Gy. Szabó Csilla, 2024.05.15. | Curling

Értékes bronzéremmel tért haza a World Curling Tour szerbiai állomásáról a Joó Linda, Kárász Raul (Vasas, UTE) vegyes páros. A Ferenci Baján oldalán jégre lépő fiatal játékosunk, Szurmay Emma ugyanakkor a hatodik helyen végzett. Mindkét egység esetében a tapasztalatszerzés volt a legfontosabb cél az idény utolsó versenyén.

A curlingesek világkupa-sorozatának hétvégi, belgrádi állomásán két magyar vegyes páros is indult, s mindkettőben volt Vasas-játékos, Joó Linda, valamint Szurmay Emma személyében. A csapatot két szakemberünk, Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán kísérte el a szerb fővárosba, ahol olyan mezőny gyűlt össze, amely leginkább szolgálta a duók szakmai fejlődését.

A Joó Linda, Kárász Raul vegyes páros idén alkult ki, s eddig csak hazai versenyeken indult. Miután a duónak és edzőiknek hosszútávú terveik vannak, időszerű volt, hogy az idény végén nemzetközi viadalon is megméressék magukat. S bár még igencsak a közös út elején járnak, Joó Linda szerint kifejezetten biztatóan sikerült első külföldi szereplésük.

„Úgy éreztem belülről, hogy kifejezetten jól működtünk együtt, bár kell még idő ahhoz, hogy valóban összeszokjunk – osztotta meg honlapunkkal szerbiai tapasztalatait Joó Linda. – Az eredmény szempontjából ugyan lehetett volna picit jobb is, nem voltunk messze a döntőtől, de első közös próbálkozásnak azért egy bronzérem sem rossz. A kommunikáció terén még elég sokat kell javulnunk, ugyanakkor Raul dobásait is jobban kellene ismernem, de hát éppen erről szól a rutin megszerzése, ami még előttünk áll. A magam részéről, így az idén végén, nem vártam ilyen jó teljesítményt, úgyhogy ezzel is elégedett vagyok. Összességében számomra kifejezetten biztató volt a szereplésünk, úgy gondolom, van miért dolgoznunk a jövőben.”

Hasonló érzésekkel tért haza Belgrádból a Nagy Gyöngyi, Jakab Zoltán edzőpáros is. Optimizmusuk azonban nemcsak a formálódó, nemzetközi szinten is ígéretes, Joó-Kárász duóra, de a Szurmay-Ferenci kettősre is vonatkozott. Utóbbit a Héraklész program keretében kísérték el a 300-as WCT-tornára, a hazai curling szövetségben ugyanis a Vasas szakemberei a központi támogatást nyújtó élutánpótlás-nevelő program megvalósítói.


Joó Linda (jobbról)  és Kárász Raul bronzéremmel mutatkozott be a nemzetközi mezőnyben

„Emmának és Bajánnak ez volt a harmadik jelentősebb nemzetközi indulása, de még ők is az út elején járnak, igaz, más okból, mint Lindáék – értékelt Nagy Gyöngyi. – Előbbiek fiatalabbak, még maguknak is sokat kell tanulniuk, még akkor is, ha ők egy ideje már együtt vannak, így jobban ismerik egymást. A szerbiai mezőny ideális volt az idény lezárására, nem volt túlzottan nehéz, így sikerélményt is adhatott nekik. Az eredményükre pedig kifejezetten büszkék lehetnek, hiszen hajszálon múlt, hogy nem csoportelsőként jutottak a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben sajnos a másik magyar párossal találkoztak, amelytől egy színvonalas mérkőzésen egy ponttal szenvedtek csak vereséget. Az ő esetükben nagyon fontos volt, hogy ismeretlen ellenfelekkel szemben, új környezetben gyakorolhassanak. Ez utóbbi a sportágunkban kulcsfontosságú jégfelismerésben adott nekik nagyobb jártasságot. Lindáék esetében most a hosszú távú eredményességhez elengedhetetlen összhang megteremtésén van a hangsúly. Nagy öröm a számunkra, hogy ezen a téren is nagyon pozitív tapasztalatokat szereztünk. Jó kis páros lehet belőlük, amennyiben kellőképpen összeérnek. Zolival olyan komoly lehetőséget látunk bennük, hogy a szövetség felé is jeleztük, a páros szakmai irányítását még magasabb szintre kellene emelni. Ez azt jelenti, hogy nálunk jobb mesterekre lenne szükségük, akár egy elismert külföldi szakember segítségét is érdemes lenne igénybe venni a további kemény munkához.”

Nagy Gyöngyi ugyanakkor azt is elmondta honlapunknak, hogy Joó Linda számára a biztatóan alakuló vegyes páros ellenére, a női csapatban való szereplés élvez majd elsőbbséget a következő hónapokban. A Vasas curlinges hölgyei által alkotott együttes ugyanis idén B csoportos Európa-bajnoki címet nyert, s ezzel kivívta a legjobbak közötti szereplés jogát. A novemberi kontinensviadalra éppen ezért maximális erőbedobással fognak készülni, hiszen a céljuk az A csoportban maradás. Ezzel az eredményével ugyanakkor a Vasas Nők azt is elérte, hogy részt vehessen az olimpiai előselejtezőkön, s ezzel harcba indulhasson a 2026-ban, Olaszországban sorra kerülő téli ötkarikás játékokra kiadó utolsó néhány hely egyikéért. Érthető tehát, ha most minden energiájukkal és tudásukkal ezekre a kivételes lehetőségekre készülnek.


Hirdetések