Dobos Sándor, 2019.02.11. | Természetbarát

A 2018-as év is tartalmasan telt a Vasas SC természetbarát szakosztályának tagjai számára.

Nemrégiben összegezte az elmúlt évet a szakosztály, melynek 250 fős tagsága van már, ők azok, akik a Magyar Természetjáró Szövetségnél is igényelték a tagságot. 2018-ban 545 túranapot teljesítettek a tagok, méghozzá mindent összevetve 4108-an, ez a 19 túravezető lelkes munkájának köszönhető.

29 autóbuszos túrán vehettek részt a tagok, a szokásos hazai helyszíneken túl (amelyek az ország minden területét érintették) május végén, június elején Csehországban és Ausztriában, augusztusban Szlovákiában, szeptember elején Olaszországban jártak a természetbarátok, ezek több napos túrák voltak, amelyekből hazai terepen sem volt hiány.

A hagyományoknak megfelelően folytatódtak a vasárnapi budai sétatúrák is, amelyek rendre a Széll Kálmán térről indulnak, 9 órakor. Különösen lelkes törzsgárda alakult itt ki, akik az időjárási viszonyokat zárójelbe téve teljesítik az adott sétát. Több túravezető is vállalt múzeumi sétákat, 53 alkalommal vettek részt a szakosztály tagjai városnézésen vagy múzeumlátogatáson, merthogy erre is mutatkozik igény.

Többen is részt vettek a jelvényszerző túrákon (Országos Kék Túra, Dél-Dunántúli Kék Túra), mint ahogyan a szakosztály saját szervezésű túramozgalmai is népszerűek, így a Pálos Kolostorok, a Szentkutak, a Templomromok, a Zsidó emlékhelyek, a Gályarab prédikátorok, a Nemzeti Kincseink Kupa és a További templomromok mozgalom.

Október 7-én, utoljára, 20. alkalommal rendezte meg a szakosztály a Vasas 25 és Vasas Maraton teljesítménytúrákat. A huszadik évforduló alkalmából Vasas-kupát kaptak azok, akik a 10. és a 20. rendezés között legalább 9 alkalommal részt vettek a túrán, nyolcan érdemelték ki a kupát ennek megfelelően.

Januárban, júniusban, novemberben (kétszer) és decemberben is szerveztek emléktúrát a magyar természetjárás nagy alakjai tiszteletére, ahol klubunk is képviselte magát. A Vasas természetjárói a Pilisben koszorúztak Lenkó Ede emlékművénél, halálának 100. évfordulója alkalmából, emléktúrát szerveztek Bordás Lajos születésének 100. évfordulójára. A Halottak napi megemlékezést a Makkosmária melletti Magaskőnél tartották, míg az I. világháborúban elhunyt turisták emlékére az MTSZ és a Kinizsi Turista Egyesület által szervezett túrán vettek részt a mátrai Saskőnél. Decemberben elején aztán a János-hegyi nyeregben Szántó Gyulára emlékeztek, ő 1958-ban nagyon sokat tett a szakosztály megújításáért, működésének újraindításáért.

Említést érdemel még, hogy a Vasas SC vezetőségével remek a szakosztály kapcsolata, ennek szellemében is kapott Életmű-díjat május végén, a klub közgyűlésén Jelitai Vilmosné.

Az 1. negyedéves túraprogram itt érhető el.


Hirdetések