Nagy Dániel, 2023.02.04. | Jégkorong

A FEHA19 és a Vasas Sport Club szeptember végén kötött együttműködési megállapodást a jégkorongsportágban, amelynek célja az egyesületek közötti – a korábbinál is szorosabb – kapcsolat kialakítása, előtérbe helyezve a tehetségek gondozását és fejlesztését. Az elmúlt hónapok tapasztalatairól fehérvári oldalról Kovács Csaba szakmai igazgató, míg egyesületünk részéről Székely-Mádai László szakosztályvezető mesélt, mellettük pedig játékosunk, Balasits Barnabás is elmondta a tapasztalatait.

Több mint négy hónapja kötött együttműködési megállapodást egymással a FEHA19 és a Vasas SC, aminek köszönhetően a két jégkorong-utánpótlásműhely a korábbiaknál is szorosabbá fűzte a kapcsolatát. A cél a minél magasabb szintű, szervezettebb közös munka kialakítása volt, ezzel támogatva a honi sportág további fejlődését.
 


Markovits László, klubunk elnöke és Fekti István, a FEHA19 ügyvezetője írja alá az együttműködési megállapodást
 

A FEHA19 szakmai igazgatóját, Kovács Csabát kérdeztük először az elmúlt hónapok tapasztalatairól.

„Az aláírás óta néhány hónap telt el, ám már a 2021/22-es évadban is együttműködtünk a Vasas jégkorong-utánpótlásával – emlékszik vissza a sportvezető. – Az akadémiánkkal nem csak a fehérvári, hanem a magyar hokit is igyekszünk támogatni. Tapasztalat, hogy a junior korosztályból általában nem zökkenőmentes az átmenet a felnőttmezőnybe a fiataloknak, az egyesületünk ezen a téren is igyekszik segíteni a játékosoknak. Az együttműködés kezdete óta állandó kapcsolatban állunk a Vasassal, a korosztályos bajnokságok szintjét kinövő jégkorongozóinak tökéletes következő állomás lehet Fehérvár. Ki kell emelnem a fővárosi edzőkollégák hozzáállását, akik – annak ellenére, hogy az utánpótlás-bajnokságokban is voltak fontos meccseik – önzetlenül felajánlották azokat a fiatalokat, akik kiérdemelték, hogy magasabb szinten, az Erste Ligás csapatunkban is kipróbálják magukat. A kollektív feladatunk, hogy a srácok hosszú távú fejlődését tartsuk szem előtt, ne a rövid távú célokat. Ez nem mindig egyszerű, de törekedni kell rá. Külföldön működő modell, hogy a klubon kívülről érkezik ilyen formában erősítés, itthon viszonylag ritka az efféle együttműködés, de a tapasztalataink egyértelműen pozitívak.”

Ám nem csak az ifjú sportolókat érinti pozitívan a kooperáció.

„Nekünk Fehérváron Módszertani Központként feladatunk, hogy a Magyarországra beáramló tudást rendszerezzük, és minél szélesebb rétegekkel megosszuk – a klubokkal és a szövetséggel együttműködve. Szakmai napokat szervezünk, amelyeken külsős előadókat is hallgathatnak a vendégek; természetesen a Vasas edzői is részt vesznek ezeken a programokon. Folyamatosak a szakmai diskurzusok, az együttműködésünk ezen oldala is remekül működik. A legfontosabb, hogy fenntartsuk a kommunikációt; együtt kell működnünk, hogy előrelépjünk, a fiatalok fejlődése érdekében ez a legfontosabb.”

Székely-Mádai László hasonlóan pozitívan vélekedik az eddigi közös munkáról.

„Fekti István ügyvezető úrral és Kovács Csabával az eddig felmerült kérdésekben közös nevezőn vagyunk, bízunk bennük és látjuk, hogy milyen jó munkát végeznek. Vannak ötleteink arra vonatkozólag, hogy a játékosok áramoltatásán túl milyen tartalommal tudjuk még feltöltetni az együttműködést. A megállapodás középpontjában a játékosok továbbfejlesztése áll. Úgy látom, hogy a magyar jégkorong közegében a FEHA19 és a Vasas SC közötti kapcsolat egyedi, ezért mi ápolni és vigyázni fogjuk – mondja klubunk jégkorongszakosztályának vezetője. – U16-tól a felnőtt csapatig egy tucat játékos került tőlünk a koronázóvárosba. Rajtuk kívül voltak, akik a felnőtt csapat edzőtáborában vehettek részt, velük az összlétszám tizennégy fő. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a jelenlegi évadban a FEHA19 felnőttcsapatában négy Vasas-nevelésű játékos kapott lehetőséget.”
 


Balasits Barnabás


 

Mayer Zsolt, Farkas Botond és Remete Gergő mellett a 19 esztendős Balasits Barnabás is megkapta a lehetőséget, aki január közepén mutatkozhatott be a FEHA19 Erste Ligás együttesében, kölcsönszerződés keretén belül. A fiatal nem sokat teketóriázott, az első felnőttmeccsén góllal debütált a DVTK ellen.

„Állt előttem példa, hiszen nem az első játékos vagyok, aki ilyen módon érkezett a Vasastól a  FEHA19-hez, ennek ellenére váratlanul ért a meghívás – magyarázza a korosztályos válogatottban is szereplő csatár. – Volt bennem izgalom, hiszen a felnőttbajnokság más kávéház az utánpótláshoz képest. Szerintem ez érződött is az első perceim során, gyorsan eldobtam magamtól a korongot, ám fokozatosan belejöttem a játékba. Nem könnyű, hiszen a sebesség tekintetében óriási a különbség, nem beszélve a szervezettségről és a rutinos megoldásokról, viszont a beilleszkedéssel nem volt probléma, mert sok ismerősöm tagja a együttesnek. A folytatásban még a Vasasban is jégre léphetek, mert kettős játékengedélyről van szó. Szerintem a suli miatt abból lesz több, de bízom benne, hogy Fehérváron is kapok még lehetőséget, mert rengeteget jelent a fejlődésem szempontjából, hogy magasabb szinten is kipróbálhatom magamat.”

(Borítókép: Balasits Barnabás a FEHA19 mezében / fotó: Soós Attila)


Hirdetések