Jenkei Dániel, 2019.09.23. | Klub

Az Illovszky-stadionban búcsúztunk el a Vasas történelmének legsikeresebb labdarúgójától.

A család és a Vasas Sport Club által szervezett hétfő esti megemlékezésen a múlt és a jelen labdarúgói, egykori játékostársak, játékosok, szurkolók és barátok búcsúztak Berendy Páltól.

A Illovszky-stadion Baróti-termében az elhunyt legendánk fotója és a koszorúk mellett Berendy Pál személyes tárgyai és emlékei voltak kiállítva.

Volt mire visszatekinteni, hiszen Berendy Pál játékosként a Vasassal öt bajnoki aranyérmet nyert: 1957-ben, 1961-ben, 1962-ben, 1965-ben és 1966-ban, de még az 1977-es elsőségben is volt szerepe Illovszky Rudolf segédjeként. Emellett 1955-ben tagja volt az első kupagyőztes csapatnak, 1956-ban, 1957-ben, 1962-ben és 1965-ben pedig Közép-európai Kupát nyert. Tiszteletére szektort neveztek el róla az új Fáy utcai stadionban.

A sikerek jelképei mellett a Puskás Intézet jóvoltából láthattuk a hétfő esti eseményen Berendy Pál edzői igazolványát és egy korabeli sportszerűségi díját is. Merthogy Berendy Pál hiába volt kőkemény játékos a pályán, 382 NB I-es és 24 válogatott fellépése során egyetlen egyszer sem állították ki.

Markovits László, a Vasas Sport Club elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd elsőként az Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Dr. Izsó Ignác mondott búcsúbeszédet, aki a Vasasban játékosa volt az elhunytnak. 

Elhangzott, hogy Berendy Pál és a Vasas egymás nélkül szinte értelmezhetetlenek, Berendy minden idők egyik legjobbja volt a klubban, több mint 500 meccset játszott piros-kékben, és keménysége mellett remek futballista volt. Emellett Berendy Pál, Bundzsák Dezső vagy éppen Illovszky Rudolf olyan morális erővel bírtak, amely a legnehezebb időkben is segített tovább élni a Vasasnak.

Végül az idén júliusi stadionavatót idézte fel Izsó Ignác, ahol boldogságot és megnyugvást látott Pali bácsi szemében.

Dr. Puskás Lajos a Vasas nevében szólt a gyászolókhoz: "Palikám, Ihász Kálmán után most Te hozol igen nehéz helyzetbe, pedig a pályán mindig Ti voltatok a védők, akik kisegítettetek minket csatárokat." - kezdte beszédét. Majd elmondta, hogy Berendy Pál a legszívósabbak, a legszorgalmasabbak és a legalázatosabbak közé tartozott, aki soha nem adta fel. 

Végül Berendy Pál unokája mondott személyes mondatokat a legjobb nagyapáról, aki mindent alárendelt a családjának, és aki az utánpótlás-nevelésben találta meg élete értelmét késői éveiben.

Berendy Pál előtt tisztelegve koszorút helyezett el a Vasas SC, a Vasas FC, a Vasas Kubala Akadémia, a Vasas Szurkolói Klub, az Armata, és Orbán Viktor miniszterelnök is koszorút küldött.


Hirdetések