Nagy Dániel, 2023.06.25. | Röplabda

A felnőtt röplabdacsapatunk mellett az utánpótlás is eredményes évadot zárt, bajnoki címekkel és értékes érmekkel. A szakosztály szakmai igazgatóját, Kőnig Gábort kérdeztük a fiatalok idényéről.

A legnagyobb örömünkre emlékezetes sikerekről számolhattunk be a röplabda-utánpótlásunkkal kapcsolatban az elmúlt hetekben: az U13-as és az U15-ös csapatunk egyaránt veretlenül lett bajnok, utóbbi ráadásul százszázalékos mérleggel fejezte be a 2022/23-as évadot, majd az U17-esek országos döntőjében is beverekedték magukat a fináléba, végül ezüstéremmel zártak az idősebbek között.

Ha pedig utánpótlás, az NB I-es gárdánkról sem szabad megfeledkezni, amely 16-18 évesekkel felállva szerzett bravúros bronzérmet a felnőttmásodosztályban.

„Jó kezekben van az utánpótlás, az edzőink évek óta magas színvonalú munkát végeznek; ez nemcsak az eredményességben, hanem a mutatott játékban és a különböző játékosok fejlődésében, pályaívében is megmutatkozik – mondja a szakosztályunk szakmai igazgatója, Kőnig Gábor. – Minden korosztályban remek társaságot alkotnak a röpiseink. Az U15-ösök esetében nem számítottunk arra, hogy veretlenül bajnokságot nyerhetnek, ám azt tudtuk, hogy komoly potenciál van bennük, nem véletlen, hogy az idősebbek között is ilyen eredményt értek el. Csapatként is összeértek, amellett, hogy egyénileg is jó képességekkel rendelkeznek. Azt érdemes megjegyezni, hogy az NB I-es fiókegyüttesek elindulása miatt picit felhígult az U17-es bajnokság mezőnye, hiszen olyanok játszottak fel a másodosztályba, akik még bőven szerepet kaphattak volna ebben a korosztályban – ez a Vasasra is igaz. Az U13-asok aranyérme sem volt váratlan, a lányok rengeteget fejlődtek, ráadásul már tavaly is szerepelhettek az országos döntőben, így – mondhatni – rutinosan érkeztek meg a végjátékra.”
 


A Vasas U13-as bajnokcsapata

 

A szakvezető egyetért benne, hogy az első csapatunk sikerei is motiválhatják a fiatal röplabdázókat.

„Szerencsére a Vasas Extraligában szereplő együttesében mindig vannak olyan játékosok, akik az utánpótlásból kerültek fel. Persze előfordulnak generációs törések, ám az utóbbi időben egyre több olyan fiatal került fel, aki a mai napig a felnőttcsapat kötelékébe tartoznak. Ez óriási motivációt jelenthet az utánpótlás számára; például, amikor a Bajnokok Ligájában lépett pályára a csapat, akkor próbáltuk a korosztályos játékosainkat kivezényelni az összecsapásokra, hogy testközelből lássák a saját sportolóinkat, illetve az ellenfelek világsztárjait.”

Az érmes csapataink játékosai mellett természetesen a többiekről sem szabad megfeledkezni.

„Azokat a csapatokat is kiemelném, akik a másodosztályban szerepeltek az idényben, míg voltak olyan együttesek, amelyekben sok problémával kellett megküzdeni; sérülések nehezítették a felkészülést, többen abbahagyták a keretből, mégis tisztességgel befejezték az évadot, méltósággal képviselték a Vasast. Mindenki jól teljesített, jár a fiataloknak a dicséret.”


Hirdetések