Jenkei Dániel, 2022.06.10. | Klub

Kubala László születésének 95. évfordulója alkalmából egy hónapon át a Fáy utcai Vasas-edzőcsarnok aulájában tekinthetik meg az érdeklődők a legenda hagyatékából származó különleges tárgyakat.

1927. június 10-én, tehát éppen 95 éve született a legendás Kubala László, a XX. század száz legjelentősebb labdarúgójának egyike, akinek szobrot emeltek a barcelonai Camp Nou előtt, és immár több mint egy évtizede az ő nevét viseli a Vasas utánpótlás labdarúgó-akadémiája.

Az évforduló tiszteletére az érdeklődők a mai naptól különleges kiállítást tekinthetnek meg a Vasas SC Fáy utcai edzőcsarnokának aulájában.

A projekt pedig igazi csapatmunka eredménye, ahogy arról Markovits László klubelnök is beszélt.

A mai napig élénken él bennem a kép, amikor 2011-ben Barcelonában személyesen kértem fel a Vasas nevében a legenda kisebbik fiát, Carlos Kubalát, hogy járuljanak hozzá az akadémiánk névadásához. Az első pillanattól a legnagyobb nyitottsággal és bizalommal állt ehhez a kezdeményezésünkhöz, elsősorban az Illovszky Rudi bácsival és édesapámmal ápolt régi barátságnak köszönhetően. Később aztán, ahogy teltek az évek, rendkívül jó és szoros kapcsolat alakult ki Carlos családja és a projektben résztvevő vasasos főszereplők között is. Kimondható, hogy az elmúlt bő egy évtizedben a Vasas Kubala egy branddé vált, és azt gondolom, a mostani kiállítás is tovább erősíti azt a szándékunkat, hogy megőrizzük Kubala László magyarországi kultuszát. Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult az együttműködéshez, és ahhoz, hogy a Fáy utcában mutathassuk be ezeket a különleges tárgyakat.

 

 

- Kubala László kiemelkedő labdarúgó és emberi kvalitásai példaértékűek az akadémiánk valamennyi növendéke és munkatársa számára. Az általa képviselt szellemiségben próbáljuk mi is nevelni a jövő vasasos labdarúgóit. Nagy büszkeség számunkra, hogy kitartó munkával sikerült elérnünk, hogy megkapjuk az államilag elismert sportakadémia minősítést, úgy gondolom, ez is méltó Kubala László személyéhez. A mostani kiállítás és az értékes tárgyak bemutatása pedig tovább erősítheti a névadónkhoz való kötődést - fűzte hozzá Nagy Miklós, a VKLA akadémia igazgatója.

 

 

És hogy pontosan milyen tárgyakat lehet megtekinteni, arról Balogh Balázs, a Kubala-hagyatékot gondozó Puskás Intézet igazgatója beszélt nekünk: 

- A Puskás-intézet küldetése, hogy a magyar labdarúgás kiemelkedő alakjaihoz kötődő fontos tárgyakat összegyűjtse, és ezeket a nagyközönségnek bemutassa. Így tettünk Kubala László hagyatéka esetében is, az pedig a klubhoz való kötődése miatt kézenfekvő volt számunkra, hogy a Vasassal közösen szervezzük meg ezt a kiállítást. Számos igazán különleges tárgy lesz megtekinthető a Fáy utcában, kiemelném azt az ezüsttálat, amit Kubala 1961-es búcsúmeccsén Puskás Ferenc adott át neki a Real Madrid nevében. Emellett láthatóak lesznek trófeák, bajnoki érmek, és olyan személyes tárgyak is, mint például egy 1950-es igazolvány, amelyben Kubala László édesanyja is szerepel.

