Gy. Szabó Csilla, 2023.04.29. | Curling

A csoportjában hibátlanul teljesítő, a Vasas játékosai alkotta magyar férfi curlingválogatott, a negyeddöntőben szenvedett csak vereséget a későbbi bronzérmes Svájctól a dél-koreai szenior világbajnokságon. A párhuzamosan zajló vegyes páros vb-n Joó Linda az UTE-s Tatár Lőrinc oldalán lépett jégre, a fiatal duó Dániát győzte le ellenfelei közül a csoport meccsek során.

Ma fejeződött be Dél-Koreában a szenior csapatok, valamint a vegyes párosok idei világbajnoksága. A párhuzamosan zajló eseményeken volt kiért izgulnunk, hiszen a Vasas férfi együttese mellett Joó Linda is jégre lépett az UTE-s Tatár Lőrinc oldalán. A duónak ez volt az első felnőtt vb-részvétele, ezért célja az volt, hogy a középmezőnyben végezzen csoportjában, s az utolsó hely elkerülésével jövőre is az A ligában szerepelhessen. Ezt ugyan nem sikerült teljesíteniük, hiszen egyetlen mérkőzést nyertek, mégpedig Dánia ellen, ám ebben annak is része volt, hogy Tatár Lőrinc a sorozat elején betegséggel bajlódott.

„Valóban nem jött jókor Lőrinc gyengélkedése, átvettem ugyan tőle néhány feladatot, mint például a söprést, de ez az első napokban azért rányomta a bélyegét a játékunkra – idézte fel a rajt nehézségeit honlapunk számára Joó Linda. – De én is a szokásosnál jobban izgultam. S bár eddig számos korosztályos világversenyen vettem részt, kontinensviadalon pedig már a felnőtt női csapattal is jártam, valahogy itt egészen más volt a hangulat. Szinte kezdőnek éreztem magam az olimpiai és világbajnokokkal felálló egységek között. Hihetetlenül magas színvonalon játszott mindenki, nagyon erős volt a mezőny. Ilyen körülmények között nem is csoda, hogy a végére jöttünk bele igazán a játékba, akkor viszont nagyon szoros meccseket játszottunk, a skótoktól és a kanadaiaktól is egyetlen kővel kaptunk ki. Ezeket a találkozókat mi is nagyon élveztük, izgalmasak voltak, jól játszottunk. Csak apró hibákon múlt, hogy vesztettünk. Nagyon jól esett, hogy a mérkőzés utáni rövid nyilatkozatokban az ellenfeleink dicsérték a játékunkat, ami nagy motivációt ad nekünk a folytatást illetően.”


Joó Linda az észtek elleni találkozó első endjében egy dobás után

A világbajnokságon azonban tapasztalatot is bőven gyűjtött a fiatal kettős. Az egyik fontos tanulság az volt számukra, hogy ezen a szinten már nem lehet hibát elkövetni, az ellenfél a legapróbb megingást is kegyetlenül kihasználja. Linda szerint ez leginkább mentális kérdés, technikailag nem érezték magukat hátrányban. Ugyanakkor taktikailag is tanultak valamit, korábban mindig a Vasas fiatalja dobta a középső köveket, a vb-n azonban rá kellett jönniük, így nem elég eredményesek. A vetélytársaknál a hölgyek kezdték és zárták a játékot, s a dánok elleni győzelemben már része volt a váltásnak is.

„Egyszerűen így alakult ki kettőnk között a sorrend, és a hazai mezőnyben nem is tűnt fel, hogy a középső dobásoknál nagyobb erőre lenne szükség. Úgy érzem, hogy ez alatt az egy hét alatt is nagyon sokat fejlődtem, sokat tanultam a tapasztaltabb párosoktól. Ha már az elején úgy játszunk, mint a hajrában, akkor sikerült volna bent maradnunk az A ligában, összességében azonban így is elégedett vagyok a teljesítményünkkel, úgy érzem, hogy a tőlünk telhető legtöbbet adtuk ki magunkból "– zárta értékelését Joó Linda.

A Vasas SC Nagy György által irányított szenior férficsapata nagyobb elvárások nélkül vágott neki a dél-koreai kalandnak. A korábban nemzetközi szinten is sikeres együttes egy éve döntött csupán az újrakezdésről, és a Nagy György, Jakab Zoltán, Bartalus Gábor, Barna Krisztián felállást is csak az idei szezonban kezdték el gyakorolni. A gárda azonban rácáfolt az óvatoskodókra, hiszen hibátlan teljesítménnyel zárta az A csoport küzdelmeit és elsőként jutott be a legjobb nyolc közé. Pedig olyan rangos ellenfelekkel mérkőztek mint a tavalyi vb első és második helyezett, kanadai és cseh csapata. A mieink azonban őket is legyőzték, mégha izgalmas fordulatos mérkőzésen is.

