjünk és a szokásos módon beindítsuk a tanfolyami csoportjainkat, tekintettel arra, hogy külsősöket nem engedtek be oda, sőt voltak olyan időszakok, amikor maga az oktatás is szünetelt. Mindez rányomta bélyegét a kezdőcsoport létszámára, az elmúlt évben mindösszesen 25-30 kezdőcsoportosunk volt, akiket a vívóteremben fogadtuk, amikor egyáltalán volt lehetőség számukra az edzések látogatására – tette hozzá Dr. Boros György.

2021 szeptemberétől azonban örömteli változás, hogy az iskolai programok ismét újra tudtak indulni párbajtőr - és kardszakágban is, méghozzá immár összesen hét tanintézményben. Ezek a Szabó Lőrinc, a Bocskai, a Fillér Utcai, a Budenz József, a Kodály Zoltán, a Diana utcai és az Európai-Osztrák Iskola.

Érdekesség, hogy a magyar bajnok párbajtőröző Nagy Dávid az Osztrák Iskola növendéke volt, tehát innen a kapcsolat, vagy a szintén országos bajnok Bányai Zsombor is említhetjük, aki a Bocskai-iskolában kezdett el vívni.

- Mindezekből is világosan látszik, hogy az iskolai vívás fontos szerepet játszik a szakosztály utánpótlás-nevelésében. Persze természetesen Szilágyi Áron nagyszerű tokiói sikere is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az elmúlt év szerényebb számú érdeklődése és lehetőségei után idén szeptemberben a fent említett iskolákban közel 100 fő kezdte a vívósportággal való ismerkedést – mondta el Dr. Boros György.

Az alapok tehát rendben, az operatív szakosztályvezetés munkáját pedig immár két olimpiai bajnok, Szilágyi Áron és Szász-Kovács Emese segíti elnökként és társelnökként, így a minden adott ahhoz, hogy a következő olimpiai ciklusban is kiemelkedő eredményekkel örvendeztesse meg a szakosztály a Vasas családot.
 

 

És ha már következő olimpiai ciklus, számos Vasas-versenyzőt találunk a Magyar Vívó Szövetség által kihirdetett friss, 2021/22-es válogatott keretekben is.
Férfi kardban Szilágyi Áron, Rabb Krisztián és Galgóczy Tamás került be.
Férfi párbajtőrben Koch Máté, Bakos Bálint, Nagy Dávid, Bányai Zsombor és Nagy Marcell. 
Női kardban Katona Renáta és Záhonyi Petra.
Női párbajtőrben Szász-Kovács Emese és Kardos Edina.
A junioroknál férfi kardban Vigh Benedek, férfi párbajtőrben Hamilton Meike Jonatán. Női kardban Missurai Pálma, Báthory Kata, Spiesz Anna, Beviz Dorottya. Női párbajtőrben Fekete Bosziljka, Gálfalvy Réka és Tóthmátyás Zsófia.

A kadetoknál férfi kardban Dallos Benedek és Bíró Huba. Női kardban Spiesz Anna, Bognár Liza, Domonkos Emese és Bende Barbara. Női párbajtőrben pedig Fábián Kamilla.
 


Szezonkezdet

Egyes korosztályokban pedig már el is indult a szezon, nézzük a szeptemberi vasasos eredményeket
 

2021. szeptember 25.  Budapest – Kadet férfi/női kard MK1.
Kadet férfi kard:
3. Monori Mátyás (edző: Kósa Miklós)
7. Bíró Huba (edző: Riba Ferenc)

Kadet női kard:
1. Bognár Liza (edző: Sárközi Gergely)
3. Bende Barbara (edző: Riba Ferenc)
3. Csonka Dorottya (edző: Kósa Miklós)


2021. szeptember 26.  Budapest – Újonc fiú/leány kard Budapest Bajnokság

Újonc férfi kard:
7. Gauland Kristóf (edző: Kósa Miklós)

Újonc leány kard:
1. Kovács Adél (edző: Pinkóczi Ferenc)

 

2021. szeptember 26. Budapest – Junior férfi/női párbajtőr MK 1.

Junior férfi párbajtőr:
3. Gutierrez-Sarabia Nicholas (edző: Halla Gergely)
3. Hamilton-Meike Jonathan (edző: Fridvalszky Ádám)

Junior női párbajtőr:
3.Balogh Bella (edző: Halla Péter, Halla Gergely)


Hirdetések