 

 

Szöllősi György, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány nagykövete, a Puskás Intézet tanácsadója pedig a következőket mondta el:

- Puskás Ferenc mellett Kubala László a világban legismertebb, legsikeresebb magyar futballista és szinte hihetetlen, hogy ez a két világnagyság ugyanúgy 1927-ben született, ugyanúgy a főváros VIII. kerületében, mindketten az NB I, a magyar válogatott, majd a La Liga sztárjai voltak, egyikük a Real Madrid, másikuk az FC Barcelona történetének egyik legnagyobb játékosa lett, szobruk van Spanyolországban és Magyarországon is és közterület is viseli a nevüket mindkét országban. Miután azonban Kubala László 1949-ben elmenekült a kommunista diktatúra elől, évtizedekig alig eshetett szó itthon a sikereiről, és máig méltatlanul kevesen ismerik. Ezért is nagyszerű, hogy volt magyar klubjainak, köztük a Vasasnak is fontos Kubala László emléke, sőt a Vasas akadémiájának a neve is az ő nevét viseli. A mostani kiállítás – a könyv, a szobor, a dokumentumfilm, az akadémia- és utcaelnevezés után – újabb mérföldkő abban a folyamatban, amelynek során vissza kell adnunk a magyaroknak a fantasztikus Kubala Lászlót. Köszönet a kiállítás összeállítóinak, a Vasasnak és mindenkinek, aki ápolja a valaha élt egyik legnagyobb magyar sportoló emlékét. 

 

Kubala László barcelonai kötődése köztudott, az FC Barcelona legnagyobb legendái között tartják számon, a Camp Nou stadion előtt szobrot is állítottak a tiszteletére. Dr. Kovács Barnabás korábbi barcelonai főkonzul jóvoltából pedig Kubaláról szóló rollupok is színesítik a Fáy utcai kiállítást, ő mesélt nekünk Kubala és a város kapcsolatáról:

- 2015-ben kezdtem meg főkonzuli munkámat Barcelonában. Jóleső érzés volt megtapasztalni, hogy Kubala Lászlót hősként szeretik, tisztelik Barcelonában és egész Katalóniában. Megdöbbentő volt számomra, hogy milyen élénken él emberek emlékezetében, és olyanok is nagy lelkesedéssel beszéltek róla, akik soha nem látták játszani, ellenben szüleik és nagyszüleik a vasárnapi családi ebédeken rendszeresen meséltek nekik Kubala Lászlóról. Többen állították, hogy Európa legnagyobb stadionját, a Camp Nou-t miatta építették, mert az előző pálya szűknek bizonyult, annyian jöttek nézni a játékát az 50-es években. Mindig is kiemelt feladatomnak tekintettem Kubala László örökségének ápolását, ahogy Kocsis Sándorét és Czibor Zoltánét is az Aranycsapat részéről. Ennek jegyében bemutattuk az FC Barcelona dísztermében a Magyarok a Barcáért című, Kocsis Tibor által rendezett filmet, valamint emlékünnepség-sorozatot szerveztem a tiszteletére Barcelonában, Madridban és Budapesten is. Kubala neve szinte minden ajtót megnyitott, amely sokat segített a hétköznapi ügyek intézésében is. Kezdeményeztem, hogy közterületet nevezzenek el róla Barcelonában, melyet az FC Barcelona elnöksége egyhangúlag támogatott, és bízom benne, hogy előbb-utóbb lesz is eredménye a javaslatnak. A Kubala Lászlóról szóló rollup kiállításunk több helyen megfordult, és nagyon örültem Markovits elnök úr felkérésének, hogy itt a Fáy utcában is bemutathassuk az ő életének legfontosabb pillanatait, hiszen disszidálása előtt a Vasasban játszott és nevét viseli a klub akadémiája. Bízom benne, hogy ez az emlékév is hozzájárul híres hazánkfia életútjának minél szélesebb körben történő megismertetéséhez, mivel példaként állítható a jelen nemzedék számára is.