Azért voltunk óvatosak, mert soha nem lehet tudni, hogy az adott évben ki melyik együttessel érkezik – kezdte értékelését Jakab Zoltán. – A kanadaiak és a csehek nem a tavalyival léptek most jégre, mégpedig azért nem, mert a saját nemzeti bajnokságukban volt náluk jobb, aki megszerezte a részvétel lehetőségét. Előzetesen mindenkiről úgy gondoltuk, hogy nagyon erős felállásban játszanak majd ellenünk és a gyakorlatban ez be is bizonyosodott. Mert bár nagyon szép a csoportban elért veretlen teljesítményünk, azért három-négy összecsapás a végletekig kiélezett volt. Ezeken végig remekül kellett játszanunk, és Nagy György parádés befejező dobásaira is szükség volt a győzelemhez. A kapitányunk többször is kihúzott bennünket a nehéz helyzetből, így sikerült hátrányos helyzetből fordítanunk. A belgák ellen volt ez különösen látványos, az utolsó endnek mínusz hárommal vágtunk neki, mégis győztünk.”


A csapatkapitány Nagy György parádés dobásai többször is győzelemre vezették csapatunkat

 

Jakab Zoltán szerint egyedül a dánok és a japánok ellen játszottak kicsit könnyebb meccset, bár ezek az ellenfelek is jól felkészült csapatok voltak. Ugyanakkor szerencsésnek érezték magukat amiatt, hogy naponta egy meccset kellett vívniuk, így volt idejük fejben felkészülni a következő találkozóra, szépen fel volt építve a sorozatuk.

A vb előtt Nagy György úgy fogalmazott, hogy már akkor is elégedettek lesznek, ha egy-két meccset nyernek, ami efelett lesz, az már ajándék. Jakab Zoltán ezt megerősítve úgy vélte, hogy a svájciak elleni negyeddöntős találkozóra a legkisebb teher nélkül, nagy örömmel léptek jégre. Csak azt nem gondolták, hogy ellenfelük aznap semmiben sem hibázik.

„Azért mi végig tisztában voltunk azzal, hogy másképp is alakulhattak volna a csoportmeccsek, Kanada ellen is olyan parádés utolsó követ dobott Gyuri, hogy az még a netre is felkerült – folytatta beszámolóját Jakab Zoltán. – A legjobb nyolc között, egy ki-ki meccsen bármi megtörténhet, tudtuk, hogy a svájciak nehéz ellenfelek lesznek. Ők hibátlanul játszottak, nekünk pedig most nem mentek olyan jól a befejezések, mint korábban. Azt viszont nagyon sajnáltuk, hogy az elődöntőben nem tudták ugyanezt a formát hozni, s így végül a harmadik helyért játszottak, amit meg is szereztek. Mindezek ellenére jól esik kimondani, hogy kizárólag a bronzérmestől szenvedtünk vereséget, miközben a világbajnok Kanadát csak mi győztük le. Ezzel az eredménnyel szerintem maradéktalanul elégedettek lehetünk. Igazi csapatként, harcosan, a szívünket-lelkünket beleadva küzdöttünk."

A rendkívül jól szervezett, magas színvonalú világbajnokságról hazatérő együttes tagjai most még élvezik a siker pillanatait, így a folytatásról nem is beszéltek egymással. Azt azonban Jakab Zoltán is elismerte, hogy ez a páratlan élmény mindannyiuk számára nagy motivációt jelenthet a jövőben. Ugyanakkor számos hasznos tapasztalatot is szereztek, az egyik legfontosabb pedig a felkészülésre vonatkozik. A vb előtt ebben a felállásban egyetlen edzőmeccset sem játszottak az ob-t követően, ezen mindenképpen változtatniuk kell, hogyha jövőre is nagy célokat tűznek ki maguk elé.

Vegyes páros világbajnokság. Gangneung (Dél-Korea)
A csoport:
Korea – Magyarország 11-5, Csehország – Magyarország 6-5, Olaszország – Magyarország 8-4, Hollandia – Magyarország 8-6, Észtország – Magyarország 9-2, Magyarország – Dánia 6-5, Skócia – Magyarország 7-6, Kanada – Magyarország 8-7, Ausztrália – Magyarország 7-5.
Döntő: USA – Japán 8-2. A 3. helyért: Norvégia – Kanada 6-2.

Szenior csapat-világbajnokság. Gangneung (Dél-Korea)
Férfiak. A csoport:
Magyarország – Lengyelország 6-5, Magyarország – Csehország 6-4, Magyarország – Kanada 8:6, Magyarország – Finnország 9-8, Magyarország – Belgium 7-6, Magyarország – Dánia 10-3, Magyarország – Japán 7-1.
Negyeddöntő: Svájc – Magyarország 6-2.
Döntő: Kanada – Skócia 7-2. A 3. helyért: Svájc – Japán 6-4.

Fotók: Stephen Fisher és Eakin Howard /WCF


Hirdetések