Nagy Dániel, 2023.05.29. | Kézilabda

A felnőtt kézilabdázóink után a Vasas utánpótláscsapatai is befejezték a 2022/2023-as évadot; Géber Zsolt, Gálfalvi Áron és Gálfalvi Zsuzsanna edzőkkel tekintettünk vissza az elmúlt hónapokra.

Bőven kijutott a bajnoki mérkőzésekből a klubunk kézilabda-szakosztályában pallérozódó játékosoknak, akik a saját korosztályuk mellett idősebbek között is megmérethették magukat. Legidősebb utánpótláscsapatunk, az U19-es az élvonalbeli bajnokságának a középmezőnyében, hetedikként végzett; Géber Zsolt vezetőedző együttese 26 meccséből 12-t nyert meg. 

„Az évad eleji felkészülésünk jól sikerült, Mátraházán edzőtáboroztunk, Orosházán pedig tornán szerepeltünk tavaly nyáron. A bajnokság esetében mindig az első fordulók után dől el, hogy nagyjából milyenek az erőviszonyok, hiszen évről évre változnak a keretek, sokan kiöregednek, míg mások alsóbb korosztályból lépnek fel – kezdi Géber a visszatekintést. – Sajnos már az első fordulókban is voltak sérültjeink, kevés olyan bajnokink volt, amelyre teljes kerettel tudtunk kiállni. Az ifik között az akadémiai csapatok egyértelműen kiemelkednek, mellettük a Vác és a Kisvárda is a közvetlen élmezőnyhöz tartozik, mögöttük viszont számos, hasonló kaliberű együttes áll, beleértve minket is. Közöttünk apróságok döntöttek a végső helyezést tekintve, a Hajdúnánástól elszenvedett, bosszantó vereség például hiányzott a végelszámolásnál; kicsit több szerencsével és komplettebb kerettel az ötödik helyet is megcsíphettük volna. Ennek ellenére nem lehetünk elégedetlenek, a hetedik pozíció előrelépés a tavalyi tizedikhez képest. A hozzáállásunkkal kapcsolatban is maradt kis hiányérzetem, az évad végére valamelyest visszaesett az edzések és a mérkőzések látogatottsága, ami a szalagavató és az érettségi fémjelezte időszaknak is köszönhető. A csapatunk legidősebb tagja, Böhm Niki nevét kiemelném, védekezésben és támadásban is sokat számított, ha pályán volt, de persze mellette is volt több jó egyéni teljesítmény. A következő évadban igyekszünk még előrébb lépni majd a helyezést tekintve.”

A fiatalok a korosztályos első osztály mellett a tizenkét csapatos felnőtt NB II-ben is szerepeltek: a „nagyok” között nyolcadikak lettek.

„Felnőttjátékos nélkül szereztük meg a nyolcadik helyet, ami az eggyel korábbi évadhoz képest szintén javulást mutat, és az NB II-ben sem voltunk messze az ötödik hely megszerzésétől; a legnagyobb erősségünk a támadójáték volt. Tapasztalatszerzésnek remek volt ez az évad, bízom benne, hogy profitálnak majd ebből a lányok.”
 


Géber Zsolt vezetőedző az U19-es lányokkal
 

Az U17-es élvonalban a csapatunk hatodikként fejezte be az évadot, ezek a játékosok pedig az U19-es III. osztályban is szerepelhettek, ráadásul eredményesen: ezüstérmesek lettek, 24 meccsen több mint 1000 gólt szerezve.

„Természetesen a serdülő első osztály volt a mérvadó idén, az élvezte a prioritást, ám az U19-es harmadosztály is remek lehetőség volt a lányoknak, hogy idősebbek között játsszanak – mondja a korosztály vezetőedzője, Gálfalvi Áron. – Július közepén kezdődött a felkészülésünk, számítottunk rá, hogy erős mezőnyben kell majd helytállnunk. Egy rossz szavam sem lehet a lányokra, akik becsülettel dolgozták végig az idényt, annak ellenére, hogy minket sem kerültek el a sérülések. Óriási pozitívum, hogy mások mellett a Békéscsabát, a Vácot és a Kisvárdát is megelőztük a tabellán, és a tavalyi hetedik helyünkhöz képest is sikerült az előrelépés, ráadásul a gólarányunk is pluszos lett. Összességében elégedett vagyok az eredménnyel, az egyéni statisztikáink is javultak, lemorzsolódás sem volt a keretünkben. Szerencsére több olyan pillanat is van, ami elsőként eszembe jut, például az első fordulóban idegenben a későbbi győztes DVSC-vel is fel tudtuk venni a harcot, a hajráig még vezettünk is. Az U19-es harmadosztályban az aranyérmes Tatai AC-vel izzasztó meccseket játszottunk, de voltak könnyedebb feladataink is; sokat tanultak ebben a sorozatban is a lányok. Még az utolsó fordulóban is motiváltan léptünk pályára, annak ellenére, hogy már biztos volt a második helyünk; a cél az ezredik gól megszerzése volt, amit sikerült megdobni – ez is szép emlék marad. A két bajnokságban összesen ötven mérkőzést játszottunk, mellette több mint tíz edzőmeccsünk is volt, nem unatkoztak a fiataljaink!”
 


Az U19-es III. osztályban 1000 gól fölé jutottak a fiataljaink
 

Az U15-ös gárdánk az évad elején alakult, akik a kortársaik között a másodosztály alsóházában fejezték be az évadot, a legügyesebbek pedig az U17-es III. osztályban is kipróbálhatták magukat, amelyben a Vasas pozitív mérleggel ötödik lett. A csapatokat irányító Gálfalvi Zsuzsanna elégedetten értékelt.

„Az U15-ös együttesünk a vezetőség kérésére jött létre, új társaságról beszélünk, köztük tapasztaltabb és teljesen kezdő játékosok is megtalálhatók, abszolút vegyes az összetétel. Az egész csapatot dicséret illeti, mindenki fejlődött a kezdéshez képest, ami ebben a korban a legfontosabb. Közülük néhányan a serdülők közé is bekerültek, és szépen helytálltak, számos góllal és jó játékkal jelentkeztek; Kiss Zita, Grőber Franciska és Árvai Nikolett voltak ott a legjobb góllövőink, míg a kapusunk, Bao Xinyu stabil hátteret biztosított a csapatnak. A korosztályban tavaly nyerni tudtunk, ám mivel nem juthattunk fel a szabályok miatt, újra a harmadosztályban szerepeltünk, néhányan pedig még az ifik között is bevetésre kerültek. Lelkiismeretesen folyt a munka, nagybetűs csapatról beszélünk, nagyon elégedett vagyok az évaddal.  A jövőre gondolva pedig még fiatalabb kézisekkel is elkezdtünk foglalkozni!”


Hirdetések