Gy. Szabó Csilla, 2021.09.23. |

Értékes világranglista-pontokért utazott Szerbiába Lágler Kristóf a Vasas sífutója, s nem is tért haza üres kézzel. Négy síroller viadalon indult, s egy első, egy harmadik és két negyedik helyezéssel gazdagodott. A jó szereplésnek köszönhetően az olimpiai A-szinten belülre került.

A jelenleg érvényes pontszámítások alapján a FIS hivatalos siroller versenyek is beszámítanak a sífutó világranglistába, márpedig Kristóf fő profilja mégiscsak a havas szám, így most is alig várja, hogy megkezdődjön a „valódi” téli szezon.

„A szerbiai pálya kialakítása igen előnyös volt a számomra. Végig enyhén emelkedett, „párosbot”-technikával remekül lehetett haladni. Mivel tizennyolc éven át versenyszerűen kajakoztam, s kiegészítő sportágként egy éve ismét jobban nekifeküdtem a nyári vízi edzéseknek, a kevésbé technikás, de komolyabb erőkifejtést igénylő pályavezetés pont jó volt nekem” – indokolta szerényen Lágler Kristóf hétvégi sikerét, aki azt is elismerte, hogy sosem tudott olyan profi szellemben készülni a versenyekre, mint az utóbbi egy évben. Ebben nagy szerepe van annak, hogy a fiatal sportoló egy olyan kutatási programon dolgozik pillanatnyilag, amelyhez kajakos edzéseken kell résztvennie, s így az Építőkben lapátoló Lágler, nyáron lelkesen látogatta Bauer Gyula csoportját a Lágymányosi Spariban, az őszi időszakra pedig a KSI Serdülő-ifi csapatához csatlakozott. Mitöbb, hosszabb távokon még versenyeken is indult.

fendi outlet shop

„A mi sportágunk nagyon magányos, hiszen gyakorlatilag felnőtt sífutók csak ketten vagyunk Kónya Ádámmal, s három biatlonos szokott néha csatlakozni hozzánk a versenyeken – mutatja be a sportág hétköznapi nehézségeit Lágler Kristóf. – Az edzéseimhez adott hatalmas motivációt, hogy ismét csapatba kerültem, még akkor is, ha ez egy kajakos csoport. Ennek köszönhetően a nyári felkészülésem sokkal jobban sikerült, mint korábban. S bár eddig is rendesen elvégeztem a sírolleres feladataimat, a jó közeg azért hatékonyabbá tette a fizikális felkészülésemet.”


Kristóf alig várja, hogy végre igazi havon versenyezhessen

Márpedig Kristóf rövidtávú célja egyértelműen a februári pekingi téli olimpia, amelyen a magyar sífutók számára egyetlen kvóta áll rendelkezésre. Erre mindössze öten pályáznak, ám a Vasas sportolója szerint Kónya Ádámnak van a legnagyobb esélye arra, hogy ezt meg is szerezze.

„Természetesen mindent megteszek azért, hogy végül én legyek a befutó, de a papírforma Ádám mellett szól. Éppen ezért hosszútávon inkább a folyamatos fejlődésben hiszek, hogy minden nappal, héttel, hónappal jobb legyek korábbi önmagamnál. Ennek lemérésében pedig a világranglista a legjobb segítség, hiszen többé-kevésbé pontosan mutatja a teljesítményünket. Egyébként Szerbiában is együtt voltunk Ádámmal, mert a rivalizáció ellenére jó barátok vagyunk, és mind a ketten értékes pontokat gyűjtöttünk, amelynek köszönhetően az olimpiai A-szinten belülre kerültünk. Tisztelem az eddigi eredményeit, és a teljesítményét, s örültem neki, hogy tavaly nyáron többször tudtunk együtt készülni. Sajnálom, hogy idén erre csak egy edzőtábor erejéig volt lehetőségünk, mert a közös munka engem is jobb teljesítményre sarkall” – beszél terveiről Kristóf, aki elsősorban sífutónak tartja magát, s alig várja, hogy ismét hóra állhasson. Sajnos erre itthon egyre kevésbé van lehetősége, Galyatetőn ugyan szokott elegendő hó esni, ám a talaj egyre kevésbé alkalmas az igazi versenyzéshez. Éppen ezért a téli szezon nagyrészét külföldön töltik, s gyakorlatilag a versenyek helyszínén tartják az edzéseiket. Tavaly a járvány miatt kevesebb viadalt rendeztek, ekkor többnyire Ausztriában állomásoztak. Idén októberben magaslati edzőtáborba vonulnak a spanyolországi Sierra Nevadába, ahol az évnek ebben a szakaszában még csak szárazföldi edzésekre lesz lehetőségük, ám azt Európa egyik legmagasabb pontján tehetik.

A magyar sífutók 18 hónapos olimpiai kvalifikációs időszaka január 16-án zárul, Holló Miklós tanítványa pedig azon lesz, hogy a klasszikus „distance”, illetve a szabadstílusú sprintszámban a három legjobb FIS-pontátlag az övé legyen. Ehhez pedig nem is lehetne ideálisabb motivációs erő, mint a szerbiai sikerek.


Hirdetések