Gy. Szabó Csilla, 2022.08.01. | Sportlövészet

Bronzéremmel zárta a három viadalból álló válogató-sorozatot Gáspár Lalita, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy végül kvalifikálja magát az őszi Európa-, illetve világbajnokságra. A Vasas fiatal sportlövője a hétvégi 50 méteres országos bajnokság női puskás összetett versenyszámának fináléjában, nagyszerű teljesítményt nyújtva lett harmadik. Miután csak egy hajszállal maradt el a csapatba kerülést jelentő pozíciótól, a kontinensviadalon mégis megméretheti magát, igaz csupán a ranglista pontokért szállhat harcba.

21 éves sportlövőnk meglehetősen kicsi, két körnél kevesebb hátránnyal érkezett a Fehér úti Nemzeti Lőtérre a június végi Budapest-bajnokság (579-22x), valamint a július elején megrendezett PVSK Kupa (576-24x) női 3 testhelyzetű puskás számában elért eredményei alapján. A három viadal két legjobb alapszakaszának átlaga, valamint a döntőkben kapott javítópontok szolgálták a számítás alapját, Lalitának pedig a Budapest-bajnokságon elért eredményhez hasonlóval kellett volna az ob-n is kirukkolnia ahhoz, hogy biztosítsa helyét a wrocławi kontinensviadalra, és a kairói világbajnokságra utazó női válogatott keretben. Az edzéseken mutatott formája alapján ez egyáltalán nem tűnt irreális elvárásnak, ám a hétvégi viharos idő végül nem neki kedvezett.

„Természetesen valamennyi versenyzőt megzavarta a vasárnapi nagy szél, s ezért a szokásosnál gyengébb eredmények születtek – elemezte a sorozatot Gáspár Lalita edzője, Szucsák Mátyás, az országos bajnokság vasárnap délutáni, utolsó fináléját követően. – Ez számunkra azért volt nagyobb probléma, mert mindenképpen javítanunk kellett volna az átlagon, ami ilyen körülmények között egyszerűen lehetetlen volt. Éppen ezért a csapatba kerülés nem is ma dőlt el, valójában a gyengébb pécsi szereplésen múlt. A férfi mezőnyben akadt ugyan, akinek ilyen időjárási feltételek között is sikerült a korrekció, ám a nők versenyére a szél tovább erősödött, a csendes időszakok pedig teljesen meg is szűntek. A később, zárt területen megrendezett fináléban azonban Lalita nagyszerűen dolgozott, kiegyensúlyozottan és határozottan lőtt, az ob-bronzérem szép befejezése ennek a nehéz sorozatnak. Úgy gondolom, nagyon szeretett volna bizonyítani és ezt meg is tette.”


A női puskás összetett szám dobogósai balról jobbra: Mészáros Eszter, Dénes Eszter és Gáspár Lalita

 

Lalita ráadásul a fényesebb érmekhez is igen közel állt, hiszen az új típusú összetett döntő utolsó mozzanatáig az első két hely valamelyikén cserélgették egymást Lovász Dorinával. Dénes Eszter és Mészáros Eszter azonban nagyszerű hajrával mindkettőjüket a legjobb pillanatban előzte meg, így végül az addig élen állók lettek az utolsó kiesők. A Vasas sportlövője 1,8 körrel lőtt jobbat gödöllői riválisánál, s így megszerezte a bronzérmet.

„Örülök, az ob-éremnek, de ha elcserélhetném a válogatott kerettagságért, akkor gondolkodás nélkül megtenném – mondta az izgalmas finálét követően Gáspár Lalita, akit sem az érem, sem a kupa, sem pedig az emléklap nem tudta jobb kedvre deríteni, jóllehet ezeket egy valóban kiemelkedő döntős teljesítménnyel érte el. –  Az alapszakasz miatt most még csalódott vagyok, nagyon szerettem volna kiharcolni a világversenyeken való indulás jogát.

A Nemzetközi Sportlövő Szövetség öt-öt versenyző részvételét engedélyezi nemzetenként a világversenyeken, döntőbe azonban csak hárman juthatnak, érmet és olimpiai kvótát is csak ők szerezhetnek. A másik két résztvevő csak Európa- illetve világranglista pontokért lőhet, ahogy most Lalita is teheti majd Wrocłavban. Mester és tanítványa azért örül a lehetőségnek, mert ez alapjaiban változtatta meg az előttük álló időszak programját és jelentőségét.

„Egy élsportoló számára nagyon fontos, hogy reális célokat tűzhessen ki maga elé. Ezek között rövidebb és hosszabb távú tervekre egyaránt szükség van, a kettő kombinációjából lehet egy sikeres felkészülési programot összeállítani. A válogatók lezárultával Lalita számára most egy rövidebb pihenőt terveztünk, majd egy hosszú olimpiai ciklus munkája indult volna be. Utóbbiból azonban idén hiányoztak volna a komoly nemzetközi megméretések, így nagyon nehéz lett volna kellően erős motivációt találnunk a kemény munkához. Szakmai szempontból ezért jött most különösen jól a versenyen kívüli Eb-indulás lehetősége, amely rövidtávú célként nagy hajtóerőt fog jelenteni a folytatásban” – emelte ki Szucsák Mátyás az ob-t követő döntés jelentőségét.

Országos bajnokság. Budapest. Nemzeti Lőtér.
Puska. 50 méter. Nők.
3 testhelyzet. Alapszakasz:
1. Bajos Gitta (KVSE) 579-26x; 2. Lovász Dorina (MATE-Gödöllő) 578-26x; 3. Dénes Eszter (UTE) 576-17x … 7. Gáspár Lalita (Vasas SC) 567-16x (93,94,97,98,93,92).  Döntő: 1. Mészáros Eszter (MATE-Gödöllő) 401.3; 2. Dénes 399.8; 3. Gáspár 398.6; 4. Lovász 396.8. Aranymeccs: Dénes – Mészáros 17-7.
Fekvő testhelyzet: 1. Bajos 620.6; 2. Toma Dorina (UTE) 619.0; 3. Mészáros 618.2 … 5. Gáspár (102.2, 101.7, 103.4, 103.5, 101.3, 102.2) 614.3;


Hirdetések