 

 

Carlos Kubala, a legenda fia a katalán fővárosból üzent nekünk:

- Be kell vallanom, 2011 előtt a Vasas Sport Clubbal kapcsolatos ismereteim felületesek voltak. Ismertem valamilyen szinten a klub történetét, Illovszky Rudi bácsival személyes kapcsolatunk is volt, édesapám pedig sokszor beszélt a nagy vasasos sportolókról, külön kiemelve a Barcelonához is kötődő Markovits Kálmánt, akit minden idők egyik legjobb vízilabdázójának tartott. Ezért is volt különleges, amikor tizenegy éve egy férfi hívott Magyarországról, és Markovits-néven, a Vasas elnökeként mutatkozott be és kért találkozót tőlem. Később kiderült, hogy egy fociakadémiát szeretnének elnevezni édesapámról, és ehhez kérte az engedélyemet. Végig nagyon őszinte és világos volt velem, és bár nehezen nyílok meg idegenek előtt, akkor egyből éreztem, hogy erre a kérésre igent kell mondanunk. Azóta Markovits László a barátom, és az egész családunk nevében mondhatom, hogy hálásak vagyunk, hogy megismerhettük a Vasas őszinte és hiteles filozófiáját. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy édesapám születésnapján kiállítással emlékeznek meg róla a Fáy utcában. Hatalmas köszönet és ölelés a Kubala család részéről a Vasas családnak ezúton is.

 

 

Végül Rabatin József, a Vasas Kubala Akadémia korábbi ügyvezetője mesélt arról az időszakról, amikor akadémiánk felvette a Kubala-nevet.

- Az az időszak egy rengeteg kihívással és feladattal tarkított útkeresés, az egyesítés időszaka volt a Vasas Fáy utcai és pasaréti utánpótlásműhelyei számára. A lelkes, időt, energiát és pénzt áldozó vezetők, tulajdonosok és támogatók azért dolgoztak, hogy a Vasast újra a labdarúgó-utánpótlás térképére helyezzék. A Kubala-történet 2010-ben a Nou Camp stadion központi helyén álló Monumento de Ladislao Kubala szobor előtt kezdődött. Ott döbbentünk rá, hogy milyen keveset tudunk a Barcelona egyik magyar ikonjáról és számtalan kérdés fogalmazódott meg bennünk. Szeretném név szerint is megemlíteni azokat, akiknek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy Kubala Akadémia ma létezik. Farkas Balázs, Markovits László, György Tamás, Jákó János, Polgár Veres Árpád és én onnantól kezdve azon dolgoztunk, hogy a Vasas formálódó akadémiája felvehesse Kubala László nevét. Kubala, mielőtt Barcelonába ment, a Vasas csapatában játszott, ezért egy nagyszerű lehetőségnek, és egyben feladatnak is éreztük, hogy a Kubala-név a Vasas akadémiájának új és meghatározó neve legyen, és az általa képviselt értékek szerint működhessünk. Nem fogadtuk el a dolgokat úgy, ahogy voltak, és nem azt kérdeztük miért változtassunk, hanem azt, hogy miért ne. Hiszem, hogy nincsenek véletlenek, bennünket a sors valamilyen céllal vezérelt erre az útra. A Vasas Kubala Akadémia megalapításával lefektetett értékek a múltban, a jelenben és a jövőben is méltó helyre kerültek. Kívánom, hogy az akadémián nevelkedők közül minél többen sikeres labdarúgók legyenek, amihez „Akarni, Küzdeni és Játszani kell”! A változásokat csak visszatekintve lehet megítélni. A parádéval beharangozott sikereket sokszor belepi az idő pora, míg az olyan döntések, melyeket mi hoztunk, sorsfordítónak bizonyultak. Talán egy ilyen apró döntés eredménye ez a kiállítás is, melyhez sok sikert kívánok.

 

Kubala-könyv bemutató
Kubala Lászlóhoz és a mostani évfordulóhoz kötődő aktualitás, hogy 2022. június 23-án 18 órától, a budapesti Cervantes Intézetben mutatják be ünnepélyesen Varró Krisztián "Kubala" című könyvét, amely 2019-ben jelent meg, a covid-járvány miatt viszont eddig nem kerülhetett sor a bemutatóra.

 


Hirdetések