Gy. Szabó Csilla, 2021.07.28. | Tenisz

A Vasas Körmöczy Teniszakadémia két reménysége, Nemcsek Gréta és Sávay Zalán sikeresen menetel tovább a nemzetközi porondon. Előbbi az U12-es korosztály nem hivatalos csapat Európa-bajnokságának selejtezőjében képviselte hazánk színeit Csehországban, utóbbi pedig Szabadkán nyert hármas kategóriájú U16-os Tennis Europe-viadalt az elmúlt héten.

A Nemzetek Tornájának selejtezőjében a magyar leányválogatott Svájccal, Észtországgal és Moldáviával mérte össze tudását a csoportmeccsek során, majd az ottani harmadik helyezésének köszönhetően a rájátszásban az ötödikért játszhatott Fehéroroszország ellen. Az utolsó találkozót végül 2-1-re nyerték, amiben nagy szerepet játszott, hogy Gréti hozta az egyéni meccsét, majd Kálmán Luca és Mihálka Anna párosa is megnyerte a mindent eldöntő utolsó találkozót. A válogatott a nyolcas fináléba ugyan nem jutott be, de Észtországot és Fehéroroszországot sikerült legyőznie, és a Vasas teniszezője is két egyest hozott a négyből.

„Az első és a negyedik meccsen, amelyeket megnyertem, nagyon jó játszottam – idézi fel a Rakovnikban töltött napokat Nemcsek Gréta. – A moldáv lány elleni harmadikat viszont kicsit elkapkodtam, a játékot sem éreztem túl jól. Minden országot a legjobb három teniszezője képviselte, ezért színvonalában még egy első kategóriás nemzetközi viadalnál is erősebb volt. A sorsolásunk nem volt túl rossz, jól is játszottunk, sajnáltuk, hogy nem tudtunk előrébb végezni. Szerintem az utolsó találkozón tanultam a legtöbbet, amihez a csapatot elkísérő Marosi Katalin hasznos tanácsai is nagyban hozzájárultak. Azt kérte, ne engedjem, hogy az ellenfelem diktálja a játékot, ragaszkodjak a saját elképzeléseimhez és stílusomhoz, amit sikerült is megvalósítanom. Az első szett végén, második elején sok fonákból nyestem a labdát ellenfelemnek, amivel egyáltalán nem tudott mit kezdeni. Ebből is látható, hogy nagy volt a taktikai csata a pályán. Összességében nagyon jól éreztem magam, a csapatunk is összeszokott, és természetesen sok hasznos tapasztalatot szereztem az európai élmezőnyben.”


Nemcsek Gréta (bal szélen) az U12-es leányválogatott tagjaként Rakovnikban, Kálmán Luca, Mihálka Anna és a szövetségi edző, Marosi Katalin társaságában

A Vasas tizenkét esztendős játékosa párosban ugyanakkor igen kritikusan fogalmazott önmagával szemben, szerinte az első Svájc elleni találkozót is megnyerhették volna, ha helyette Kálmán Luca játszik Mihálka Anna oldalán. Még akkor is, ha nagy csatában (7:6, 2:6, 11:9) veszítettek csupán, tehát párosban is remekül helytállt.

Gréti nevelőedzője, szakosztályunk vezetője, Bocskay József szerint a korosztályos kontinensviadal mindig tökéletes értékmérő, az eredmények pedig azt mutatják, tanítványa nemzetközi szinten is felveszi a versenyt az U12-es mezőny élvonalával:

„Nagyon fontosnak tartom, hogy Gréti jó élményekkel tért haza Csehországból, hiszen ebben a korban még az az egyik fő célunk, hogy a játékos az élete szerves részének tekintse a teniszt, szeresse és élvezze azt, amit csinál. Így tudjuk őt hosszútávon is megtartani, hiszen a munka, amit el kell végezni, az minden csak nem szórakoztató, az idő múlásával pedig egyre több és több lesz. Ez egy jó kis válogatott, a lányok jól érzik magukat együtt, a meccseken pedig sokat tanultak. Gréti esetében most az a célunk, hogy állandósítsuk helyét a nemzetközi mezőnyben, tartsuk ezt a jó szintet, s innen apránként építkezve lépjünk feljebb és feljebb.”

Ezen a nehéz úton már jóval előrébb jár Sávay Zalán, aki Grétihez hasonlóan fedett pályás ob-t nyert korosztályában az év elején, s most ő is nemzetközi meccsekkel készült a jövő héten Pécsett kezdődő országos bajnokság U16-os küzdelmeire. Nem is akárhogyan, hiszen a korábbi döntők és elődöntők után, a múlt héten tornagyőzelmet ünnepelhetett Szabadkán.

„Az eredmény szempontjából nagyon sima volt a sorozat, az az igazság, hogy kifejezetten jól ment a játék, nagyon összeszedetten és határozottan játszottam – beszél a szerbiai viadalról Sávay Zalán, aki párosban a szintén Vasasos Pálfi Zoltánnal indult, ám nem sok szerencsével, hiszen már az első fordulóban búcsúzni kényszerültek. Nem így egyesben. – A döntő volt egyedül nehéz Mateja Gojkovic ellen, különösen azért, mert nagyon sokan drukkoltak neki. Lehettek vagy ötvenen az igencsak hangos hazai szurkolók, és én nem szoktam meg, hogy ilyen népes közönség előtt játszak. Egyébként a legjobb nyolc között ő búcsúztatta három szettben Pálfi Zolit, úgyhogy kicsit érte is visszavágtam. Szerencsére a körülmények nem tudtak megzavarni, s végül szett veszteség nélkül nyertem a tornát. Az elmúlt néhány hétben fizikálisan nagyon jól éreztem magam, kifejezetten robbanékony lettem a pályán. De ez mit sem ért volna a stabilitás és a jó szervák nélkül. Örülök, hogy így összeállt a játékom. Ez kifejezetten jó jel az ob előtt, s egyáltalán nem feszélyez, hogy januárban is én nyertem, tehát az esélyesek közé tartozom. Inkább feldob a lehetőség és extra önbizalmat ad, hogy egyszer már megcsináltam.”


Sávay Zalán a győztesnek járó trófeával Szabadkán 

Bocskay József szerint Zalán valóban biztató fejlődésen ment át az utóbbi hónapokban, amit időszakonként a jó eredmények is alátámasztanak. A szakember szerint azonban nekik is profibb szemléletet kell képviselniük a jövőben a versenyekre való kísérés terén, még akkor is, ha ez utóbbiban pillanatnyilag a többi magyar klub sem jeleskedik. Zalán továbblépéséhez is egyre komolyabb háttérre van szükség, amelyben biztató elem a korábbi sikeres korosztályos játékos Kovács Márk érkezése, aki edzőként és szparing partnerként egyaránt aktívan bekapcsolódott a tizenhat esztendős játékos felkészítésébe.  


Hirdetések